OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  14.03.2024 12:00:00

Loni přibylo v Německu o pětinu více leteckých pasažérů než v roce 2022

V roce 2023 se na 23 hlavních německých letištích přepravilo přibližně 185,2 milionu cestujících. Podle statistiků to znamená, že v letadlech vzlétlo nebo přistálo o 19,3 % více pasažérů než v roce 2022, který byl ještě v první půlce poznamenán pandemií koronaviru. Předpandemický rekord byl však ještě výš.

Číselné údaje přinesl začátkem února německý Spolkový statistický úřad Destatis. Ve srovnání s předpandemickou úrovní v roce 2019, kdy letiště zaznamenala historicky nejvyšší počet 226,7 milionu cestujících, byl počet cestujících v roce 2023 výrazně nižší, a to o 18,3 %.

Stejně jako v předchozích 2 letech se loni doprava s ostatními zeměmi a vnitrostátní německá doprava vyvíjely odlišně: vnitrostátní německá letecká doprava v roce 2023 posílila výrazněji než doprava s ostatními zeměmi (ta vykázala +19,1 %), a to o 22,6 % leteckých pasažérů více než v předchozím roce. V letech 2021 a 2022 se však mezinárodní letecká doprava vyvíjela výrazně lépe než vnitrostátní německá doprava, poté co v roce 2020 počet cestujících v obou oblastech stejně prudce klesl kvůli pandemii.

Počet cestujících ve vnitrostátní německé letecké dopravě tak byl v roce 2023 o 50,4 % nižší než v roce 2019, tedy před výskytem koronaviru, zatímco počet cestujících v mezinárodní dopravě byl nižší pouze o 14,7 %. To může naznačovat trend: výrazně nižší počet cestujících ve vnitrostátní letecké dopravě v delším časovém horizontu než před pandemií koronaviru.

V roce 2023 bylo na hlavních německých letištích přepraveno o 7,1 % méně nákladu než v roce 2022 (4,6 milionu tun). Ve srovnání s rokem 2019 (4,7 mil. tun) byl tedy objem letecké nákladní dopravy loni stále o 2,3 % nižší.

Metodické poznámky:
Analyzované údaje o počtu cestujících na mezinárodních letech zahrnují cestující nastupující a vystupující na spojích do a z ciziny. Ve vnitrostátní dopravě se zohledňují pouze odlétající cestující, aby se zabránilo dvojímu započítávání. Tranzitní doprava není zahrnuta. Údaje o nákladní a poštovní dopravě jsou zpracovány podle stejného principu. Statistiky zahrnují leteckou dopravu na hlavních letištích, kde v předchozím roce odbavili více než 150 000 cestujících. Údaje nejsou upraveny o kalendářní vlivy.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688