mdcr.cz (MD ČR)
Auto Moto  |  01.03.2024 13:27:00

Za jeden den 219 tisíc prodaných elektronických dálničních známek, v největší špičce pět za vteřinu

Prodej dálničních známek dosáhl za jeden den historického rekordu. Před úpravou cen bylo ve čtvrtek 29. února 2024 uhrazeno celkem 219 tisíc e-známek v hodnotě 316 milionů korun. Nejvíce úhrad dálničního poplatku proběhlo v dopoledních hodinách.

Za jeden den 219 tisíc prodaných elektronických dálničních známek, v největší špičce pět za vteřinu
Celkem bylo za poslední únorový den letošního roku prodáno 219 279 známek za 316 285 135 . Přes 90,7 % úhrad proběhlo přes e-shop edalnice.cz, necelých 5,6 % skrze pobočky České pošty, 3,6 % přes čerpací stanice EuroOil a pouze 0,1 % úhrad šla přes samoobslužné kiosky.

„Poslední únorový den se v nejvyšší špičce přes web edalnice.cz prodalo až pět dálničních známek za jednu vteřinu. Od začátku letošního roku bylo zaplaceno za používání dálnic téměř dvě a půl miliardy korun za víc než dva miliony dálničních známek,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

„Systém elektronické dálniční známky prošel na konci února nejvyšší zátěží od doby jeho spuštění a funguje bez problémů. Zvýšené počty dotazů klientů odbavují v režimu 24/7 operátoři zákaznické podpory. Vše nadále monitorujeme, i s ohledem na nové funkce v systému, se zvýšenou pozorností," komentuje stav Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém provozuje.

Od 1. března je systém elektronických dálničních známek nově napojen na Registr silničních vozidel. Při koupi dálniční známky u vozidla registrovaného v České republice je nyní automaticky ověřeno, že vozidlo skutečně existuje, což výrazně redukuje chyby při zadávání značky. Je také automaticky doplněn pohon vozidla uvedený v registru, a tím rovnou nabídnuta příslušná sleva.

Nově je také zavedena Eko cena 25 % určená pouze pro vozidla s pohonem plug in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 max. 50 g/km. Eko cena 50 % je určena jen vozidlům poháněným zemním plynem nebo biometanem i v kombinaci s jiným palivem kromě LPG.

Plná cena ročního poplatku za využití dálnic je od března za 2 300 , třicetidenní je za 430 , desetidenní za 270 a nově zaveden také jednodenní dálniční poplatek za 200 . Všechny aktuální druhy dálničních známek je možné zakoupit s třicetidenním předstihem.

„Nejlepší a nejrychlejší způsob úhrady je přes oficiální státní e-shop www.edalnice.cz, na kterém zákazník nehradí žádné dodatečné poplatky. Při úhradě platební kartou, přes Apple Pay nebo Google Pay, může mít zaplaceno za pár sekund. Další možnosti nákupu jsou pobočky České pošty, čerpací stanice EuroOil (ČEPRO) nebo samoobslužné kiosky,“ doporučuje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je správcem systému.

Ministerstvo dopravy zároveň s Českou obchodní inspekcí varovalo před neoficiálními prodejními místy, které si k dálničnímu poplatku připočítávají zbytečné poplatky.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688