ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  04.03.2024 09:00:00

V roce 2023 došlo na silnicích Olomouckého kraje k 6 162 dopravním nehodám - Dopravní nehody v Olomouckém kraji v roce 2023

V roce 2023 došlo na silnicích Olomouckého kraje k 6 162 dopravním nehodám. O život při nich přišlo 17 osob, 74 osob bylo těžce zraněno a 1 316 osob se zranilo lehce. Hmotná škoda způsobená při nehodách dosáhla 490,0 mil. korun.

Podle předběžných údajů Policejního prezidia České republiky bylo v roce 2023 v Olomouckém kraji evidováno 6 162 dopravních nehod, což představovalo 6,5 % všech dopravních nehod na území ČR. V rámci mezikrajského srovnání se jednalo o 5. nejvyšší počet dopravních nehod. Největší podíl na nehodovosti v ČR měly Středočeský kraj (17,1 %) a hlavní město Praha (15,0 %), nejmenší pak Karlovarský kraj (2,8 %).

Tabulka: Dopravní nehody podle krajů v roce 2023

Škody způsobené při dopravních nehodách v Olomouckém kraji činily v roce 2023 celkem 490,0 mil. a proti předchozímu roku klesly o 17 mil. , tj. o 3,3 %. Průměrná výše škody u jedné dopravní nehody dosáhla v roce 2023 hodnoty 79,5 tis. Kč a byla o 1,4 tis. Kč nižší než celorepublikový průměr (81,0 tis. Kč). Ve srovnání s předchozím rokem klesla o 7,6 tis. Kč (o 8,7 %).

Z celkového počtu nehod v Olomouckém kraji si každá pátá nehoda vyžádala následky n zdraví či životě jejich účastníků (1 178 nehod, tj. 19,1 % z celkového počtu nehod). Mezi kraji vykazovaly nejvyšší podíl nehod s následky na zdraví a životě kraje Jihomoravský (38,9 % z celkového počtu nehod), Jihočeský (35,8 %) a kraj Vysočina (33,1 %).

Graf: Počet dopravních nehod a škoda způsobená při nehodách v Olomouckém kraji

V kraji zemřelo do 24 hodin po dopravní nehodě 17 osob, což bylo o 5 osob více než v roce předchozím. Meziročně se také zvýšil počet těžce a lehce zraněných. Těžce zraněno bylo 74 účastníků nehod, tedy o 5 více než v roce 2022, s lehkým zraněním bylo evidováno 1 316 osob (meziroční zvýšení o 46 osob).

Graf: Počet dopravních nehod a škoda způsobená při nehodách podle krajů v roce 2023

Závažnost nehod na území Olomouckého kraje, měřená počtem zemřelých na 1 000 dopravních nehod, byla v rámci krajů České republiky po hlavním městě Praze (1,5 usmrcených) druhá nejnižší (2,8 usmrcených). Nejhorší bilanci měly z tohoto pohledu Jihočeský kraj (10,1 usmrcených) a Kraj Vysočina (8,7 usmrcených na 1 000 dopravních nehod).

Graf: Zranění a usmrcení při dopravních nehodách v Olomouckém kraji

Nejčastější příčinou dopravních nehod v Olomouckém kraji v roce 2023 byl nesprávný způsob jízdy (3 248 nehod, tj. 52,7 % z celkového počtu nehod). Dalších 714 nehod bylo způsobeno nepřiměřenou rychlostí jízdy, v 522 případech nedáním přednosti v jízdě a 66 řidičů způsobilo dopravní nehodu při nesprávném předjíždění. Nesprávný způsob jízdy zapříčinil 8 úmrtí, nepřiměřená rychlost jízdy stála život další 6 lidí a kvůli nedání přednosti v jízdě zemřely 3 osoby.

Ve většině případů byli viníky dopravních nehod řidiči motorových vozidel, kteří způsobili 68,9 % dopravních nehod. Ke 23,8 % nehod došlo při střetu s lesním či domácím zvířetem, u 0,6 % dopravních nehod byl viníkem chodec. Nejvíce dopravních nehod šetřili policisté v kraji v říjnu (10,1 %), nejméně v únoru (6,0 %). Co se dnů v týdnu týká, nejvíce nehod se stalo v pátek (16,2 %), nejméně v neděli (10,4 %).

Na území Olomouckého kraje byla prokázána přítomnost alkoholu u viníka nehody při 280 dopravních nehodách (4,5 % z celkového počtu nehod). Osoby, které byly pod vlivem omamných a psychotropních látek, zavinily 29 dopravních nehod.

 

Poznámka:

Od počátku roku 2009 došlo ke změnám v povinnosti ohlášení dopravní nehody. Nehodu je nově nutno hlásit v těchto případech:

  • Pokud při nehodě dojde ke zranění (třeba i jen drobnému) nebo k usmrcení osoby.
  • Pokud při nehodě dojde na některém z vozidel včetně přepravovaných věcí ke škodě převyšující 100 000 .
  • Pokud při nehodě dojde ke škodě (v jakékoli výši) na majetku třetí osoby (např. k poškození zaparkovaného vozidla, přilehlé nemovitosti apod.); policie se však nebude volat v případě, kdy půjde o škodu na vozidle, které sice je v majetku třetí osoby (např. leasingové společnosti, zaměstnavatele, ale třeba i někoho z rodiny), ale jeho řidič měl na nehodě účast.
  • Pokud při nehodě dojde k poškození pozemní komunikace či ke zničení nebo poškození její součásti nebo příslušenství (např. dopravní značky, svodidel apod.).
  • Pokud při nehodě dojde k poškození obecně prospěšného zařízení (např. přejezdového zabezpečovacího zařízení) nebo životního prostředí (např. při úniku provozních kapalin z vozidla).
  • Pokud po nehodě nebudeme sami schopni (bez vynaložení nepřiměřeného úsilí) obnovit plynulost provozu.
  • Pokud se nedohodnete s účastníkem nehody na zavinění.

 

Více informací o nehodovosti na pozemních komunikacích naleznete na stránkách Policejního prezidia ČR Statistiky dopravní nehodovosti.

 

Kontakt:
Kateřina Káňová
Oddělení informačních služeb
Tel.: +420 585 731 512
E-mail: katerina.kanova@czso.cz

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688