Město Pelhřimov (mestopelhrimov.cz)
Z regionů  |  13.03.2024 15:03:00

Pelhřimov podepsal memorandum o spolupráci se start-upem Citya, chce dostupnější veřejnou dopravu pro obyvatele města

Pelhřimov podepsal memorandum o spolupráci se společností Citya mobility s.r.o. s cílem zlepšit dostupnost dopravy pro občany města. Memorandum, podepsané mezi pelhřimovskou radnicí a společností Citya, klade důraz na spolupráci na podpoře a optimalizaci veřejné hromadné dopravy v Pelhřimově pomocí operativní veřejné dopravy, dat a nejmodernějších technologií současnosti.
Memorandum

„Město Pelhřimov čelí řadě dopravních výzev, včetně nepravidelného a nedostatečného intervalu městských autobusových linek a nedostatku služeb během víkendů a večerních hodin, což zvyšuje závislost na individuální automobilové dopravě,“ uvedl starosta města Pelhřimov Ladislav Med. Některé části města nejsou dostatečně obsluhovány a existující veřejná doprava nezohledňuje potřeby různých skupin obyvatel, což vede k neudržitelnosti dopravních řešení,“ doplnil starosta.

Start-up dokáže na základě dat, dopravních modelů a simulací, dopravních preferencí lidí i aktuální poptávky vypočítat nejefektivnější trasy pro cestující s různými nástupy i výstupy. V rámci regionu cesta mikrobusem zpravidla trvá s nástupem, cestou i výstupem do 15 minut. Po pár kliknutí v intuitivní aplikaci na cestujícího do pěti až deseti minut čeká mikrobus tam, kde potřebuje. Občanům se tak například usnadní cesty k lékaři či na úřad.

„Na začátku spolupráce s Pelhřimovem bude analýza současné dopravní situace a identifikace slabých míst. Díky datovým modelům a simulacím dokážeme navrhnout a vytvořit řešení ušité přímo na míru Pelhřimovu ještě před samotným spuštěním. Pracujeme mimo jiné se sociodemografickými a dynamickými daty s dopravním chováním místních. Našim cílem je, aby se ve výsledku kdokoliv každý všední den za rozumný peníz mohl rychle a pohodlně dostat tam, kam potřebuje, a nemusel si sedat za volant . Obecně to funguje tak, že si uživatel navolí výchozí bod a místo, kde chce vystoupit. Pracujeme s takzvanými virtuálními zastávkami, kde může mikrobus bezpečně zastavit, “ říká Dominik Janík, CEO Citya. Celý proces pospaný panem Janíkem by měl probíhat několik týdnů až měsíců a na jeho konci by měl být spuštěn pilotní provoz optimalizované veřejné dopravy v Pelhřimově.

Cílem memoranda je vytvoření komfortní, dostupné pro všechny bez rozdílů a rychlé veřejné dopravy, která bude konkurenční alternativou k individuální automobilové dopravě. Memorandum stanovuje měřitelná zlepšení dostupnosti veřejné dopravy, optimalizaci současných i budoucích autobusových linek a začlenění operativní hromadné dopravy jako doplňku městské hromadné dopravy.


Závazek Pelhřimova a společnosti Citya ukazuje snahu o vytvoření moderní a udržitelné dopravní infrastruktury, která bude sloužit občanům města a přispěje k lepší kvalitě života a životnímu prostředí v regionu.

Zodpovídá: Bc. Andrea Unterfrancová
Vytvořeno / změněno: 12.3.2024 / 12.3.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688