Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.03.2024 17:34:50

Může cena bitcoinu v brzké době klesnout zpět pod 50000 dolarů? Za jistých okolností ano!

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Analýza banky JPMorgan

Stejně jako americká agentura Bloomberg představila koncem loňského roku svou analýzu dlouhodobého vývoje hodnoty bitcoinu, tak k podobnému kroku přistoupila v minulém týdnu také jedna z největších světových bank, JPMorgan. Na rozdíl od agentury Bloomberg banka JPMorgan predikuje, na základě svých dostupných dat, krátkodobý výkyv na kryptoměnovém trhu. Podle analytiků z banky totiž může po tzv. halvingu dojít k výraznějšímu poklesu hodnoty bitcoinu. Domnívají se, že by bitcoin mohl klesnout až k úrovni 42000 dolarů.

Jejich odhad vychází jednak z historických dat a jednak z analýzy průměrných těžebních nákladů na jeden bitcoin, které aktuálně odhadují na přibližně 26500 dolarů. Druhou premisou, kterou berou v potaz, je skokové zvýšení těžebních nákladů po půlení. Zatím co nyní těžař vytěží 6,25 bitcoinu při momentálních průměrných těžebních nákladech 165625 dolarů, po snížení odměny na polovinu vytěží za stejnou cenu jen 3,125 bitcoinu. Čistě matematicky tak těžební náklady vzrostou na dvojnásobek, tedy 53000 dolarů.

Konkurence může hrát roli

Těžba bitcoinů je vysoce koncentrovaný byznys, ve kterém úzká skupina těžařů (10 %) kontroluje naprostou většinu (90 %) těžební kapacity. To znamená, že větší hráči vytěží více mincí, díky čemuž mají oproti menším těžařům výrazně nižší náklady, což je ještě více zvýhodňuje.

Samotná těžba je neustále se opakujícím procesem ověřování, pomocí kterého dochází k potvrzování bitcoinových transakcí. Ověřovací proces vyžaduje řešení složitých matematických problémů a soutěžení s ostatními těžaři o rychlé vyřešení těchto výpočtů. I proto je důležité mít v každém čase co nejnovější hardware s co největším výpočetním výkonem. Jen tak si může těžař zajistit konkurenceschopnost. Ten, komu se povede vyřešit kryptografické výpočty jako prvnímu, získá za své vítězství odměnu v podobě nového tokenu s bitcoiny.

Jenže dubnové snížení odměny na polovinu a s tím spojené skokové zvýšení nákladů na těžbu se negativně podepíše právě na ty menší hráče. Pokud budeme brát v potaz odhadované zvýšení těžebních nákladů bankou JPMorgan, tak sice bude stále velká část těžařů, kteří budou při kurzu nad 60000 dolary generovat velké zisky, ale vznikne i část těžařů, jejichž těžební náklady budou přesahovat tuto úroveň a dostanou se tak na hranu udržitelnosti.

Dopady půlení odměny pro těžaře

Někteří soukromí těžaři s méně účinným vybavením a omezeným přístupem ke kapitálu tak ve výsledku mohou být vytlačeni z trhu. Ať již těžbu úplně ukončí, nebo ji jen pozastaví v důsledku vysokých těžebních nákladů, které budou převyšovat zisk, odhadují analytici, že tento krok povede k poklesu hashrate zhruba o 20 %. Poklesem výpočetního výkonu dojde k poklesu obtížnosti těžby, díky čemuž by mohly průměrné těžební náklady klesnout k úrovni 42000 dolarů. Pokud by tomu tak bylo, potvrdil by se tím trend z předchozích půlení.

Zároveň očekávají, že by k této úrovni mohla klesnout také hodnota bitcoinu. Nicméně to bude záviset na ochotě těžařů prodávat své vytěžené mince. Vzhledem k faktu, že těžaři podnikají ve vysoce konkurenčním prostředí, lze předpokládat, že větší hráči využijí své síly a finančního zajištění, aby z trhu vytlačili alespoň část konkurence, pro kterou by prodej mincí při takto nízké ceně znamenal obrovskou finanční ztrátu, rovnajíc se takřka likvidaci. Pokles ještě níže pod tuto hladinu analytici sice vyloučit nemohou, ale nedomnívají se, že by k tomu mělo dojít.

Institucionální investice do krypta

Proti případnému nižšímu poklesu totiž hrají dva stěžejní faktory. Tím prvním je fakt, že velcí těžaři nebudou chtít, aby jejich zisky klesly pod těžební náklady. Druhým faktorem je blížící se velký upgrade blockchainu Etherea, který má kryptografický trh posunout zase o další krok kupředu. Tyto dvě blížící se události, půlení odměny při těžby bitcoinů a upgrade Etherea, jsou, podle analytiků banky JPMorgan, velmi ceněné. Zároveň dodávají, že dle jejich interního průzkumu mezi 4010 institucemi z více než 65 zemí, již 9 % z těchto institucí s digitálními aktivy obchoduje a dalších 12 % se k tomuto kroku chystá v následujících 5 letech.

Nálada institucí k investicím do digitálních aktiv | zdroj: JPMorgan

https://www.jpmorgan.com/markets/etrading-trends

Případný příliv nových institucionálních investic může ještě dodatečně ovlivnit lednové schválení spotových ETF s bitcoiny a samotný vývoj na kryptoměnovém trhu. Pokud se prokáže, že společně s novými investičními produkty zároveň klesá vysoká volatilita kryptografického trhu, mohou i zatím skeptické instituce vůči digitálním aktivům svůj postoj v budoucnu přehodnotit. Takový dodatečný kapitál se může v budoucnu pozitivně propsat do růstu bitcoinu. Samotný výzkum banka provádí již 8. rokem. Do budoucna se tak vyplatí tento interní výzkum banky sledovat, protože může přehledně ukázat, jestli se postoj institucí ke kryptoměnám v čase mění.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

05.04.2020Cena ropy může klesnout pod 20 dolarů Saxo Bank (home.saxo)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688