Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.03.2024 15:26:00

Monetární restrikce není taková, jak se předpokládá (Summers) (video)

Lawrence H. Summers na Bloombergu uvedl, že americká centrální banka podle něj možná stále nepochopila jednu podstatnou věc. Neutrální sazby totiž mohou být výrazně nad 2,5 %. Tedy nad úrovní, o které v jejich souvislosti hovoří právě Fed. Jaké by to mělo důsledky?

Neutrální sazby by neměly ekonomiku ani brzdit, ani stimulovat. Dají se pouze odhadovat, a to s cílem posouzení, jak moc jsou sazby skutečné restriktivní, nebo jak moc naopak stimulují. Jestliže se sazby skutečné nacházejí výrazně nad neutrálními, působí jako brzda, pokud jsou naopak pod nimi, ekonomiku stimulují. Summmers se domnívá, že trhy počítají s inflací držící se dlouhodobě něco nad 2 %, k tomu tu jsou vysoké rozpočtové deficity a také potřeba investic do energetické transformace a dalších oblastí. V neposlední řadě pak dochází ke stárnutí populace. To vše naznačuje, že neutrální sazby leží výše než u 2,5 %.

Fed tedy podle ekonoma nyní porovnává současné sazby nad 5 % s 2,5 % a dochází k závěru, že sazby jsou velmi restriktivní. Ekonom ale takový postup považuje za chybný právě proto, že neutrální sazby leží „mnohem výše“. A to by znamenalo, že restrikce je při současných sazbách mnohem nižší, „než se obecně předpokládá.“ Podle ekonoma je jasným důkazem pokračující síla amerického hospodářství, které dosahuje i před dosavadní zvyšování sazeb. Ve výsledku tak dochází k přehodnocování toho, jak moc sazby letos půjdou dolů. Fed nakonec podle ekonoma nebude snižovat tak, jak trhy čekají, a bude probíhat posun v názorech na skutečnou výši neutrálních sazeb.

Na Bloombergu poukázali na to, že podle některých názorů sazby letos v USA nepůjdou dolů vůbec. Summers o tom podle svých slov hovořil již před časem, Fed podle něj musí být velmi opatrný. Na finančních trzích se nyní nacházíme „na úpatí bubliny“. Situace není taková jako při jiných bublinách, ale „také od ní nejsme milion mil vzdálení“. V oblasti ekonomické politiky pak Summers varoval před populismem, který se může projevovat například protekcionismem a podobnými kroky, které mohou mít krátkodobý pozitivní vliv, ale v delším období mohou omezovat motivaci firemního sektoru k inovacím a investicím.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688