Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.03.2024 14:21:04

Bitcoin jako na houpačce! Chvíli odepisuje deset procent, aby po pár hodinách atakoval nové rekordy

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Zhodnocení investic

Investoři, kteří bitcoin nakoupili u dna medvědího trhu v průběhu roku 2022, si v těchto dnech mohou mnout ruce, jak výrazně se zatím jejich investice zhodnocuje. V té době se hodnota bitcoinu propadla k úrovni 16000 dolarů. Když si vezmeme situaci z minulého týdne, kdy se jeden bitcoin obchodoval v rozmezí 60000 až 70000 dolarů, znamená to troj až 4násobné zhodnocení takové investice v závislosti na tom, za kolik investoři bitcoinové mince pořídili.

Na opačném pólu však stojí investoři, kteří bitcoiny koupili, když byl v roce 2021 na vrcholu a dosahoval tehdejších rekordních hodnot, takřka 70000 dolarů (68991 dolarů). V momentě, kdy euforie opadla a hodnota bitcoinu začala prudce klesat, se sice někteří investoři snažili o minimalizaci svých ztrát odprodejem mincí hluboko pod cenou, ale stále zůstala početná skupina těch, kteří nezpanikařili a pořízené mince si podrželi na příznivější období, které, zdá se, nastává nyní.

ETF s bitcoiny tahounem celého trhu

I když růst hodnoty bitcoinu a celého kryptoměnového trhu je výsledkem působení více faktorů, dominantní slovo bezesporu stále zastává lednové schválení burzovně obchodovatelných produktů s bitcoiny (ETF – Exchange Traded Fund) americkou komisí pro cenné papíry a burzy (10.01.2024). Tímto krokem vstupuje bitcoin do své nové éry. Díky schválení spotových ETF s bitcoiny mohou investoři vůbec poprvé vytvářet expozice vůči nejstarší a nejhodnotnější kryptoměně, aniž by je museli přímo nakupovat a vlastnit. To za ně dělají renomované investiční fondy, které zařadily bitcoin do svých portfolií.

Hodnota bitcoinu díky tomu v minulém týdnu ve čtvrtek pokořila své rekordní hodnoty z roku 2021 a o den později bitcoin dokonce poprvé ve své historii prolomil na chvíli úroveň 70000 dolarů. Alespoň chvilkově se obchodoval za 70136,33 dolarů. Sice den uzavíral opětovným propadem k hodnotám pod úrovní 68500 dolarů, ale to nic nemění na tom, že psychologická hranice 70000 dolarů byla poprvé v krátké historii bitcoinu pokořena. Do nového týdne vstupuje s novou vlnou optimismu, když opět překonává svá historická maxima z minulého týdne. Aktuálně svou rekordní hodnotu posunul dokonce na 71743,42 dolarů.

Hodnota bitcoinu v čase a další statistiky (11.03.2024 v 11:00 h SEČ) | zdroj: CoinDesk https://www.coindesk.com/price/bitcoin/

Investiční fondy skupují volné bitcoiny

Důvod, proč bitcoin v dnešních dnech zažívá býčí trend, je zejména vstup investičních fondů na kryptoměnový trh. Společnosti jako BlackRock, Grayscale, Ark Invest, VanEck a další skupují z trhu dostupné bitcoiny, aby jimi mohly zajistit kapitál od nových investorů. Nejaktivnější v této oblasti je společnost Grayscale následována hegemonem světových investic, společností BlackRock. Společnost Grayscale do 10. března 2024 nakoupila bitcoiny v souhrnné výši 25,71 miliardy dolarů. S počtem 415231,51 bitcoinů to z této společnosti dělá aktuálně jednoho z největších hodlerů na kryptografickém trhu. Jen pro porovnání, společnost MicroStrategy, která sází na držbu bitcoinu dlouhodobě a průběžně do něj investuje, aktuálně drží jen 193000 bitcoinů.

Objem investovaného kapitálu do produktů ETF s bitcoiny (upraveno autorem) | zdroj: The Block https://www.theblock.co/data/crypto-markets/bitcoin-etf/spot-bitcoin-etf-assets

Krok se společností Grayscale drží alespoň částečně investiční fond spravovaný společností BlackRock. Ta zatím nakoupila do své držby 196065 bitcoinů za celkovou sumu 12,32 miliardy dolarů. Přes držbu 100000 bitcoinů se ještě dostala společnost Fidelity, která za 7,59 miliardy dolarů nakoupila 112917,16 bitcoinů. Držba bitcoinů u ostatních fondů se pohybuje v rozmezí od několika stovek bitcoinů (865 – WisdomTree) až po několik desítek tisíc bitcoinů (36389 – Ark/21 Shares). Celkový počet držených bitcoinů všemi deseti schválenými spotovými ETF je 803959,04 bitcoinů. Nutno však podotknout, že více než 90 % (90,08 %) z tohoto počtu drží první tři investiční fondy.

Omezená nabídka a zlepšující se situaci na trzích působí na růst ceny

Když vezmeme v potaz, že z celkového množství 21 milionů bitcoinů je k 11. březnu 2024 (11:00 h SEČ) vytěženo již 19650487 bitcoinů, tak dlouhodobá držba jen pár procent z tohoto objemu dokáže díky snížené nabídce volných mincí zapůsobit na růst hodnoty bitcoinu. Momentálně mají investiční fondy v držbě přes 4 % (4,09 %) z již vytěžených mincí. Navíc investiční fondy nadále z trhu skupují volné bitcoiny, což jde ruku v ruce s rostoucím počtem vloženého kapitálu do fondů od institucionálních investorů. S ohledem na toto dění tak lze očekávat další pozvolný růst hodnoty bitcoinu. Navíc tento růst podporuje také blížící se půlení na bitcoinu, kdy těžaři obdrží za stejnou práci jen poloviční odměnu, a zlepšující se situace na stěžejních globálních trzích, kdy analytici vesměs očekávají snížení úrokových sazeb a uvolnění měnové politiky.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688