Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.03.2024 17:01:59

ISM je za únor slabé - další vzpruha pro akcie? - Tomáš Vlk

Po zlepšení, které přinesl leden, byl únor v americkém průmyslu naopak slabší. Aspoň tedy podle průzkumu, který provádí ve firmách ISM. Souhrnný index se snížil na 47,8 z 49,1 bodu, zatímco se čekalo vylepšení na 49,5.

Podobné je to i při pohledu do struktury: Nové objednávky podle průzkumu opět začaly mírně klesat po slibném nárůstu v lednu, samotná produkce taktéž. Firmy také hlásí, že propouštěly více než v lednu. Spolu s tím ovšem přichází i signál, že cenové tlaky se z ledna na únor mírně snížily, ačkoli zůstávají pozitivní.

Celkově nám únorový průzkum říká, že situace v průmyslu je lehce negativní a dynamika se nechce moc zlepšovat. Otázkou však je, co si z toho vezmou finanční trhy. Pro dluhopisy jsou data příznivá, neboť slabší průmysl a menší cenové tlaky mohou posilovat sázky na měkčí měnovou politiku. Pro akcie je mix informací z průmyslu na jednu stranu lepší (ceny a sazby), na druhou stranu horší (fundament). Investoři však na ně podle nás budou nahlížet převážně pozitivně a důvodem není jen sentiment, který momentálně převládá.

Index ISM je pod neutrální padesátkou nepřetržitě od listopadu 2022, což zhruba odpovídá načasování, kdy se akcie začaly setrvale zvedat. Za ty dlouhé měsíce si trhy zvykly na to, že ekonomika dokáže silně expandovat i při slabém ISM. Vzhledem k tomu, že jde o průmyslový index a drtivá většina HDP je tvořena službami, to dává smysl už na první pohled. Jenže tento index se dlouhodobě nesleduje proto, že by tvořil většinu ekonomiky, ale proto, že průmysl a jeho plánování v delším investičním cyklu by měly lépe naznačovat budoucí trendy, kterých se následně chytnou i služby. Tato indikace směru však nefunguje už tak dlouho, že se od ní odvrací pozornost. Strach z horšího vývoje fundamentu se jen tak nespustí, což ukazuje i pozitivní reakce akcií dnes odpoledne.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688