Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.02.2024 15:50:52

Namísto Nvidie kupovat opomíjené levné růstové akcie. Investiční fond se řídí vlastní hodnotovou strategií

Na trhu se zářnými růstovými akciemi se fond Torray Investment Partners snaží redefinovat, co jsou vlastně hodnotové akcie. Často za ně označujeme rostoucí společnosti s nižšími poměry ceny akcie k zisku na akcii (P/E) či ceny akcie k účetní hodnotě (P/B) a s vyššími dividendovými výnosy. Nachází se v sektorech, jako je základní spotřební zboží a finance.

Hodnotové akcie jsou dlouhodobě porážené svými růstovými protějšky. Růstový burzovně obchodovaný fond iShares Russell 1000 Growth ETF letos přidal 9,1 % a za posledních deset let každoročně rostl o 15,5 %, čímž hravě překonává hodnotový iShares Russell Value ETF, který je letos meziročně vyšší o 3 % a za posledních 10 let rostl o 8,5 % ročně. Přestože se hlavní fond Torray Fund přiklání k hodnotě a své konstituenty čerpá téměř výhradně z indexu Russell 1000 Value, přeorientoval se na novou variantu hodnotových akcií.

Jaká je tedy hlavní strategie fondu? Investuje do nepříliš sledovaných příběhů o růstu s konzistentními fundamenty a dlouhodobě se jich drží. "Náš pohled na hodnotu je takový, že jde pouze o nedoceněný a špatně pochopený růst (a rozdíl oproti růstovým akciím se pak dále rozšiřuje kvůli indexování)," řekl Jeffrey Lent, partner a portfolio manažer Torray Fund.

Fond Torray letos roste o 7,4 %, čímž překonává 6,5% zisk na indexu S&P 500. Své koncentrované portfolio přibližně 25 akcií, včetně Berkshire Hathaway, Eaton a American Express, drží několik let. Polovina z deseti největších jmen v portfoliu drží déle než 12 let. "Je tu mnoho společností, které ziskově rozšiřují svůj byznys a které jsou podvlastněné," doplnil Lent o společnostech ve fondu Torray. „Pro mě je to nová definice hodnotových akcií. Na ty se zaměřujeme - na společnosti, kterým stále rostou zisky nebo výnosy pro akcionáře, ale neobchodují se s tak závratnou rychlostí a s tak vysokými cenami."

Do fondu zahrnuje společnosti s „viditelnými příležitostmi k reinvestici“, které jim umožňují další růst svého podnikání, a také společnosti, které trvale generují silný volný peněžní tok a návratnost kapitálu, dodal Lent. Ty pak následně prověřuje s ohledem na růst upravený o riziko.

„Chceme koupit rostoucí firmy tam, kde je lze koupit za rozumné ceny, a pokud jsou to firmy, které rostou pomaleji, ale mají lepší valuace a velmi dobrou kapitálovou historii, tak do nich chceme také investovat,“ řekl Shawn Hendon, prezident Torray Investment Partners a portfolio manažer fondu.

Berkshire Hathaway se zhruba 7 % tvoří největší podíl fondu, po ní následuje energetika Eaton s přibližně 5,4 % a pojišťovna Marsh & McLennan s přibližně 4,7 %. Všech deset největších titulů fondu za poslední rok vzrostlo nejméně o 10 %.

Akcie Berkshire například za poslední rok vyskočily zhruba o 34 %. Jednou ze silných stránek Berkshire, řekl Hendon, je to, že jako konglomerát nemusí reinvestovat své peněžní toky zpět do původního podnikání, které tuto hotovost poskytlo. Pokud Berkshire vidí lepší příležitosti jinde, může společnost místo toho alokovat své peníze do těchto podniků, řekl. Akcie Berkshire dosáhly v pondělí svého historického maxima poté, co ve čtvrtém čtvrtletí vykázaly provozní zisky ve výši 8,481 miliardy USD, což je o 28 % více než ve stejném období před rokem, a to díky růstu v oblasti pojištění automobilů. Celkové zisky Berkshire, včetně investičních zisků z holdingu veřejně obchodovaných společností, se v posledním čtvrtletí více než zdvojnásobily.

Akcie společnosti Eaton, kterou Torray vlastní déle než 12 let, vzrostly za poslední rok o více než 63 %. Tato společnost je považována za potenciálního příjemce umělé inteligence, protože poskytuje elektrickou infrastrukturu a průmyslové produkty pro datová centra, ale i v oblastech, jako je letecký průmysl. Finančníci American Express a Fiserv, kteří také patří mezi deset největších konstituentů fondu, letos vzrostli o více než 16 %, resp. 13 %.

Z pohledu sektorů je Torray Fund nejvíce exponován na finanční služby, které tvoří téměř 31 % portfolia, následují technologie a průmysl, podle údajů Morningstar. Ve srovnání s jinými velkými fondy je Torray u všech tří sektorů nadvážený. Zároveň má expozici i na umělou inteligenci, a to u titulů, jako jsou Eaton, Applied Materials a Qualcomm, ale už ne Nvidia. "Ta je už příliš vlastněná... polovodiče jsou cyklické a přichází konkurence," uvedl Lent o Nvidii. "Není to akcie, kterou bychom vlastnili, ale vede si fenomenálně dobře."

Portfolio manažeři Torray zdůraznili, že se nesnaží investovat do konkrétní technologie nebo nového oboru podnikání. „O valuaci uvažujeme z hlediska přiměřených rozsahů pro podnikání – vzhledem ke kvalitě podniku, managementu, historii. Nejprve se tedy věnujeme podnikání a až nakonec valuaci. Valuaci nelze přesně nacenit,“ řekl Hendon o portfoliu. "Neradi se díváme příliš daleko do budoucnosti... takže nás to odvádí od mnoha jmen se slibnými vyhlídkami a s vyšší valuací."

Zdroj: CNBC

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688