Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.03.2024 07:47:46

Data z amerického trhu práce potvrdí jeho dosavadní odolnost (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech bude zveřejněn ADP report z tamního trhu práce. Ten by měl ukázat na jeho stále solidní kondici. Před americkým Kongresem dnes vystoupí šéf Fedu Jerome Powell. Projev se pravděpodobně ponese v podobném duchu, jako poslední zasedání americké centrální banky. Tedy že se snižováním úrokových sazeb bude vhodné počkat do okamžiku, kdy bude jasné, že se inflace udržitelně vrací k cíli a trh práce ochlazuje. V eurozóně dnes žádná zajímavější data zveřejněna nebudou. Polská centrální banka dnes ponechá sazby beze změny.

Americký trh práce stále zůstává utažený. Výrazně vysokou tvorbou pracovních míst překvapila především lednová statistika, která překročila 350 tisíc. Výsledek za únor se však dozvíme až v pátek. Dnes nás čeká pouze ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru a počet volných pracovních pozic JOLTS Job Openings. ADP report podle tržního konsenzu zřejmě potvrdí stále vysoký zájem společností o nábor nových pracovníků.

Před americkým Kongresem svůj projev přednese šéf Fedu Powell. Ten se zřejmě ponese v podobném duchu jako poslední zasedání americké centrální banky. Ta na něm jasně vyjádřila, že nepovažuje za vhodné snižovat úrokové sazby do té doby, než získá větší jistotu, že se inflace udržitelně vrátí k 2% cíli. Ta sice již své tempo zpomalila, v lednu však překvapila vyšším než očekávaným výsledkem (3,1 % y/y, jádrová inflace 3,9 % y/y). Známky ochlazení zatím nejeví ani americký trh práce. Vzhledem k tomu, že již neočekáváme, že americká ekonomika vstoupí v letošním roce do recese, upravili jsme i očekávanou trajektorii vývoje úrokových sazeb. Jejich první snížení sice stále očekáváme v květnu letošního roku, v jeho zbytku však naše prognóza předpokládá již pouze další dvojí utažení měnové politiky.

Regionální trhy mírně v plusu

Regionální měny včera mírně posilovaly. Kurz koruny se pohyboval převážně v pásmu 25,35-25,40 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím obchodním dnem byl o zhruba 0,1 % silnější. K výraznějším pohybům kurz nepřiměl ani rozhovor s Tomášem Holubem z ČNB pro Roklen24. Ten uvedl, že měnová politika nemusí být tak přísná, jako byla při dvouciferné inflaci, ale že její uvolňování musí probíhat postupně a relativně opatrně. Z domácích dat byl zveřejněn vývoj mezd za závěrečné čtvrtletí loňského roku. Ty v nominálním vyjádření vzrostly meziročně o 6,3 % po růstu o 7,1 % zaznamenaném ve čtvrtletí předchozím. Reálné mzdy pozvolně rostou již třičtvrtě roku. V porovnání se závěrem roku 2022 sice byly v Q4 23 stále nižší o 1,2 %, mezičtvrtletně se však po růstu o 0,2 % v Q3 23 opět zvýšily, byť o stále velmi mírných 0,4 %. Více jsme se tématu věnovali zde: https://t.co/4NMOoA062r.

Na silnější úrovně se v odpoledních hodinách vypravil maďarský forint (+0,4 %). Jeho kurz se pohyboval na 394,2 HUF/EUR. Polský zlotý zpevnil o 0,1 % na 4,32 PLN/EUR.

Společná evropská měna většinu dne oscilovala kolem úrovně 1,085 USD/EUR. Finální evropský PMI ze služeb byl revidován ve směru nahoru a poprvé za sedm měsíců se dostal nad padesátibodovou úroveň značící fázi expanze. Vstupní náklady sice rostly, výstupní ceny ale také. Zveřejněná data tak zatím nepoukazují na podstatné zhoršování ziskových marží firem. Ve Spojených státech byl zveřejněn index ISM ze služeb a vývoj továrních objednávek. Ty dopadly hůře, než se očekávalo a pomohly společné evropské měně na mírně silnější úrovně (1,087 USD/EUR).

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688