ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  13.03.2024 09:00:00

Vydaná stavební povolení v Ústeckém kraji v roce 2023, počet vydaných povolení v porovnání s předchozím rokem o 9,9 % poklesl

Počet vydaných stavebních povolení v roce 2023 v Ústeckém kraji v porovnání s předchozím rokem o 9,9 % poklesl, zatímco orientační hodnota vydaných povolení o 23,5 % vzrostla.

Stavební úřady Ústeckého kraje vydaly v průběhu roku 2023 celkem 4 749 stavebních povolení, v porovnání s rokem 2022 to bylo o 521 stavebních povolení méně. Na republikovém úhrnu se Ústecký kraj podílel 6,1 %, což byl šestý nejvyšší podíl. Nejvyšší stavební aktivitu projevili stavebníci ve Středočeském kraji (14 011 stavebních povolení, tj. 18,1 % z úhrnu ČR). Nejméně povolení bylo vydáno v Karlovarském kraji (1 988, tj. 2,6 % z republikového úhrnu). Jak vyplývá z následujícího grafu, ve všech krajích byl v loňském roce menší zájem o výstavbu než v roce 2022. Nejvyšší pokles zaznamenali ve Středočeském a Jihomoravském kraji (o 15,6 resp. 13,3 %). Naproti tomu nejméně poklesl zájem v hlavním městě Praze (o 1,8 %). V Ústeckém kraji byl počet vydaných povolení meziročně nižší o 9,9 % a v mezikrajském srovnání se jednalo o pátý nejvyšší pokles.

Meziroční změna počtu a orientační hodnoty vydaných stavebních povolení  podle krajů mezi roky 2023 a 2022

Na celkovém počtu vydaných stavebních povolení v Ústeckém kraji se 30,7 % podílely stavby bytových budov, 29,9 % stavby nebytových budov a 39,5 % inženýrské stavby.

Na tisíc obyvatel Ústeckého kraje bylo v roce 2023 podle předběžných údajů vydáno 5,8 stavebních povolení, tento počet byl v mezikrajovém srovnání druhý nejnižší po Praze (2,1 povolení). Nejvíce vydaných stavebních povolení na tisíc obyvatel bylo evidováno v Jihočeském a Středočeském kraji (9,8 resp. 9,7 povolení). Více než 9 povolení bylo vydáno i v Plzeňském kraji (9,2).

Orientační hodnota vydaných stavebních     Orientační hodnota na jedno stavební povolení

Celková orientační hodnota vydaných stavebních povolení, která představuje odhad celkových nákladů staveb včetně technologie vynaložené na přípravu, realizaci a uvedení stavby do provozu (nejedná se o konečné náklady stavby), dosáhla v uplynulém roce v Ústeckém kraji 29 297 mil. a byla o 5 581 mil. (o 23,5 %) vyšší než v roce 2022. Ve většině krajů došlo k meziročnímu nárůstu, pouze ve 4 krajích byl zaznamenán pokles – v hlavním městě Praze, ve Středočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji.

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení podle krajů v roce 2023

Orientační hodnota na jedno stavební povolení vydané v loňském roce v Ústeckém kraji dosáhla hodnoty 6 169 tis. Kč a byla pátá nejvyšší mezi kraji. V porovnání s rokem 2022 hodnota jedné plánované stavby vzrostla ve většině krajů s výjimkou hlavního města Prahy, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Nárůst v Ústeckém kraji o 37,1 % představoval 1 669 tis. Kč na stavbu a mezi kraji byl čtvrtý nejvyšší.

Počet  a orientační hodnota stavebních povolení podle druhu stavby v roce 2023

Nejvyšší podíl investic v Ústeckém kraji v roce 2023 – 54,8 % celkové orientační hodnoty vydaných stavebních povolení bude proinvestován v rámci výstavby nebytových budov. Proti roku 2022 jejich podíl vzrostl o 17,8 p. b. V mezikrajovém srovnání obsadil podíl investic do nebytových budov v Ústeckém kraji druhou nejvyšší pozici po Olomouckém kraji a proti průměru ČR byl vyšší o 22,1 p. b. Druhý nejvyšší podíl investic v kraji – 23,9 % – připadl v roce 2023 na inženýrské stavby (mosty, komunikace, dráhy, podzemní stavby, vedení trubní a elektrické). Proti předchozímu roku se jednalo o pokles 4,1 p. b. V mezikrajovém srovnání obsadil podíl sedmé nejvyšší místo. Investice na výstavbu bytových budov se v loňském roce podílely na celkové hodnotě vydaných stavebních povolení v Ústeckém kraji 21,3 %, proti předchozímu roku se jejich podíl snížil o 13,8 p. b. V porovnání s ostatními kraji byl jejich podíl nejnižší. Nejvyšší podíl investic na výstavbu bytových budov vykázali v Libereckém kraji, a to 51,7 % z celkové hodnoty vydaných stavebních povolení v kraji.

 


Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688