Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.03.2024 13:20:00

Americké akcie v bublině? Podle stratéga JP Morgan ano

Je na amerických akciích již bublina? To záleží na tom, koho se zeptáte. Pro hlavního tržního stratéga JPMorgan Marka Kolanoviče značí dramatické zotavení amerických akcií a rychlý nárůst ceny bitcoinu nad hranici 60 000 dolarů, že je.

Podle něj jde o indikátor hromadící se pěny na trhu – tedy situaci, která obvykle předchází bublině, kdy ceny aktiv rostou neudržitelným tempem. Připojuje se tak k rychle se hromadícím varováním z Wall Street, která odkazují na dot-com boom z konce 90. let nebo k postpandemické mánii v roce 2021, kdy ceny akcií rychle stoupaly a pak praskly. Naopak David Kostin z Goldman Sachs patří mezi ty, kteří si myslí, že nálada riskovat je oprávněná, a tvrdí, že vzletné valuace Big Techu podporuje jejich fundament.

Jak index S&P 500 neustále dosahuje nových maxim především díky velkému nárůstu na amerických technologických gigantech, vzbuzuje hněv kritiků, kteří si myslí, že tento růst nemůže vydržet, ale i nadšení optimistů, kteří si myslí, že je tu stále prostor pro další zisky.

Kolanovič je klíčovou postavou první skupiny. Trh má „nízkou volatilitu a vytváří pěnu,“ napsal v pondělní poznámce pro klienty. "Akcie letos rostou, i když výnosy dluhopisů také vzrostly a očekávané snížení sazeb se rozplynulo," řekl. "Investoři mohou předpokládat, že nárůst výnosů je odrazem ekonomického zrychlení, ale odhady zisků pro rok 2024 klesají a trh se zdá být s cyklem příliš spokojený."

Naproti tomu Kostin z Goldman řekl, že tato doba je odlišná od jiných období v historii, kdy ceny akcií prudce rostly, obvykle nad svou hodnotu. Na rozdíl od předchozích případů je šíře „extrémních valuací“ tentokrát mnohem kompaktnější, přičemž počet akcií obchodujících se na těchto násobcích prudce poklesl z vrcholu v roce 2021. Navíc, na rozdíl od mentality „růstu za každou cenu“ v roce 2021, „investoři většinou platí za akcie s největším růstem v indexu vysoké ocenění,“ napsal v páteční poznámce. "Věříme, že valuaci Magnificent 7 v současné době podporuje jejich fundament."

5

Tato skupina, zejména Nvidia, Meta Platforms a Microsoft, letos roste nahoru a spolu s sebou táhne hlavní akciové indexy. Index S&P 500 zaznamenal letos 15 rekordních zavíracích hodnot. A i finanční výsledky zatím tyto pohyby ospravedlňují. Zisk na akcii u této skupiny vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí v porovnání s předchozím rokem o 59 %, při očekávání 47 %, jak ukazují údaje Bloomberg Intelligence.

Pro Kolanoviče je však toto prostředí matoucí. Odráží spokojenost investorů a nedocenění rizika. Další růst akcií „může udržet měnovou politiku po delší dobu vyšší, protože předčasným snížením sazeb hrozí další nafouknutí cen aktiv nebo další zvýšení inflace,“ řekl.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688