Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  05.03.2024 16:37:00

Zvon Augustin má zpět své srdce, zvonit bude už na Zelený čtvrtek

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Během dnešního rána provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční, první zvonění se tak může uskutečnit už během Velikonoc na Zelený čtvrtek.
 

 
 
„Pokud lidé v průběhu úterního odpoledne zaslechli zvonění zvonu Augustin, jednalo se o kontrolní zvonění, které proběhlo po jeho opravě a skvělou zprávou je, že na Zelený čtvrtek bude zvon zvonit, jak je tomu o Velikonocích zvykem,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce a kvůli tomu se nemohlo uskutečnit novoroční zvonění. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, došlo k uvolnění a následnému vypadnutí dvou ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. Dnes v ranních hodinách byla odbornou firmou AB zvony a hodiny z Petrovic u Karviné provedena oprava, a to podle předem odsouhlaseného způsobu a rozsahu památkáři. „Byly demontovány ložiska a ložiskové domky ze šarnýru zvonu a byly nahrazeny novými. Srdce, které váží 250 kilogramů, bylo vyzvednuto do zvonu a uchyceno pevnostními šrouby, které byly chemicky zajištěny proti samovolnému uvolnění,“ popisuje Ivan Kurtev, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnost, která má ve správě Bílou věž, v níž je zvon umístěn. Oprava, která zahrnovala materiál, posudky, odbornou revizi a dopravu, vyšla na více než 20 tisíc korun.

Po opravě ještě dnes odpoledne proběhlo kontrolní zvonění, aby byla odzkoušena správná funkce zvonu po opravě. Zvonění provádí ručně několik zvoníků. Je navržen systém kontrol před zahájením zvonění, periodických kontrol a také pravidla šetrného zvonění na zvon v souladu se závazným stanoviskem orgánů památkové péče.

„Na další zvonění, tentokrát již v podobě zážitkového programu na Bílé věži se mohou těšit ve vybraných dnech a časech i návštěvníci. Ti, kteří byli přítomni při pádu srdce zvonu, mají možnost zúčastnit se dalšího zvonění zdarma,“ dodává náměstkyně Dvořáková. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo na www.hkpoint.cz. Informace o tom, v jaké dny bude zvon Augustin znít a kdy je možné se prohlídkových okruhů zúčastnit, naleznou zájemci na www.bilavez.cz.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 5.3.2024 / 5.3.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.04.2021Srdce Orlickoústecké nemocnice bude naplno bít už za rok pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
28.07.2020Plzeň: Zvon na Roudné už zase bije plzen.eu (Plzeň)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688