Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  14.03.2024 13:46:43

Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu

CBRE TZ

V loňském roce se ukázalo, že Praha není jen dynamickým evropským městem, ale také druhým nejaktivnějším trhem pro flexibilní kanceláře hned po Londýně. Až s odstupem za ní následovaly metropole jako Varšava, Amsterdam či Madrid. Tento úspěch jenom potvrzuje rostoucí atraktivitu flexibilních kanceláří v regionu. Podle realitně-poradenské společnosti CBRE, světového lídra v oblasti komerčních realitních služeb, navíc bude pozitivní trend pokračovat i letos.

„Rekordní hodnoty zaznamenala poptávka po flexibilních kancelářích v Praze v 1. čtvrtletí 2023, kdy meziročně vzrostla o 23 %. Současně se loni zvyšoval i celkový objem coworkingových prostor. V závěru roku dosáhl přes 116 500 m2, což představuje cca 3 % všech moderních kanceláří v metropoli,“ komentuje Lenka Ferguson, specialistka na flexibilní kanceláře a coworkingové prostory v CBRE.

Historicky byla poptávka po servisovaných kancelářích vždy tažena firmami z technologického odvětví. Nicméně v posledních šestnácti měsících, což je také průměrná délka nově uzavíraných smluv, došlo k výraznému návratu velkých korporací poskytujících profesionální služby v oblasti HR a zákaznické podpory u spotřebitelských výrobků a také farmaceutických firem a mediálních a marketingových společností.

 

Hnacím motorem rostoucího zájmu byly podobně jako jinde ve světě nové pracovní návyky související s pandemií covidu-19, ať už jde o práci na dálku, sdílení pracovních míst anebo hybridní model práce. Nicméně existuje také celá řada lokálních faktorů, které činí střední a východní Evropu, včetně Prahy, atraktivní pro nájemce a potenciální provozovatele coworkingových prostor. Tím hlavním je geopolitická a makroekonomická stabilita. Mezi další se řadí kvalifikovaná pracovní síla, která je ovšem ve srovnání se západní Evropou či USA cenově přijatelná, a také vysoký podíl certifikovaných budov na kancelářském trhu.

Praha má jeden z nejvyšších podílů certifikovaných kancelářských budov na starém kontinentu. Zaujímají 48 % ploch moderního kancelářského trhu, přičemž evropský průměr se pohybuje kolem 22 %. Tím hlavním důvodem je, že výstavba komerčních nemovitostí včetně kanceláří zde začala relativně nedávno. A současně konkurence je na tuzemském trhu poměrně silná, takže vlastníci nemovitostí jsou ochotni dodatečně certifikovat i již existující objekty,“ popisuje Martin Vejražka, vedoucí oddělení udržitelnosti v CBRE.

 

Flexibilní kanceláře lákají široké spektrum firem: začínající start-upy, malé podniky, ale i nadnárodní společnosti, které expandují na nové trhy, rozšiřují své aktivity v regionu anebo zde zakládají vývojová a školicí centra. Existují také společnosti, které flexibilní kanceláře využívají pro konkrétní týmy anebo outsourcing části svých činností.

„V současnosti registrujeme zvýšený počet mezinárodních firem, které vstupují na trh střední a východní Evropy včetně Prahy. Namísto pronájmu standardních kanceláří si jako své zázemí volí coworkingové prostory. Ty jsou flexibilní v délce pronájmu, nabízejí vysokou kvalitu vybavení i služeb a současně jsou prakticky okamžitě dostupné. Navíc jsou situované v moderních administrativních budovách splňujících kritéria ESG, což je pro řadu západních společností v dnešní době klíčové,“ vysvětluje Lenka Ferguson.

CBRE předpovídá růst poptávky ze strany operátorů i v nadcházejících měsících, ovšem brzdit ho budou dvě hlavní překážky na tuzemském trhu: omezená výstavba nových kancelářských budov v metropoli a politika, kterou razí řada vlastníků administrativních nemovitostí. Mezinárodní provozovatelé coworkingu jsou ze zahraničí zvyklí na odlišný přístup i podmínky. Například v Londýně není vůbec možné uvažovat o provozu kancelářské budovy bez příslušného podílu flexibilních kanceláří, které provozuje specializovaný operátor.

„To však stále není zvykem ve střední a východní Evropě. Stává se, že když už se majitel rozhodne pro zahrnutí flexibilních a coworkingových prostor do projektu, začne je provozovat sám, a to bez předchozích znalostí a zkušeností s tímto specifickým oborem,“ uvádí Ferguson.

Nejvíce prostor bylo od roku 2018 do současnosti pronajato operátorům v centru města (28 800 m2), oblasti Pankráce-Budějovické (23 400 m2) a v Karlíně (18 800 m2). Obsazenost flexibilních kanceláří a coworkingových prostor se v tuzemsku pohybuje kolem 75 %. V žádaných pražských lokalitách, jako je Karlín či centrum města, dokonce od 85 do 100 %, což jsou výsledky nad evropských průměrem.

Nejvyšší nájemné dosahují provozovatelé na Národní třídě a v ulici Na Příkopě, hned za nimi následuje Karlín. Měsíční poplatek za pracovní místo v samostatné kanceláři v průměru činí 400 euro. Servisované kanceláře ve vzdálenějších lokalitách od centra, které ovšem stále nabízí vysoký standard vybavení i služeb, vycházejí v rozmezí od 330 do 350 euro.

Poskytovatelé flexibilních kanceláří v regionu střední a východní Evropy se aktivně přizpůsobují měnícím se potřebám firem a nabízejí řešení na míru. „Zaměřují se na zajímavý design, místnosti podporující spolupráci i zasedací místnosti vybavené nejmodernější audiovizuální a komunikační technikou. Kromě toho pořádají různé společenské a vzdělávací akce pro členy, jako jsou společné snídaně, cvičení a podobně,“ uzavírá Lenka Ferguson.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688