Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.03.2024 14:14:40

I přes skok akcií ČEZ pražská burza za výkonností Evropy v týdnu opět zaostala. V očekávání aktualizace indexů a výsledky VIG


Po předcházejícím výrazně negativním týdnu se pražská burza pokoušela spravit si chuť. Nicméně příliš se jí to nedařilo, když opět jako by si oproti vývoji v zahraničí žila svým vlastním životem. Index PX nakonec týden zakončil u 1 463 bodů, tedy oproti předchozímu pátku si polepšil jen o 0,18 %. Vývoj jednotlivých emisí zahrnutých v indexu byl přitom poměrně výrazně různorodý, ty růstové byly navíc nakonec v menšině.

Od červených čísel pražskou burzu ochránily především akcie ČEZ, které v úterý poskočily vůbec nejsilněji v tomto roce. Trh pozitivně zareagoval na zprávy o vytváření sdružení minoritních akcionářů, když konání ze strany zejména státu okolo firmy se málokomu z nich pozdává. K nádechu titulu pomohl i nejprve pokračující růst cen emisních povolenek, resp. elektřiny. V závěru týdne však začaly o zisky přicházet. U titulu se jistě bude nyní hledět, jakým způsobem budou sdružení akcionáři tlačit, potažmo s jakým úspěchem. V nadcházejícím týdnu by mělo například dojít na otevřený dopis adresovaný vedení ČEZ, v samotném úvodu bude zveřejněn rozhovor se zakladatelem spolku Pavlem Grünfeldem. A akcionáři samozřejmě již vyhlíží report výsledků (21.3.).

Výrazně index podržely ještě akcie VIG., když došlo již na očekávané. Tedy v domovské Vídni v závěru týdne prorazily v reportech opakovaně zmiňované rezistence a před očekávaným reportem výsledků se tak ocitly na 6letých maximech. Technicky si otevřely cestu a další cca euro výše. V týdnu třetí akcie COLT se pak po poměrně volatilním vývoji nakonec v pátek těsně přiblížily svým dosavadním historickým maximům z konce května 2022, když investoři pomalu začínají vyhlížet report výsledků plánovaný na 26. března.

 

Po propadu z předcházejícího týdne se jen nevýrazně snažily korigovat ztráty akcie ERSTE. Zeleně týden uzavřely již jen akcie KOFOLA, které vlastně pokračují ve své mnohaměsíční stagnaci. Po povolení regulátora nápojová firma v týdnu dokončila nákup pivovarů, resp. z 51% ovládaná firma Pivovary Triangl se stala vlastníkem společností ovládající pivovary Holba, Zubr a Litovel. KOFOLA také avizovala nákup vlastních akcií. Nikoliv však na trhu, ale od dceřiné společnosti Radenska držící 5% podíl. Transakce v týdnu již i měla proběhnout, zatím nebyl zveřejněn konkrétní množstevní údaj související s akciovými odměnami managementu, potažmo zaměstnanců.

Z pravidelně sledovaných emisí si v týdnu nejhůře vedly akcie PILULKA, které se tak po předchozím solidním nádechu navrátily k jižnímu směrování a zaznamenávaly dokonce nová letošní minima. Z indexu však nejvíce ztratily akcie MONETA, které i vzhledem ke své váze v něm nejvýrazněji tížily pražskou burzu. Po dosažení historických maxim na titulu zkrátka došlo na vybírání zisků. Dělo se tak přestože pro banky přišla vlastně v závěru týdne pozitivní informace od regulátora, který o čtvrt procentního bodu sníží na 1,75 % sazbu proticyklické kapitálové rezervy. Třetí týden v řadě ztratily i konkurenční akcie KB, které se obchodovaly i zpět pod hranicí 800 . O své letošní zisky pak již vlastně přišly akcie PHOTON ENERGY, které byly z indexu v týdnu druhé nejhorší.  

Předcházející minima hned v pondělí neudržely akcie PHILIP MORRIS, resp. ocitly se nejníže od srpna 2021. Na titulu tak i pokračovala nadprůměrná aktivita/likvidita. V týdnu vyměnily majitele akcie PHILIP MORRIS za více než 68 mil. , resp. titul stal se pátým nejobchodovanějším.

Zvýšenou aktivitu stojí zmínit na akciích PRIMOCO, které byly rázem osmé nejobchodovanější. Titul se společně s akciemi GEVORKYAN ocitne nově v indexu PX, zařazujeme jej tak rovnou do našeho pravidelného přehledu.

pátek právě v závěrečné aukci lze očekávat nadprůměrnou aktivitu/likviditu, když zejména institucionální investoři v rámci pravidelné čtvrtletní aktualizace indexů budou upravovat svá portfolia. Zatímco index PX se rozšíří na 11 titulů o dva výše zmiňované tituly, středoevropský index CECE již o den dříve opustí akcie PHOTON ENERGY. Místo nich se objeví akcie PRIMOCO, které se tak rázem nově ocitnou hned ve 2 indexech. Tedy pro ně jistě pozitivní faktor.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688