Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  13.03.2024 07:26:12

Za volant se sádrou? Co na to pojišťovna?

Pokud vás postihlo zranění jako zlomená ruka nebo noha, možná přemýšlíte, zda je bezpečné, nebo dokonce legální, usednout za volant. Dříve, než se rozhodnete vyrazit na cestu, je důležité zvážit několik klíčových faktorů. Vystavujete se totiž nejen riziku pokuty, ale v případě nehody i problémům s pojišťovnou.

Zákon to přímo nezakazuje, ale…

Ačkoli zákon o provozu na pozemních komunikacích neuvádí přímý zákaz řízení vozidla v případě, že máte sádru nebo jste jinak léčeni, nesmíte tuto situaci brát na lehkou váhu. Zákon vyžaduje, aby se řidič „choval ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu“. Jestliže vaše zranění jakkoliv omezuje vaši schopnost bezpečně řídit, měli byste jízdu za volantem raději přenechat někomu jinému.

Pokud máte zlomenou nohu a s obtížemi nasedáte do auta, mělo by to být zřetelné varování. Co se ale stane v případě mírně poraněného malíčku na pravé ruce, zvláště pokud ovládáte vozidlo s automatickou převodovkou? Mohlo by se zdát, že celá věc je pouze na posouzení řidiče. Opak je pravdou. Pokud byste byli zastaveni policií, mohlo by být rozhodnutí, zda dostanete pokutu nebo vám bude zakázáno pokračovat v jízdě, plně v rukou kontrolujícího policisty. Pokuty mohou dosáhnout až 2 000 Kč. Při cestování autem v cizině je situace ještě složitější. Ačkoli šance, že vás v domovské zemi zastaví policie, může být relativně malá, při překročení hranic nebo během pobytu v cizině se situace mění. V zahraničí mohou platit jiné předpisy, pravidla pro řízení vozidla v případě zdravotního postižení nebo zranění se mohou lišit. Kontroly mohou být častější a přístup policistů může být přísnější. Neznalost místních pravidel neospravedlňuje a může vést k vysokým pokutám nebo dokonce k zákazu řízení na území dané země. Proto doporučujeme v případě nejasností ohledně vašeho zdravotního stavu a schopnosti řídit konzultovat situaci s vaším lékařem.

Pojišťovny bývají nekompromisní

Možné komplikace s pojištěním v případě nehody jsou dalším důležitým aspektem, který je třeba zvážit. Pokud zaviníte nehodu kvůli snížené schopnosti řízení, můžete se ocitnout ve velmi nepříjemné situaci. Jakékoliv porušení pojistných podmínek může vést ke snížení, nebo dokonce úplnému zamítnutí pojistného plnění. Zjednodušeně, pokud kvůli své snížené schopnosti řídit auto zaviníte nehodu, může se stát, že ji nakonec zaplatíte ze svého a nepomůže vám ani havarijní pojištění. Pojišťovna však musí prokázat, že zranění má s nehodou příčinnou souvislost. Například při řízení se sádrou na ruce řidič nestihl včas zareagovat a pohnout volantem tak, aby se vyhnul nehodě.

Ačkoli zákon přímo nezakazuje řízení se sádrou nebo jiným zraněním, je nezbytné uvědomit si všechna rizika a potenciální následky vašeho rozhodnutí. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, takže pokud máte pochybnosti, raději za volant nesedejte.

 


Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688