Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.03.2024 12:02:33

Jsou zisky Nvidie udržitelné? Mezi investory se šíří diskuse o "bublině"

Aktualizováno

Obavy, že stratosférické zisky společnosti Nvidia Corp. by mohly být neudržitelné, se rozšířily i mezi investiční manažery ESG, kteří v loňském roce překonali trh tím, že vsadili na akcie ve velkém.

"Z dlouhodobého hlediska jsem optimista, ale uznávám, že ocenění není zrovna atraktivní," řekl Kristofer Barrett, který loni dohlížel na rozhodnutí učinit z Nvidie největší podíl ve fondu Swedbank Robur Technology, čímž z něj udělal nejvýkonnější fond v žebříčku ESG fondů agentury Bloomberg. Fond Swedbank, který je podle pravidel Evropské unie registrován jako fond "podporující" environmentální, sociální a správní metriky, dosáhl v roce 2023 výnosu 53 %.

Podle Barretta však nyní existují určité obavy, že Nvidia může skončit jako oběť vlastního úspěchu. Dochází k "uvědomění, že se z ní staly maloobchodní akcie", řekl. "A to potenciálně předznamenává bublinu."

Podle čerstvých údajů společnosti Morningstar Direct klesl celkově podíl fondů ESG, které drží akcie společnosti Nvidia, na konci prosince na 15 % z 20 % ve druhém čtvrtletí roku 2023.

Z údajů, které zahrnují akciové otevřené a burzovně obchodované fondy splňující kritéria ESG společnosti Morningstar, vyplývá, že hodnota expozice těchto fondů vůči společnosti Nvidia činila na konci loňského roku zhruba 17,6 miliardy dolarů, což je přibližně o 10 % méně než v polovině roku 2023. Ve stejném období vzrostla tržní hodnota společnosti Nvidia o 17 %.

Nvid1

Zdroj: Bloomberg

Nadšenci společnosti Nvidia poukazují na její železnou kontrolu nad čipy potřebnými k vývoji umělé inteligence poté, co se jejímu výkonnému řediteli Jensenu Huangovi podařilo z nenápadného výrobce grafických karet pro hráče vytvořit technologický kolos s obratem 2 biliony dolarů. A po varování před náhlým poklesem akcií Nvidie zatím většinou následovaly závratné zisky.

V loňském roce se tržní hodnota společnosti Nvidia vyšplhala téměř o 240 % a v roce 2024 již vzrostla o téměř 80 %. Podle údajů agentury Bloomberg žádný z 66 analytiků, kteří společnost Nvidia sledují, nedoporučuje klientům akcie prodávat, zatímco 60 analytiků tvrdí, že by investoři měli akcie nadále kupovat.

ESG fondy sázející ve velkém na společnost Nvidia dosahují lepších výnosů než jejich kolegové. Patří mezi ně i fond Robecosam Net Zero 2050 Climate Equities, který je registrován podle nejpřísnějších pravidel EU pro zveřejňování informací o ESG. Chris Berkouwer, který fond Robeco spravuje, říká, že společnost Nvidia je v jeho portfoliu považována za "usnadňovače přechodu" na základě názoru, že její technologie pomůže společnostem napříč odvětvími snížit jejich ekologickou stopu.

Podle údajů agentury Bloomberg fond v hodnotě 150 milionů dolarů za poslední měsíc vzrostl o přibližně 7 % a překonal tak více než 90 % svých kolegů. Berkouwer uvedl, že existuje 30 akcií, u kterých má fond Robeco větší nadváhu než u společnosti Nvidia, přestože v absolutním vyjádření patří mezi největší držitele.

"V případě společnosti Nvidia jsme stále poměrně optimističtí," řekl Berkouwer. Poslední čtvrtletní výsledky Nvidie, které společnost využila k tomu, aby předložila odhad tržeb, který opět překonal odhady analytiků , "udržely sen o umělé inteligenci při životě", řekl.

Co říká Bloomberg Intelligence:

Očekává se, že v tomto fiskálním roce překročí historická maxima v oblasti tržeb, Ebitda, čistého zisku, hotovosti z provozní činnosti a volného cash flow. Zvýšení ratingu od agentur Moody's i S&P v roce 2023 zdůrazňuje trvalé konkurenční výhody společnosti v kategorii zrychlených počítačů.

Nvid2

Zdroj: Bloomberg

"Přestože cena výrazně vzrostla, zisky se zvýšily ještě více," řekl Berkouwer, který poznamenává, že Nvidia je součástí "vyváženého mixu" v jeho portfoliu. "To je opravdu působivé a svědčí to o tom, že Nvidia dokáže úspěšně uspokojovat poptávku."

S tím, jak se Nvidia mění v jednu z absolutně největších společností na světě, však roste i počet skeptiků. Cathie Woodová, přestože byla na počátku cyklu otevřenou zastánkyní transformačního potenciálu akcií AI, loni aktivně snížila svou expozici vůči společnosti Nvidia a dalším akciím velkých jmen spojených s boomem AI.

A hedgeové fondy, které se před posledními výsledky společnosti Nvidia vrhly na technologické akcie, je nyní opouštějí nejrychlejším tempem za posledních sedm měsíců, jak vyplývá z údajů prime-brokerské jednotky Goldman Sachs Group Inc. Mluvčí společnosti Nvidia se odmítl vyjádřit.

Barrett, který odchází ze Swedbank na pozici v jiné firmě, kterou nemůže jmenovat, dokud nebude učiněno oficiální oznámení, byl v únoru nahrazen na pozici portfolio manažera fondu Swedbank Robur Technology. Christian Blink, který nyní řídí fond Swedbank, uvedl, že Nvidia "může být v krátkodobém horizontu trochu napjatá", přičemž někteří investoři mohou využít příležitosti a vydělat peníze.

Výhled na další období je pozitivní. "Domníváme se, že lidé mají tendenci podceňovat dlouhodobé důsledky generativní umělé inteligence a společnost Nvidia je pro tuto technologii prostředníkem," řekl Blink. A Nvidia zůstává největším držitelem fondu, nyní tvoří téměř 10 % zhruba 15miliardového portfolia Swedbank, uvedl.

Bublina je "vždycky důvodem k obavám", řekl Blink. "Nemyslím si, že by nějaká byla, ale existuje mnoho faktorů pro to, aby se jí generativní umělá inteligence stala. To sledujeme."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688