Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.03.2024 06:30:00

Co nám japonské obráběcí stroje naznačují o výrobě ve světě? - Fidelity International

Nedávný vývoj objednávek obráběcích strojů v Japonsku vykresluje pozitivní obrázek výroby v roce 2024. Investoři by se však měli mít na pozoru před nezmapovaným územím.

Japonsko je jedním z největších výrobců strojů na světě. Speciální obráběcí stroje, označované jako "mateřské stroje", se používají k vytvoření dílů potřebných pro nejrůznější výrobní zařízení, včetně průmyslových robotů. V oblasti výroby špičkových obráběcích strojů se Japonsku vyrovná pouze Německo.

Graf: Oživení na dohled, ale může se ubírat jinou cestou než předchozí cykly
fid1

Počet objednávek těchto obráběcích strojů je ukázán v grafu Fidelity International. Modré sloupce ukazují, jak absolutní počty objednávek po většinu období v posledních dvou letech klesají. To odráží zpomalení tovární aktivity od Asie po Evropu na pozadí obecně chmurné ekonomické situace. Oranžová čára v grafu, která ukazuje meziroční změny a lépe odráží dynamiku zakázek, však naznačuje, že poptávka pravděpodobně našla své dno přibližně v květnu loňského roku, kdy zakázky oproti předchozímu roku poklesly o více než 20 %. Prosincové a lednové údaje naznačují, že zakázky stále klesají, ale procentuální ztráty se snížily na nízké desítky. Návrat k růstu by mohl být už na obzoru.

Co se změnilo a jak se situace liší od předchozích cyklů? Čína. Papírově dodává Japonsko Číně pouze 20 % svých obráběcích strojů. Ve skutečnosti je však velká část strojů, které jsou označeny jako "prodané v Japonsku", nakonec dodána do Číny. Čínský neoficiální index nákupních manažerů (PMI) zaměřený na export se v lednu již třetí měsíc po sobě zrychlil. Oficiální index PMI – s širším vzorkem – zůstává utlumený, ale trvalejší oživení vývozu obráběcích strojů v nadcházejících měsících by potvrdilo pozitivní dynamiku aktivity čínských továren.

Jelikož se však Čína snaží odklonit od růstu, který v Číně pohání hlavně nemovitosti, může se oživení vyvíjet pomaleji, než jsou investoři zvyklí. Zatímco poptávka v odvětvích, jako je elektronika, se postupně vrací, očekáváme, že bude celkově méně závislá na Číně. Vzhledem k tomu, že společnosti pokračují ve vytváření dodavatelských kapacit mimo Čínu, aby diverzifikovaly své dodavatelské řetězce, mohou se objednávky obráběcích strojů uskutečňovat spíš na trzích, jako jsou USA, Evropa a jihovýchodní Asie. Po dlouhé zimě je oživení japonských objednávek obráběcích strojů na dohled – pravděpodobně ale půjde jinou cestou než v předchozích cyklech.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688