ASO ČR (asocr.cz)
Zemědělství  |  04.03.2024 18:33:00

Zemědělci budou ve čtvrtek protestovat v Praze. Nestačí jim dosavadní kroky vlády

Zemědělci budou ve čtvrtek znovu protestovat. Podle zpravodajství České televize informovali o tom zástupci Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a dalších zemědělských organizací. Chystají se projet částí Prahy, především po nábřeží. Zemědělci považují ústupky ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) za nedostatečné. Ten v pátek sdělil, že vláda vyšla některým z pěti požadavků farmářů vstříc, a na pondělní avízo reagoval slovy, že nechce jednat pod ultimáty.

Zemědělci, podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala, pociťují jen velmi málo pomoci, pouze byrokratickou zátěž. „Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ konstatoval Jan Doležal. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy vidí zemědělci ochotu ministra Výborného, ale nevnímají podporu od ostatních stran vládní koalice.

„Demonstrace bude mít dvě části. První částí bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží,“ řekl Martin Pýcha. „Druhou částí bude protest zemědělců, pravděpodobně před Úřadem vlády,“ dodal.

Do Prahy podle něj dorazí zřejmě stovky vozů, hlavně ze Středočeského kraje a okolních regionů. „Kdyby bylo na tom, kolik zemědělců chce přijet, tak bychom zaplnili celou Prahu a zastavili celý střed Prahy včetně magistrály, což momentálně nechceme,“ uvedl předseda Zemědělského svazu. „Zvolili jsme trasu, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy. Nebude to blokáda, ale pohyb zemědělské techniky po Praze,“ doplnil prezident Agrární komory Jan Doležal. Podrobnější informace k organizace protestů a trase jízdy zatím nesdělili.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Čtvrtým požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou, a posledním požadavkem je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Ministr Výborný v pátek informoval, že vláda letos přidá peníze na podporu pohody v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově.

Po pondělním oznámení protestu ministr Výborný doplnil, že nemůže poskytnout další ústupky. Představená pomoc byla, podle něho, dohodnuta na úrovni všech předsedů stran vládní koalice.

Právo zemědělců na protesty ministr zemědělství respektuje, ale není ochoten jednat pod tlakem. „Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou zemědělci tři dny jezdit kolem Strakovky (sídla vlády, pozn. red.) nebo ministerstva zemědělství se svou technikou,“ upozornil.

Ministr Výborný na tiskové konferenci sdělil, mimo jiné, i to, že jednal se zástupci farmářů v pátek, v sobotu a mluvil s nimi i v pondělí. Problémy zemědělců, hlavně ze středně velkých podniků, si uvědomuje. „Jsem připraven jednat. Věřím, že jsou k tomu připraveni i zástupci nevládních organizací,“ zdůraznil.

V pátek představené řešení je však, podle něho, konečné. „Je to řešení, které je v rámci možností státního rozpočtu,“ dodal ministr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688