Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  14.03.2024 06:03:14

Porsche akcionářům vyplatí již polovinu zisku, zatímco Volkswagen letos navýší dividendu jen nevýrazně

Přestože koncern Volkswagen (VW) poslední roky v kontextu transformace v rámci elektromobilty zažívá poměrně obtížné období, celkové hospodaření za loňský rok dosáhlo dalšího zlepšení. Díky i téměř 12% navýšení prodejů na 9,24 mil. vozů, logicky koncernu vzrostly příjmy na již více než 322 mld. EUR. Tedy v přepočtu těžko představitelných více než 8,1 bilionů korun. Provozní zisk se však zvýšil jen nevýrazně na necelých 22,6 mld. EUR, když své negativně sehrálo přecenění komoditních derivátů, které v předcházejícím roce působily naopak pozitivně. Každopádně čistý zisk však koncernu vzrostl o 13 % na téměř 18 mld. EUR, tedy na zhruba 32 EUR na každou kmenovou akcii. Z dosud zveřejněných reportů jsou však znát meziročně poměrně výrazné skoky v hospodaření jednotlivých značek koncernu.

Domácí ŠKODA kompletní výsledky představí až v pátek, z již zveřejněných koncernových vyplynul její meziroční nárůst provozního zisku na téměř trojnásobek 1,77 mld. EUR. Provozní marže se více než zdvojnásobila na 6,7 %. Byla tedy podstatně vyšší než u divize osobních vozů samotného mateřského Volkswagenu, kterému vzrostla z 3,6 % na 4,1 %. Králem však v tomto ohledu zůstává Porsche, přestože marže stagnovala na 18,6 %. Každopádně například sám Volkswagen AG sice loni zvýšil příjmy o 13 mld. EUR na 92,4 mld. EUR, díky odpisům však zaznamenal pokles čistého zisku na polovinu na 6,2 mld. EUR.

Dividenda VW meziročně vzroste jen o zhruba 3 %

Představenstvo společně s dozorčí radou plánují na valné hromadě navrhnout výplatu dividendy ve výši 9 EUR na každou kmenovou akcii VW, resp. 9,06 EUR na preferenční. Meziročně tedy o 30 centů více. Celkem by tak k akcionářům mělo zamířit přes 4,5 mld. EUR. Návrh by měli posvětit akcionáři na valné hromadě připravované na středu 29. května. Tato v pořadí 64. výroční valná hromada je poměrně překvapivě však plánována čistě jen on-line, resp. bez možnosti osobní účasti akcionářů.

Obvykle se akcie VW s nárokem na dividendu naposledy obchodují v den konání valné hromady, ex-date by tedy měl letos být nejspíše 30. května.

Porsche skokově zvyšuje dividendu

Jak plánuje uspořádat valnou hromadu koncernové Porsche zatím nebylo zveřejněno. Uskutečnit by se však měla v pátek 7. června a akcionáři by měli rozhodovat o navrhované dividendě 2,30 EUR, resp. 2,31 EUR u preferenčních akcií. Firma loni zvýšila zisk o 190 mil. EUR na rekordních takřka 5,2 mld. EUR. Na každou kmenovou akcii tedy 5,66 EUR. Automobilka se návrhem dividendy vlastně dostává ke svému již při IPO prezentovanému cíli, vyplácet dlouhodobě polovinu zisku. Loni akcionáři obdrželi spíše jen „symbolické“ 1 euro.

Kurzový vývoj akcií

Akcie VW i Porsche v posledních týdnech svým směrováním potěšili akcionáře. Akcie Porsche se po propadu navrátily i nad cenu z IPO, v reakci na zveřejněné firemní zprávy pak v úterý poskočily o téměř desetinu k 90 EUR. Následně ve středu reportované výsledky koncernu a další souběžné zprávy však vyústily ve vývoj, že o polovinu zisků přišly. Uzavřely včera pod 86 EUR, což Porsche aktuálně oceňuje na 78,3 mld. EUR.

Historický vývoj akcií Porsche (týdenní graf)

Zdroj: Yahoo Finance

Samotné akcie VW totiž na firemní zprávy zareagovaly výrazně negativně. Investorům se nejspíše nelíbil opatrný výhled. Například finanční šéf Arno Antlitz uvedl, že: „Celková ekonomická situace zůstává náročná“, ale dodal: „Jsme si jisti rokem 2024, a to navzdory utlumenému ekonomickému výhledu a intenzivní konkurenci“. Firma však také zmínila např. predikovaný pokles marží právě u automobilky Porsche (na 15-17 %) či letos výrazné investice, které mají dosáhnout vrcholu. Teprve následně se mají začít přibližovat cíli, potažmo do roku 2027 činit podíl 11 % z dosažených tržeb koncernu. Kmenové akcie VW v reakci ve středu oslabily o více než 6 EUR na 132,20 EUR. Preferenční, které jsou součástí indexu DAX, pak přišly dokonce o 7 EUR na 113,76 EUR. Například u nich lze aktuálně hovořit o již solidním 8% dividendovém výnosu.

Každopádně ocenění celého koncernu VW nadále výrazně zaostává za oceněním samotné automobilky Porsche. V současnosti o 15,6 mld. EUR, když je oceněn na necelých 62,5 mld. EUR.

Zmínit závěrem možno, že letos má být dle koncernu nabízené portfolio výrazně inovováno o její významné bestsellery, jako je např. Golf, Tiguan, Passat, Octavia a Superb, často obohacené o moderní hybridní technologie i plně elektrické verze na platformě MEB. Dojde také na zcela nové plně elektrické modely, jako je Porsche Macan Electric a Audi Q6 e-tron 1 na platformě Premium Electric, stejně jako VW ID.7 2 a ID.7 Tourer 3 na platformě MEB, CUPRA Tavascan 4 a VW ID. Buzz5 s dlouhým rozvorem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688