Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.03.2024 09:08:00

Akcie ovlivňuje recese, sazby jsou v pořádku právě tam, kde se nyní nacházejí - Víkendář (video)

Ceny některých akcií nyní ovlivňuje to, že v ekonomice panuje recese. Nejde však o hospodářství americké, jedná se o Čínu. U ní se věřilo, že zdejší trh potáhne vše nahoru, ale nyní se ukazuje, že jeho dopad je negativní u společností, které jsou mu hodně vystaveny. Pro CNBC to uvedl Ed Yardeni z Yardeni Research. Následně pak mimo jiné hovořil o tom, že sedmička doposud výjimečných technologických akcií již tak výjimečná není.

Ekonom míní, že čínská ekonomika výrazně zpomaluje a „spotřebitelé tam už nenakupují tak jako dříve“. Na CNBC k tomu dodali, že například Apple v této zemi generuje přibližně 20 % svých tržeb. K němu Yardeni uvedl, že tato firma nepatří k těm, které neustále hovoří o umělé inteligenci, stáhla se prozatím i ze svých aktivit v oblasti autonomního řízení. Investoři tak tuto akcii vnímají jako „příběh včerejška, který není příběhem umělé inteligence.“

Yardeni se podobně jako někteří další experti domnívá, že skupina sedmi populárních technologických akcií se už rozpadá, „určité problémy má Apple a Tesla.“ Podle experta jde přitom o pozitivní jev, kdy se investoři začínají chovat „selektivněji“. K tomu míní, že růst akciového trhu se bude rozšiřovat na vyšší počet titulů a nebude tak koncentrován na několik málo akcií.

Podle Yardeniho může být chování investorů u některých akcií již v oblasti iracionality. Poukázal ovšem i na to, že valuace společnosti NVIDIA klesají, přestože cena akcií roste. Odhady ziskovosti totiž rostou rychleji než cena a poměr ceny k predikované ziskovosti tak klesá. Celkově se pak stále nedá hovořit o míře iracionality, o které se hovoří v souvislosti s vrcholem technologické bubliny na konci devadesátých let.

Graf ukazuje, jaké zisky předpovídá Goldman Sachs u celého akciového trhu. Po jejich meziroční stagnaci v roce minulém by měly růst letos o 8 % a v roce 2025 o 6 %:

hgg

Ohledně monetární politiky ekonom připomněl, že ekonomika si stále vede dobře a inflace klesá. Takový vývoj by mohl vést i k tomu, že americká centrální banka letos nakonec nebude sazby snižovat vůbec. K tomu Yardeni dodal, že nepatřil k těm, kteří hovořili o několikanásobném poklesu sazeb v letošním roce. Podle něj Fed sazby normalizoval a „jsou v pořádku právě tam, kde se nyní nachází.“

Yardeni se podle svých slov stále drží toho, že index S&P 500 se letos dostane na 5400 bodů, i když to chvíli vypadalo, že na tuto úroveň dosáhne již v polovině letošního roku. Ekonom tedy nevylučuje, že by na trh přišla určitá korekce, i když nevěří, že by byla většího rozsahu.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688