Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  04.03.2024 12:33:06

I SEPA platby budou okamžité. Eura budou muset dorazit do 10 vteřin

Převody v rámci EU mají být okamžité. Podobně, jak to známe od většiny českých bank. První na řadu přijdou banky v Eurozóně, později v celé EU a EHP. Kdy se dočkáme okamžitých plateb napříč Evropou?  

Že můžeme využívat okamžitých plateb, na to pravděpodobně již netřeba upozorňovat. S výjimkou tří bank (UniCredit, Trinity a Max banka) už je nabízejí všechny retailové bankovní domy. Platba proběhne, kdykoliv ji zadáte, a to okamžitě, v řádu desetin vteřiny, maximálně vteřin. Česká historie okamžitých plateb se píše už pět let. 

Okamžité platby nejsou jen u nás

Bylo by bláhové se domnívat, že okamžité platby dokáží provést jen české banky na českém trhu. Těmito druhy plateb i banky v ostatních zemích EU a EHP, ale prozatím (zčásti) jen na svém území. Rozšíření trhu s okamžitými SEPA platbami (evropskými platbami) nás teprve čeká. A EU chce, aby se tak stalo co nejdříve.

O okamžité platby napříč Evropou usilují unijní instituce již delší dobu, ale některé státy na ni nebyly dostatečně připraveny. Loňský a letošní vývoj ale umožnil značný krok kupředu. I ze strany zmíněných institucí. V listopadu 2023 se dohodly na významném kroku.

Zatím předběžná dohoda

Evropská komise a Rada EU společně oznámily, že se v listopadu 2023 dohodly na návrhu pravidel pro okamžité evropské platby v eurech. „V případě přijetí bude nařízení zavádějící okamžité SEPA úhrady přímo účinné a Česká republika tak zřejmě bude muset přijmout zákon, který zavede příslušné sankce za porušení nařízení,“ sdělil médiím Petr Habáň z tiskového oddělení ministerstva financí.

Koho se povinné zavedení okamžitých plateb bude týkat

V pravidlech navržených pro další jednání se uvádí, že povinnost poskytnout okamžité SEPA platby v eurech bude mít každá finanční instituce, která umožňuje standardní SEPA platby. Okamžitá platba v eurech bude muset být proveditelná nejen v rámci jedné země, ale v rámci všech zemí EHP. To ovšem až v dalších krocích. 

Jako první přijdou na řadu banky v zemích Eurozóny. Ostatní země by se k oblasti, kde jsou okamžité SEPA platby povinné, měly přidat nejdříve za čtyři, odhaduje ministerstvo financí. Povinnost se bude zavádět v krocích: nejprve povinnost platbu přijmout, později povinnost ji dokázat i odeslat: 

Povinnost přijímat okamžité platby v eurech by se měla v zemích mimo Eurozónu aplikovat za 33 měsíců, povinnost tyto platby odesílat pak za 39 měsíců od vstupu nařízení v platnost. Vzhledem k tomu, že nařízení bude nyní teprve procházet finalizací, neočekáváme, že by byly dané povinnosti v tuzemsku aplikovatelné dříve než v roce 2027,“ dodal Habáň.

Limit bude 10 sekund

Za okamžitou platbu bude považována ta, která proběhne do 10 vteřin. Banky budou omezeny stran výše poplatku: ten nesmí převýšit běžný poplatek, který finanční dům účtuje za klasickou SEPA platbu. Z toho plyne, že v nabídkách služeb českých bank můžeme v budoucích měsících a letech čekat velké změny tak, aby se co nejvýhodněji přizpůsobily takto nastaveným požadavkům.

Okamžitou SEPA platbu můžete v Česku využít už teď

Okamžité platby do kterékoliv země EU ale můžeme využívat už nyní. A to u Oberbank (skrze její rakouskou centrálu) a u J&T banky. Další v pořadí je Fio banka, kde se spuštění očekává co nejdříve. Okamžitou SEPA platbu umí česká nebankovní společnost Fairplay Pay.

Omezovat se ale nemusíme jen na české bankovní domy. Čeští klienti mohou okamžitě platit v eurech prostřednictvím banky Revolut nebo v aplikaci Wise. Ostatní banky, které ještě na českém trhu okamžitou platbu neprovozují, pravděpodobně naskočí rovnou až do okamžitých SEPA plateb. Potvrdila to například UniCredit Bank

Zřejmě jako každá banka jsme čekali na finální znění regulace, abychom znali rozsah implementace. Momentálně jsme v přípravné fáze projektu. Věříme, že SEPA instantní platby by měly být pro klienty k dispozici na přelomu 2024/2025,“ uvedl její mluvčí Petr Plocek.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688