Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.03.2024 17:11:27

Index strachu a chamtivosti naznačuje možnou korekci před dalším růstem bitcoinu

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Je to necelé dva roky, kdy byl Index strachu a chamtivosti (Fear & Greed Index) na svých minimálních hodnotách kolem 10bodové úrovně (červenec 22). V té době se začaly čím dál tím více objevovat bankroty různých kryptografických projektů, které vyústili v krach jedné z největších kryptoburz FTX (listopad 22). Zajímavostí je, že po tomto krachu se Index strachu propadl jen na hodnotu 20 bodů. Za celý loňský rok byl zmíněný index nejníže jen na 30 bodech. Hlouběji se nepropadnul ani ve chvíli, kdy kurz bitcoinu klesnul pod úroveň 16000 dolarů.

Dlouhodobý graf indexu strachu a chamtivosti | zdroj: alternative.me https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Index strachu a chamtivosti se měří na stupnici od 0 do 100 bodů, přičemž hodnota blížící se nule značí narůstající strach a hodnota blížící se 100 bodům značí čím dál větší chamtivost. Byl spuštěn 1. února 2018 a od té doby ukazuje celkem dobře náladu investorů na bitcoinovém trhu. V minulých dnech vystoupal Index strachu a chamtivosti zpět nad úroveň 75 bodů, kde byl naposledy v listopadu 2021 (84 bodů). Do rekordních hodnot však ještě 20 bodů schází. Na vůbec nejvyšší úroveň 95 bodů se tento index dostal v únoru 2021 poté, co Elon Musk oznámil obří investici 1,5 miliardy dolarů (tehdy cca 32 mld. korun) do bitcoinu.

Přesto, že optimismus na trhu může vydržet dlouhé týdny, potažmo měsíce, není bez zajímavosti výrazná podobnost s obdobím na přelomu let 2019/20 před zatím posledním půlením odměny pro těžaře bitcoinů. Pokud bychom vycházeli jen z čistého srovnání těchto dvou období, může do očekávaného půlení (19. duben 2024) dojít k citelnější korekci hodnoty bitcoinu. Pokud by tomu tak bylo, odpovídalo by to cenové akci a událostem před předchozím půlením. I když nelze zjednodušeně srovnávat období s před čtyřech let se současností, někteří odborníci korekci k hodnotě 44000 dolarů očekávají. Nutno však podotknout, že taková korekce se po půlení v roce 2020 ukázala jako ideální příležitost k nákupu.

Index strachu a chamtivosti se otáčí k větší chamtivosti

Hodnoty Indexu strachu a chamtivosti se v posledních 14 dnech pohybují kolem úrovně 75 bodů. Nejvýše byl Index 13. února 2024, kdy dosahoval 79 bodů. Ve stejnou dobu byl nejvýše i kurz bitcoinu, který se prodával za více než 53000 dolarů. Do nového týdne Index vstupuje s hodnotou 74 bodů. Tato hodnota je dle ukazatele níže v tmavší zelené oblasti, což naznačuje zvýšenou chamtivost investorů, kteří nakupují bitcoin s vidinou dalšího výraznějšího růstu. Obvykle takový sentiment signalizuje blížící se korekci, ale na trhu kryptoměn může trvat poměrně dlouho, než k takové akci dojde.

Index strachu a chamtivosti (upraveno autorem) | zdroj: alternative.me https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Zajímavé je, že průměrný údaj Indexu strachu a chamtivosti za předchozí měsíc ukazuje hodnotu 49 bodů. Což naznačuje poměrně neutrální sentiment investorů, který obvykle doprovází období konsolidace a bočních trendů. Za zmínku pak stojí jeden zásadní rozdíl v porovnání s obdobím před půlením v roce 2020. V předchozím cyklu Index strachu a chamtivosti nedosáhnul před půlením oblasti extrémní chamtivosti (tmavě zelená oblast).  Do té se dostal teprve poté (hodnota nad 75 body), co cena bitcoinu tehdy vzrostla nad 12000 dolarů. Pokud by se měl opakovat obdobný vývoj kurzu bitcoinu jako v roce 2020, mohlo by dojít k výrazně větší korekci, než jakou odborníci předpokládají. Tehdy se kurz propadnul o 62 %.

To, proč je tak výrazný propad nyní spíš méně pravděpodobný, souvisí s tím, že Komise pro cenné papíry a burzy začátkem ledna schválila spotové ETF s bitcoiny. Díky tomu se tato nejstarší kryptoměna stává důvěryhodnějším globálním aktivem, což přispívá k širšímu přijetí ze strany investorů a potažmo k nižší volatilitě. Hlubokých korekcí jako v předchozích letech tak s největší pravděpodobností bude čím dál tím méně.

Zajímavost na závěr

I když je každý 4letý cyklus jiný a do vývoje kurzu zasahují rozdílné faktory, prozatím se jejich vývoj až neobvykle nápadně podobal. V rámci předchozích cyklů dokázal bitcoin vždy o stovky procent posílit, což se pozitivně propsalo do zájmu o toto digitální aktivum. Paradoxně však nejvyšších hodnot nedosahoval ke konci cyklu, ale zhruba jeden rok po půlení.

Stejně tomu bylo v případě prvního půlení, ke kterému došlo v listopadu 2012. Na nejvyšší hodnotu se bitcoin dostal na přelomu listopadu a prosince 2013, kdy se z 11dolarové hodnoty dostal až nad úroveň 1000 dolarů (1252 dolarů). Ke druhému půlení došlo v červenci 2016. V té době se hodnota bitcoinu pohybovala kolem úrovně 650 dolarů. Na nejvyšší úroveň se dostal v půli prosince 2017, když se obchodoval za necelých 20000 dolarů (19497 dolarů). K zatím poslednímu půlení došlo v květnu 2020 při hodnotě zhruba 8800 dolarů. Zhruba rok a půl poté (listopad 2021) se bitcoin dostal na zatím svou nejvyšší hodnotu, když se obchodoval za více než 68000 dolarů (68789 dolarů).

Grafické znázornění hodnoty bitcoinu v 4letých cyklech | zdroj: publikovala RocketBomb na TradingView https://www.tradingview.com/x/mlNkQ5jz

Z předchozího vývoje tak je zřejmé, že v každém cyklu docházelo k výraznému posílení. Sice se tempo posilování cyklus od cyklu snižuje, ale i tak lze předpokládat, že s největší pravděpodobností ani další 4leté období nebude výjimkou. Otázkou spíš zůstává, o kolik procent dokáže bitcoin opět vzrůst. Dle diagramu výše by při zachování trendu z předešlých cyklů mohl posílit dokonce nad 500000 dolarů.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688