Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  01.03.2024 13:01:30

Jak efektivně najít a získat top talenty: Průvodce pro personalisty

Každý zaměstnavatel chce mít v týmech šikovné zaměstnance a top talenty. Bohužel ne každý zaměstnavatel umí pracovat se vším, co se mu dostane, a tak je pro něj těžké top talenty získat. V dnešním článku se podíváme nejen na to, jak najít opravdové talenty, ale řekneme si i další způsoby, jak top talenty získat a nemuset ani vypisovat nové výběrové řízení.

 

K čemu je dobré mít ve firmě top talenty? 

Ano, je kolem toho spousta práce. Vždycky, když chcete, aby bylo něco top, musíte pořádně máknout a zapracovat, abyste to nejlepší získali. A proč chtít to nejlepší? Když máte ve společnosti talentované zaměstnance, získáváte větší míru konkurenceschopnosti na trhu, zlepšuje se celkové pracovní prostředí a zvyšuje se úroveň kultury společnosti.

Zaměstnávat talenty přináší do společnosti inovativní přístupy. Takoví zaměstnanci se nebojí přicházet s novými nápady a hledat inovativní řešení, která přispívají k růstu společnosti. Jsou také velice produktivní, jelikož mají rozvinuté dovednosti a bývají kapacitami ve svém oboru.

Jelikož jsou takoví zaměstnanci vysoce profesionální a rozvíjejí své dovednosti, jsou mnohem flexibilnější, a tak zvládají lépe různé změny. Sami bývají iniciátory různých nových výzev a jsou otevření změnám.

Jak talenty získat?  

Než začnete vymýšlet dechberoucí inzerci a šperkovat pracovní místo, zamyslete se, co je potřeba skutečně udělat. Pokud ve firmě chybí to správné podhoubí, ve kterém se talentům dobře pracuje, nenalákáte je na vymakanou inzerci ani oslovení. Získávání talentů musí začínat od vnitřku firmy. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější kroky, které podnikneme k získání top talentů.

Vzdělávání dejte na první místo  

Investuje co možná nejvíce do rozvoje svých i budoucích zaměstnanců. Pokud chcete obsadit top talenty, potřebujete jim mít co nabídnout. Tito zaměstnanci prahnou po rozvoji nejen profesním, ale také osobním. Mějte tedy k dispozici nejen školení, ale také využívejte možností mentoringu, rozvojových programů a různých workshopů.

Pracujte na firemní kultuře  

Jde především o nastavení pilířů, cílů společnosti a jejích hodnot, které dodržují zaměstnanci od těch nejvyšších pozic, až po ty nejnižší. Vytvořte kulturu, která je založená na transparentnosti, komunikaci a je příjemná, a hlavně nastavená tak, aby bylo pro všechny zaměstnance možné tuto kulturu dodržovat a propagovat. Talentovaní zaměstnanci se totiž o firemní kulturu často zajímají už při výběrovém řízení a taky v době, kdy o společnosti jako potencionálním zaměstnavateli vůbec uvažují.

Dobrá pověst a značka 

Aby si vás sami talentovaní jedinci všimli, pracujte na dobré firemní pověsti a celkové značce společnosti. Investujte do marketingu nejen peníze ale i čas. Prezentuje společnost na různých konferencích, spolupracujte i se studenty a nezanedbávejte sociální sítě.

 


 

Proč si talenty nevychovat?  

Talentované zaměstnance nemusíte hledat mimo svou společnost. Podívejte se dovnitř svých týmů a uvidíte spoustu lidí s velkým potenciálem.  

Abyste mohli talenty vychovávat je potřeba držet se několika pravidel, na která se nyní společně podíváme.

Rozvoj a vzdělávání  

Nejdůležitější investice je do vzdělávání. Jedině tak dáte svým zaměstnancům prostor a možnosti růst a získávat nové dovednosti. Využívejte různé mentoringové programy, workshopy nebo školení zaměřená na rozvoj schopností tak, aby mohli zaměstnanci patřičně využít svůj potenciál.

Inspirujte  

Vytvářejte prostředí, ve kterém se zaměstnancům dobře pracuje a cítí se být motivovaní. Podporujte nové nápady, kreativitu a dejte svým zaměstnancům určitou volnost v rozhodování. Začleňte je jako plnohodnotnou složku v rozhodovacím procesu, když například řeší něco přímo v jejich týmu.

Předávejte zpětnou vazbu  

Nic nepodporuje a nemotivuje zaměstnance tak, jako objektivní a pravidelná zpětná vazba. Zaměstnanec díky ní netápe ve svých povinnostech a může se naopak rozvíjet. Provádějte pravidelná hodnocení a dávejte zaměstnancům možnosti, jak uplatit nabyté dovednosti v další praxi. 

Komunikujte  

Se zpětnou vazbou se úzce váže celková potřeba komunikace na pracovišti. Buďte k zaměstnancům transparentní, ať ví, co mohou od společnosti očekávat a co ona očekává od nich. Stejně tak vytvořte prostor, kde budou zaměstnanci ochotni komunikovat nejen se svým manažerem ale také napříč týmem a odděleními. Mohou si tak sdílet své nápady a inovativní řešení, která je zase posouvají blíže k postu top talentů. 

Respektujte potřeby svých zaměstnanců  

Podstatou roli hraje také míra flexibility, kterou svým zaměstnancům poskytnete. Díky takovému kroku jim dáváte najevo svou důvěru i to, že respektujete jejich vlastní potřeby. Zaměstnanci tak mohou lépe nalézt rovnováhu mezi prací a osobním životem.

Dejte zaměstnancům vizi  

Vytvořte zaměstnancům jasnou kariérní cestu. Už při nástupu nováčka si jasně stanovte, kam se může na pozici, případně napříč firmou, člověk posouvat a rozvíjet. Pravidelně konzultujte kariérní kroky na jednotlivých hodnoceních nebo sezeních. Pomáhejte zaměstnancům s jejich záměrem a udávejte jim směr, pokud budou potřebovat vaši pomoc. Nastavte si společně jasné a splnitelné cíle, jejichž dosažením se může pracovním zase posunout o kus dál.

Vychovat si top talenty ze svých zaměstnanců je kolikrát levnější a jednodušší způsob, jak takové šikovné pracovníky získat, než je vyhledávat mimo společnost. Pracujte na zdravém firemním prostředí. Když vaše snaha půjde zvnitřku ven, budete i pro nové zaměstnance velmi atraktivní a přilákáte tak další talenty.  

Zuzana Dubová

Po vystudování vysoké školy začala působit v HR, kde se věnuje hlavně náborům a v poslední době i HR marketingu a employer brandingu. Již třetím rokem se zabývá školením zaměstnanců v oblasti soft skills. Silnou stránkou jsou její komunikační dovednosti a zápal pro vzdělávání nejen ostatních, ale i sebe. Od roku 2021 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde zastává roli lektorky kurzů Personalistiky a také redaktorky. Práce, kterou dělá musí dávat smysl, a tak přistupuje i k psaní článků. Chce, aby byly přínosné a čtenáři se dozvěděli podstatné informace, které mohou prakticky využít ve své práci i životě.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688