Michal Brothánek (AVANT IS)
Okénko investora  |  06.03.2024 10:27:23

Fondy kvalifikovaných investorů dovedou zhodnotit prostředky i posílit regiony

Fondy kvalifikovaných investorů (FKI) mají na finančním trhu dlouhou historii a jejich obliba v Česku stoupá. Zatímco před lety se týkaly z valné většiny realitního sektoru, v posledních letech je jejich zaměření mnohem pestřejší. Podle Jana Plačka, ředitele fondového portfolia finanční skupiny Avant Financial Group, nejsou jen nástrojem, jak zhodnotit volný kapitál. Dovedou také zdravě podpořit modernizaci české ekonomiky a pomoci nadějným podnikatelským projektům v růstu.


Co vlastně fondy kvalifikovaných investorů jsou? 

FKI jsou nástrojem, který je s námi velice dlouho a stále má co nabídnout. Jedná se o typ investičních fondů, které jsou určené převážně pro zkušené investory, kteří rozumějí rizikům spojeným s investováním a jsou schopni je adekvátně posuzovat. Tyto fondy se od běžných investičních fondů liší především tím, že nabízejí širší spektrum investičních příležitostí zahrnujících například nemovitosti, soukromý kapitál a mnoho dalších. Zároveň jsou atraktivním nástrojem pro firmy, které jejich prostřednictvím mohou financovat svůj růst.

Co si pod tímto financováním může člověk představit? 

Podnikatelům pomáhá rozvíjet projekty, jejichž financování by si s vlastními prostředky nemohli dovolit. Fondy jim totiž zprostředkovávají potřebnou ekvitu, která jim může pomoci dosáhnout např. na obtížně dostupné úvěry. To koneckonců vidíme i na statistikách – za poslední rok poskytly banky českým firmám nejméně peněz za posledních dvacet let, meziročně si pohoršily o 127 miliard korun. V Česku však máme na nadějné byznysové projekty a talentované lidi obrovské štěstí. Fondová struktura je tak skvělým prostředkem, jak jim pomoci v růstu.

Předpokládejme, že jsem majitel firmy. Co pro mě ekvitní partnerství představuje? 

V praxi se můžete obrátit na investiční společnost, která má se zakládáním fondů kvalifikovaných investorů dlouhodobé zkušenosti. Tato společnost vám pak zprostředkuje založení fondové struktury a přístup k financování. Dohled investiční společnosti navíc zajišťuje, že investoři nijak neovlivňují fungování samotné firmy. Z naší zkušenosti přináší podnikateli také rozsáhlou síť odborníků na různé segmenty trhu, kteří vám jako podnikateli mohou podat pomocnou ruku. Jedná se o oboustranně výhodné partnerství, které je navíc regulované a dohlížené Českou národní bankou, a tudíž se žádná ze stran nemusí obávat podvodů.

Dalo by se tedy říct, že FKI pomáhají posilovat tuzemskou ekonomiku? 

Přesně tak. FKI jsou nástrojem, který rozvíjením tuzemských projektů uchovává kapitál v Česku. V dlouhodobém horizontu mohou zvelebovat celé regiony, modernizovat je, podporovat rozvoj nových technologií a přinášet práci místnímu obyvatelstvu. Z hlediska financování se jedná o daleko efektivnější cestu, než je využívání dotačních programů. FKI jsou pro investory i podnikatele transparentním systémovým nástrojem, jenž napomáhá rozvoji ekonomiky způsobem, který ovlivňuje trh sám. 

Jaká odvětví dovedou FKI pozvednout? 

Byznysů, kterým tyto nástroje mohou pomoci v růstu, je obrovské spektrum. Jednou jde o fungující podnik, jindy o developerský projekt, který se může zásadním způsobem zasadit o rozvoj regionu. Pod ním si můžete představit například výstavbu nové čističky, solární elektrárny, logistické haly nebo rezidenčního komplexu. 

Hovořil jste o obtížně dostupném bankovním financování, které v loňském roce bylo na trzích velkým tématem. Jak FKI ovlivnily vysoké úrokové sazby?

Lidé přestali utrácet a své peníze odložili na účty. Z toho důvodu došlo i k utlumení akvizic a investic, ekonomika se zpomalila. Situace se ale aktuálně mění – Česká národní banka začíná úrokové sazby snižovat, což je pro fondy opět stimulem k rozvoji nových investičních příležitostí. 

 

Mnohokrát děkuji za rozhovor.

Také děkuji.   

Jan Plaček

Jan Plaček stojí v čele fondového portfolia společnosti Avant Financial Group, a. s. Je specialista na řízení podnikových financí, veřejné rozpočty a správu pohledávek. Odborné zkušenosti získal v několika společnostech, státní správě a samosprávě, například na Magistrátu hlavního města Prahy či Ministerstvu spravedlnosti České republiky. Významným způsobem přispěl ke změně metodiky vykazování insolvenčního řízení, oddlužení a přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení. V roce 2012 založil účetní a poradenskou společnost Icefield. Jan Plaček je absolvent doktorského studia Vysoké školy ekonomické v Praze.


Michal Brothánek

obchodní ředitel a člen představenstva AVANT IS

Michal se dlouhodobě pohybuje v manažerských a obchodních pozicích ve finančním sektoru. Řadu let působil v korporátním obchodě ČSOB. V rámci těchto rolí řídil v letech 2006-2009 vydávání dluhových cenných papírů na dealingu banky pro velké bankovní klienty. Jako výkonný ředitel vedl v letech 2010-2016 útvar Institucionálního bankovnictví poskytující služby finančním institucím (bankám, pojišťovnám, obchodníkům s cennými papíry, investičním společnostem, investičním fondům a fondům kvalifikovaných investorů), klientům custody a depozitáře investičních společností a fondů. Zde stál u počátku boomu fondů kvalifikovaných investorů. V letech 2016 až 2021 zodpovídal jako člen představenstva ČSOB Pojišťovny za řízení všech obchodních sítí a partnerů, podpory obchodu a navazujících útvarů.


AVANT IS

AVANT je česká investiční společnost založená v roce 2007. Jedná se o největšího správce fondů kvalifikovaných investorů v České republice s tržním podílem 30,4 % (k 30.9.2023 celkem 147 fondů a podfondů ve správě a administraci s celkovým objemem majetku 132,4 mld. Kč dle AKAT). AVANT je leader v inovativních řešeních fondových struktur a nejrychleji rostoucí investiční společnost v České republice. AVANT má zkušený tým odborníků s dlouholetou praxí v sektoru finančních institucí. Investiční společnost je regulována Českou národní bankou.

Více informací na https://www.avantfunds.cz/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688