Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  08.03.2024 12:53:10

Většina žen chce na dovolené odpočívat a trávit čas s partnerem, partnerkou nebo rodinou, roste ale i počet těch, které chtějí cestovat sólo

cestování ilustrační

Individuální způsob rekreace strávený s partnerem či partnerkou v hromadném ubytovacím zařízení. Tak vypadá nejčastější způsob dovolené žen, které přijíždějí do Česka ze zahraničí, stejně jako žen z tuzemska. Obě skupiny mají též společný preferovaný způsob dopravy do vybrané destinace, a to autem nebo jiným motorovým prostředkem. Rozdíl je pak v aktivitách – zatímco ženy ze zahraničí míří hlavně za kulturou, české ženy upřednostňují pěší turistiku. Vyplývá to z trackingu domácího a příjezdového cestovního ruchu za rok 2023.

Ženy chtějí v Česku na dovolené odpočívat. Rekreaci jako hlavní důvod návštěvy uvádí 62 % zahraničních cestovatelek. Čtvrtina pak do tuzemska přijíždí na návštěvu a 4 % z nich obchodně. Celkem 39 % volí zdejší destinaci opakovaně a necelá pětina ji navštěvuje poprvé. Jak už bylo uvedeno, nejčastěji přijíždí s partnerem či partnerkou (54 %), dále s rodinou (18 %) a přáteli (13 %). Pro návštěvu Česka se 50 % zahraničních turistek rozhoduje na základě vlastní zkušenosti, třetina čerpá informace z internetu a 28 % pak od příbuzných nebo známých. Pobyt si většina (82 %) organizuje sama a jen 14 % zájezd pořizuje u cestovních kanceláří. V tuzemsku pak stráví v průměru 5,15 noci a denně během cesty utratí 1 263 korun.

„Pokud jde o národnostní složení cizinek, které k nám přijíždějí, žebříček vedou Němky, Rakušanky a Polky. Všechny spojuje zájem o kulturní památky, jako jsou hrady, zámky, muzea a další historické objekty, kam míří téměř polovina z nich. Třetina pak vyznává pěší turistiku, ale zájem mají i o přírodní památky a také chtějí poznat zdejší gastronomii. V neposlední řadě je účelem jejich cesty návštěva příbuzných,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „V rámci srovnání pak můžeme u tuzemských žen vysledovat změny v preferencích – i když je oblast jejich zájmů obdobná, jejich pořadí se mění. Domácí cestovatelky dávají přednost pěší turistice (45 %), kulturní památky volí jako cíl cesty na druhém místě (37 %). Třetí pozici pomyslného žebříčku pak obsadily návštěvy u příbuzných či známých.“

Domácí turistky se chtějí během pobytu, stejně jako cizinky, hlavně rekreovat (55 %), 24 % z nich cestuje na návštěvu a 7 % vyráží za nákupy. Tuzemské ženy mají s těmi přijíždějícími společnou i preferenci, pokud jde o ubytování, kdy jich více než polovina volí některé z hromadných ubytovacích zařízení. Většina (94 %) si organizuje cesty po Česku individuálně. Celkem 38 % cestuje s partnerem či partnerkou a 31 % s rodinou. Na rozdíl od cizinek pak téměř pětina českých žen vyráží na cesty sama. V průměru během pobytu přenocují 4,58 dní a jejich denní útrata činí 882 korun.

Ženy mají velmi často hlavní slovo při výběru dovolenkové destinace. Pokud cestují s rodinou, zohledňují hlavně vhodnost prostředí pro děti. V případě pobytů bez dětí pak rozhoduje to, jak lokalita, ubytování a další nabídky vyhovují požadavkům, představám a také finančním možnostem. V poslední době se v celosvětovém měřítku objevuje trend, kdy ženy chtějí cestovat sólo. V rámci tohoto typu pobytu častěji volí organizované zájezdy a dbají také na udržitelnost cestování. Pokud jde o destinace, převažují ty, které ženy považují za bezpečné. A to i tehdy, když vyráží s rodinou nebo přáteli.

Podle studie společnosti Statista ze září loňského roku patří mezi nejbezpečnější země světa pro sólo cestovatelky Španělsko, které vykázalo na základě analýzy celkové skóre 7,45 z 10. Následovaly Norsko a Nizozemsko s hodnotami 7,41 a 7,14. Hlavní důvody, proč se ženy rozhodují strávit určitý čas o samotě je podle celosvětového průzkumu z roku 2022 flexibilita, svoboda, útěk od rutiny a povinností.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688