mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.03.2024 15:17:00

V Bruselu diskutovali ministři spravedlnosti o boji proti drogám či organizovanému zločinu

V Bruselu diskutovali ministři spravedlnosti o boji proti drogám či organizovanému zločinu

05.03.2024 / 15:13 | Aktualizováno: 05.03.2024 / 15:17

Dne 5. března v Bruselu jednali ministři spravedlnosti členských států EU o aktuálních právních a justičních evropských agendách.

Úvodní blok byl věnován návrhu směrnice o minimálních pravidlech pro předcházení převaděčství migrantů, který Evropská komise předložila v listopadu loňského roku. Diskuze se týkala jednak kvalifikace trestného činu napomáhání k nedovolenému vstupu, pobytu a tranzitu a prokazování finančního prospěchu pachatelů a dále potřebnosti tzv. humanitární klauzule, která by zajistila, že humanitární služby spočívající v zajištění základních životních potřeb migrantů by nebyly kriminalizovány. „Jsme toho názoru, že získání finančního prospěchu nemusí být nutně znakem trestného činu. Prokazování hmotného prospěchu navíc může být u skrytě působících převaděčských sítí značně problematické. Dále souhlasíme, že skutková podstata diskutovaného trestného činu by se neměla vztahovat na poskytování elementární humanitární pomoci migrantům, byť ilegálně převáděným,“ uvedl ve svém projevu náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Následně se ministři zaměřili na organizovaný zločin související s drogami a justiční reakci členských států i EU jako celku. Jedná se o téma, na které belgické předsednictví v Radě EU speciálně zaměřuje pozornost. Mezi opatřeními, která Evropská komise navrhla, je i návrh zřízení specializované sítě státních zástupců. Česká republika chápe potřebu důrazné reakce na všechny formy organizovaného zločinu a uvědomuje si, v jakém objemu se do EU dostávají narkotika a další pašované zboží prostřednictvím logistických center, tzn. primárně velkých přístavů a letišť. Současně se však nedomnívá, že by bylo užitečné vytvářet nové struktury. Spíše by podpořila posílení stávajících evropských agentur, zejména Eurojustu.

Rada ministrů dále schválila Závěry o uplatňování Listiny základních práv EU v návaznosti na výroční zprávu Komise za rok 2023. Podle závěrů Rada EU uznává význam ochrany práv a přístupu ke spravedlnosti a zdůrazňuje nutnost dalších kroků k odstranění bariér pro jednotlivce, k podpoře veřejné důvěry ve spravedlnost a legitimitu soudnictví stejně jako důvěry mezi jednotlivými státy a jejich systémy. Rovněž uznává význam užívání digitálních a moderních technologií v justici s dostatečnými zárukami pro bezpečnost a přístupnost včetně boje proti digitální propasti.

Diskuze během pracovního oběda za účasti ukrajinského generálního prokurátora i prezidenta Eurojustu byla věnována justičním aspektům válečné agrese Ruska vůči Ukrajině. Česká republika vede prověřování válečných zločinů spáchaných v souvislosti s agresí, a to na základě tzv. univerzální jurisdikce. Na tuto problematiku byli určeni specialisté proškolení v oblasti mezinárodního humanitárního práva. Jedním z cílů je i shromáždit informace využitelné jako důkazy v trestním řízení.

Odpolední část jednání se zaměřila na zkušenosti členských států se zajišťováním odolnosti soudních systémů vůči zločineckým organizacím. V neposlední řadě byl shrnut stav vyjednávání mezinárodní dohody mezi EU a Spojenými státy americkými o přístupu k elektronickým důkazům v trestních věcech.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688