Freedom24 (Freedom24)
Investice  |  07.03.2024 12:20:30

Japonsko se po ztracených desetiletích vrací k investorům

Země vycházejícího slunce se od 90. let 20. století potýká s obtížnou makroekonomickou situací, která se vyznačuje kombinací deflace a nedostatečného růstu. Tento jev, vytvářející začarovaný kruh krize, vešel ve známost jako "japanizace". Bank of Japan, aby se z této situace vymanila, použila už prakticky všechny dostupné měnové nástroje. Po mnoho let prováděla velmi mírnou fiskální politiku a tlačila úrokové sazby do záporných hodnot (-0,1 %) spolu s regulací výnosové křivky státních dluhopisů. Dopad všech těchto opatření však nebyl příliš významný. Nicméně pandemie, problémy s logistikou a konflikt na Ukrajině nakonec dosáhli toho, o co se Bank of Japan tak dlouho pokoušela.

V lednu 2023 dosáhla inflace v zemi vrcholu na úrovni 4,4 %, což bylo stále výrazně méně než míry zaznamenané v USA a EU, které se v té době blížily 10 %. Pro Japonsko se však úroveň přesahující 4 % historicky ukázala jako dostatečně vysoká k tomu, aby stimulovala růst mezd a celkový hospodářský růst. V průběhu roku inflace zpomalila na 2,5 % a nyní si guvernér Bank of Japan Kadsuo Ueda stanovil cíl dosáhnout 2 %, aniž by se opakovala "japanizace". V červenci japonský regulátor oznámil plány na zmírnění kontroly nad trhem státních dluhopisů návrhem na nákup "desetiletých" dluhopisů s pevnou sazbou 1 %. Koncem října Bank of Japan připustila, že výnos dluhopisů s takovou durací by mohl překročit 1 %.

Japonské společnosti v roce 2023 zvýšily platy v průměru o 3,5 %, což představuje nejvyšší tempo za posledních 30 let. Naopak ekonomika Země vycházejícího slunce vzrostla ke konci února 2024 o téměř 2 %.

V této situaci mnozí investoři opět zvažují japonská aktiva jako nejlepší investiční možnost na asijsko-pacifických trzích. Společnost Berkshire Hathaway se již na tomto trendu podílela a od května do prosince 2023 zvýšila své investice do japonských aktiv o 61 %. Pro ostatní účastníky trhu to však v žádném případě neznamená promarněné příležitosti, neboť se očekává, že poptávka po japonských aktivech, a tedy i rally v nich, bude pokračovat.

Hlavní japonský akciový index Nikkei 225 dosáhl 22. února nového historického maxima a překonal tak předchozí rekord z roku 1989. Kontext tohoto vzestupného trendu je však tentokrát zcela jiný. Během bublinové inflace cen aktiv v 80. letech 20. století přesáhl poměr "tržní kapitalizace k účetní hodnotě aktiv" (běžně používaný multiplikátor pro hodnocení japonských emitentů) osminásobek, zatímco nyní se pohybuje těsně nad hranicí dvojnásobku. Nejjednodušším způsobem, jak vydělat na investování do japonských cenných papírů, je nákup fondu iShares MSCI Japan ETF (EWJ). Tento fond je zařazen do modelového portfolia Freedom24 a naši stratégové jej neplánují prodávat až do konce roku 2024.

Investorům, kteří dávají přednost širšímu výběru japonských burzovních instrumentů, doporučuji zaměřit se na cyklické sektory, které jsou v prostředí pozitivní ekonomické dynamiky ve výhodnější pozici. Kromě toho dochází k aktivnímu toku kapitálu od "hodnotových" akcií k "růstovým" instrumentům. Zájem investorů nejvíce přitahují největší kapitalizované společnosti na místním trhu. To se velmi podobá dynamice amerických akciových platforem. Podle mého názoru má tento trend všechny důvody pokračovat a technologický sektor má potenciál stát se favoritem japonské burzy.

Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp. a zakladatel společnosti Freedom Finance Europe

Freedom Finance Europe

Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24, za níž se skrývá jednoduchá investiční platforma. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq.

Více informaci na: https://lp.freedom24.com/cs/begin

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688