Město Blansko (blansko.cz)
Z regionů  |  08.03.2024 05:00:00

Část přístrojového vybavení Nemocnice Blansko prošla modernizací

V letech 20212023 čerpala blanenská nemocnice dotaci v rámci integrovaného operačního programu REACT-EU. Za téměř 90 milionů korun se podařilo pořídit pestrou škálu moderního vybavení sloužícího k diagnostice i léčbě pacientů. Nové přístroje přispívají ke zkvalitňování péče.

Jednou z největších investicí v rámci zmíněné dotace byl nový skiagrafický přístroj. Ten umožňuje rychlejší snímkování a dokonalejší zobrazení vyšetřovaných částí těla, zejména kostí, plic a břicha. „Novým přístrojem s přímou digitalizací obrazu jsme nahradili ten původní. Technologicky se posunul zase o něco dál. V době digitalizace již snímky nevznikají na filmovou fólii, ale elektronicky v detektoru. A tyto detektory se neustále vyvíjejí, čímž získáváme mnohem kvalitnější obraz,“ vysvětluje primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Kalas.

Nemocnice Blansko pořídila také přenosný ultrazvuk. FOTO: Marie Kalová

Výměně skiagrafu předcházela rekonstrukce a modernizace vyšetřovny, převlékacích kabinek i ovladovny. „Nejen instalace skiagrafu, ale také některého vybavení na lůžkových odděleních vyžadovala stavební úpravy, které jsme dokázali provést za provozu nemocnice. Za to bych chtěla všem, kdo se na pracích podíleli, poděkovat. Dále bych ráda poděkovala všem ostatním za trpělivost při nutných omezeních – zaměstnancům, pacientům i jejich rodinným příslušníkům,“ vzkazuje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Radiodiagnostické oddělení dále disponuje dvěma novými ultrazvukovými přístroji, a to jedním pro všeobecnou diagnostiku a druhým pro vyšetření prsů. Důležitým zařízením je také pojízdný rentgen, který umožní vyšetřit pacienta na jeho lůžku.

Další vybavení putovalo na oddělení klinických laboratoří, kde usnadní a urychlí diagnostiku různých onemocnění. Automatický koagulometr slouží k měření srážlivosti krve. Je důležitý pro diagnostiku a stanovení léčby srdečních chorob, trombózy, krvácivých poruch a jiných nemocí. Analyzátor pro dělení bílkovin dokáže ze vzorku krve nebo moči odhalit akutní i chronické záněty v těle či onemocnění ledvin. „Analyzátor krevního obrazu s nátěrovým automatem velmi rychle a přesně stanoví nejen hodnoty krevního obrazu, ale provede i další hematologická vyšetření. Významně zkracuje dobu od přijetí vzorku v laboratoři až po odeslání výsledku lékaři. Díky parametrům tohoto přístroje mohou lékaři také lépe předvídat budoucí vývoj daného onemocnění a zahájit tak včas vhodnou léčbu," říká vedoucí klinických laboratoří Alois Tichý.

Do laboratoře dále přibyl nový mikroskop, centrifuga, automatický biochemický analyzátor pro osmolalitu či analyzátor pro glykovaný hemoglobin.

Modernizace směřovala také na lůžková oddělení. Na jednotku intenzivní péče byly zakoupeny vysokoprůtokové přístroje pro kyslíkovou terapii, tzv. oxygenoterapie high-flow. Slouží pacientům s rozsáhlým respiračním selháním pro okysličení krve. Ohřátý a zvlhčený vzduch s kyslíkem je skrze měkkou nosní kanylu vháněn do dýchacích cest pod větším tlakem (až 60 l/min.) než běžná oxygenoterapie (max. 16 l/min.).

Nové plicní ventilátory zvládnou plně nahradit plicní funkci (například když je pacient v kómatu), nebo slouží jako pomoc při dýchacích potížích. Využití najdou též na operačním sále jako podpora dýchání při celkové anestezii.

 

FOTOGALERIE
Část přístrojového vybavení Nemocnice Blansko prošla modernizací

Oxygenoterapie high-flow. FOTO: Marie Kalová

Celkem fotografií: 16

Velkou výhodou zejména při péči o nepohyblivé pacienty jsou, stejně jako pojízdný rentgen, také přenosné ultrazvukové přístroje. Díky nim lze vyšetřit pacienty okamžitě přímo na lůžku a není nutný jejich převoz na jiné pracoviště. „Ultrazvukové přístroje slouží k zobrazování orgánů břicha a k vyloučení např. úrazů parenchymatózních orgánů, krvácení, dále k přesnému provedení punkce výpotků v dutině břišní či hrudní, odhalení poškození cév nebo srdečních poruch, k zobrazování a hodnocení poruch cévního systému končetin (uzávěry tepen nebo žilní trombózy), či pro přesné zavádění výživových cévek do cévního oběhu apod.,“ vyjmenovává Ladislav Kalas.

Mezi nově pořízenými přístroji nechybí ani defibrilátory, které pomocí elektrického výboje mohou obnovit činnost srdce a zachránit život. Při akutním selhání ledvin může život zachránit také mimotělní náhrada ledvin. Endoskopická věž s fibroskopem poskytuje vysokou kvalitu obrazu a zajistí tak rychlejší a přesnější vyšetření trávicího traktu.

Komfort pacientů, ale i personálu zvyšují například čističky vzduchu, či zcela nové komunikační zařízení (pro komunikaci mezi sestrou a pacientem). Péči dále zkvalitňují nové monitorovací a telemetrické systémy, zdrojové mosty pro monitorovací systém, injekční dávkovače, infuzní pumpy, odsávačky, elektroencefalograf (EEG), ale také například klimatizace některých oddělení.

„O dotaci REACT-EU mohly žádat všechny nemocnice s urgentním příjmem takzvaného I. a II. typu, kam byli přijímáni pacienti s covidem během pandemie. Účelem poskytnutí dotace byl rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby, jako tomu bylo právě u pandemie covid. V podmínkách naší nemocnice se takto rozsáhlou akcí modernizace přístrojového vybavení tohoto cíle podařilo dosáhnout, a tak došlo nejenom ke zkvalitnění péče o naše pacienty, ale i ke zvýšení komfortu pacientů a personálu na lůžkových odděleních,“ doplňuje ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Marie Kalová, mluvčí Nemocnice Blansko

 

vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688