Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  14.03.2024 13:49:00

Středočeský kraj vypoví dlouhodobé smlouvy na údržbu silnic na Mnichovohradišťsku, shodla se rada

Smlouvy na běžnou a zimní údržbu na silnicích II. a III. třídy v oblasti Mnichova Hradiště budou vypovězeny a dodávky služeb znovu přesoutěženy, dnes o tom na svém zasedání rozhodla krajská rada. Cílem přesoutěžení údržby je zajistit co nejvýhodnější podmínky nových smluv v dané oblasti. Dnes o tom rozhodla rada a uložila řediteli Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) vypovědět stávající dodavatelské smlouvy k 31. 3. 2024 s následnou roční výpovědní lhůtou.

Návrh předložil radní pro silniční dopravu Karel Bendl, rada ho následně vzala na vědomí a zároveň uložila řediteli Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) vypovědět stávající dodavatelské smlouvy ke 31. 3. 2024 s tím, že následně poběží roční výpovědní doba. „K celé věci jsme si nechali nezávislou advokátní kanceláři připravit předběžné tržní konzultace, abychom zjistili, zda trh nabízí výhodnější podmínky. Jejich výsledky, spolu s dalšími podklady a analýzami, nás dovedly k rozhodnutí oblast přesoutěžit. Smlouvy byly v minulosti totiž uzavírány na dobu neurčitou, přesoutěžením tak zjistíme, zda jako kraj nemůžeme díky novým smlouvám nejen ušetřit, ale i služby zkvalitnit,“ uvedl Karel Bendl a pokračuje: „Advokátní kancelář nicméně připomněla možná rizika přesoutěžení. Ve své zprávě například konstatovala, že neexistuje žádná záruka, že po 1. 4. 2025 nenastane kolaps údržby. Soutěž tedy musí KSÚS zahájit s rozvahou, řádně a vyvarovat se zbytečnému riziku v situaci, kdy to není nezbytně nutné,“ konstatuje Karel Bendl.

KSÚS nemohla stávající platné kontrakty snadno vypovědět. Zakazují jí to smluvní podmínky – zmíněné smlouvy okamžité vypovězení totiž neumožňují. „Jde o dlouhodobé smlouvy o dílo, které byly kdysi uzavřeny na dobu neurčitou a je možné je vypovědět pouze jednou za rok, vždy mezi lednem a březnem. Pokud se to nestane, automaticky se prodlužují o rok. Stihneme termín, který je do konce března,“ hodnotí Karel Bendl.

V době běžící výpovědní lhůty, tedy do 31. 3. 2025, budou běžnou i zimní údržbu sezóny 2024/2025 provádět stávající dodavatelé. Po tomto datu musí být zajištěna údržba pomocí nového dodavatele pro oblast Mnichova Hradiště. „Ze zákona jasně plyne, že musíme zajistit údržbu. Nesmí se tedy stát, že v mezidobí se ocitne část kraje bez ní, čímž by v krajním případě mohlo dojít k obecnému ohrožení,“ míní radní Bendl.

Rada se zakázkami na KSÚS zabývá dlouhodobě. Dříve byly dokonce předmětem šetření ze strany orgánů činných v trestním řízení, neboť panovalo podezření, že na KSÚS byly ovlivňovány veřejné zakázky. Policisté nicméně na podzim 2022 uvedli, že případ podezření ze spáchání zločinu podplácení, porušení povinnosti při správě cizího majetku, přijetí úplatku, přečinu zneužití informace v obchodním styku či zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, odložili. Radní na konci roku 2022 usnesení Policie ČR vzali ho na vědomí, nicméně uvedené informace přesto považovali za natolik závažné, že se rozhodli přijmout několik opatření.

Jedním z nich bylo pověření radního Karla Bendla, aby nechal zpracovat podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prověření případných kartelových dohod mezi jednotlivými dodavateli služeb pro KSÚS. Současně s tím byly neprodleně zahájeny kroky v KSÚS, které vedly ke kompletnímu přesoutěžení smluv v souvislosti se zimní a letní údržbou. Kromě toho se KSÚS podrobila i auditům ze strany kraje a společnosti Ernst & Young Audit s.r.o (E&Y).

Kontrola ÚOHS nakonec nenašla žádná pochybení v oblasti dodavatelských smluv běžné a zimní údržby, a to pro celou oblast kraje. Zároveň ÚOHS označil smlouvy s jednotlivými dodavateli jako smlouvy o dílo, nikoli rámcové smlouvy na dobu určitou, jde tedy o smlouvy o dílo na dobu neurčitou. „ÚOHS ve své závěrečné zprávě konstatuje, že veškeré dosud zadané zakázky na údržby, byly zcela v pořádku. Nebyly například zjištěny žádné indicie o uzavření vzájemné, zakázané dohody mezi dodavateli. Přesto považujeme za vhodné, s ohledem na délku v současnosti platných smluv, tyto smlouvy vypovědět a přesoutěžit,“ míní Karel Bendl s tím, že ani audit od E&A nenašel závažná pochybení v oblasti dodavatelských smluv běžné a zimní údržby.

Během roku 2023 se navíc intenzivně scházela pracovní skupina v rámci KSÚS, která řešila zejména podobu zadávací dokumentace pro soutěž na dodavatele běžné a zimní údržby.

Výsledkem byla příprava podkladů pro již zmíněné PTK kvůli přesoutěžení běžné a zimní údržby v oblasti Mnichovo Hradiště. Na začátku prosince 2023 rada schválila zahájení předběžné tržní konzultace k přesoutěžení. Na základě výsledků z PTK a dalších podkladů dnes rada rozhodla o vypovězení stávajících smluv

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688