OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.03.2024 06:00:00

Výdaje německých pojistitelů na IT jsou na rekordní úrovni

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil článek o výdajích německých pojistitelů na IT s tím, že se v roce 2022 dostaly na rekordní úroveň. Podle GDV pojistitelé jednoznačně urychlují modernizaci své IT struktury.

Investice německých pojistitelů do IT dosáhly rekordní úrovně. Pojistitelé vynaložili v roce 2022 na rozšíření či přestavbu IT struktury více než kdykoli předtím, a to 5,9 mld. EUR. K tomuto výsledku dospělo specifické zjišťování, které provedl GDV. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, v této souvislosti uvedl, že němečtí pojistitelé opravdu silně „popohnali“ modernizaci IT systémů.

Z toho měly prý prospěch také pojištěné osoby. Podle Asmussena mohou pojistitelé díky vylepšeným online nabídkám, efektivnější a inteligentnější komunikaci s klienty a rovněž díky cílenému nasazení umělé inteligence rychleji i individuálně přizpůsobovat své služby a pojistné produkty potřebám a přáním klientů. Pojistitelé zintenzivnili automatizaci provozních postupů například v oblasti předkládání návrhů (na pojištění) nebo v oblasti zpracování škod. Digitální komunikace se stala standardem. Z jednotných automatizovaných procesů profitují podle Asmussena pojištěné osoby bezprostředně, když se například po pojistné události objeví pojistné plnění na bankovním účtu již za několik dní.

GDV dále tvrdí, že rekordní investice odrážejí signifikantní změny, k nimž nyní v pojišťovnictví dochází. Na základě ambiciózních programů transformace IT zrychlují pojistitelé obnovu a inovace stávajících starých systémů a investují do cloud computingu[1], umělé inteligence a kybernetické odolnosti.

Právě téma bezpečnost se dostává do popředí. Klienti svěřují pojistitelům citlivá data. Proto se podle Asmussena stává IT bezpečnost centrální otázkou. Vývoj tímto směrem je ovšem rovněž poháněn regulatorními požadavky.

Pojistitelé se již dnes připravují na aplikaci nařízení EU k digitální provozní odolnosti (DORA - Digital Operational Resilience Act [2]), jež by mělo nabýt účinnosti od roku 2025. Tím by se měl stát finanční sektor odolnějším proti kybernetickým útokům.


[1] Cloud computingem se rozumí například přístup ke službě, programu či jinému softwaru na dálku přes internetové připojení. Tento model je založen na sdílené infrastruktuře hardwarových a softwarových prostředků u poskytovatele služeb v datacentru a nabízí tak vysokou a garantovanou dostupnost.
[2] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2554 ze dne 14. prosince 2022 o digitální provozní odolnosti finančního sektoru a o změně nařízení (ES) č. 1060/2009, (EU) č. 648/2012, (EU) č. 600/2014, (EU) č. 909/2014 a (EU) 2016/1011

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

09.05.2023Jak stabilní jsou němečtí pojistitelé? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688