Budovy21 (Budovy21)
Dům a stavba  |  29.02.2024 15:33:42

Majitelé starších rodinných domů mohou nově získat nízkoúročené úvěry na energeticky úsporné renovace

Zástupci Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí, Asociace českých stavebních spořitelen a UniCredit Bank dnes představili parametry nízkoúročených úvěrů, které doplňují dotační výzvu Oprav dům po babičce. Domácnosti, které se rozhodnou pro celkovou renovaci svého domu, získají během března možnost půjčit si za výhodných podmínek. Po dotacích vyplácených předem tak stát přichází s dalším nástrojem, který by měl motivovat majitele domů k investicím do úsporných opatření a zvyšování kvality jejich bydlení. Zároveň i přispět k celkovému zrychlení tempa renovací v Česku, které je zatím až třikrát pomalejší, než požaduje klimaticko-energetický plán a navazující Státní energetická koncepce.

Nedostatek vlastních prostředků jako hlavní bariéra

Aktuálně se v Česku opravuje jen kolem 1–1,2 % rodinných domů ročně. Ne vždy ale majitelé dosáhnou na 60 až 85% úsporu energie, protože dům opraví jen částečně a neefektivně. Od realizace větších úsporných opatření jako je komplexní zateplení je odrazuje vysoká počáteční investice. Už v roce 2020 se na základě robustního průzkumu v rámci projektu TAČR , který proběhl mezi 5 632 majiteli rodinných domů, ukázalo, že by jim k realizaci kvalitní renovace pomohl právě zvýhodněný úvěr spojený dotací. Program Oprav dům po babičce oba tyto aspekty zohledňuje. Kromě dotace vyplácené předem nabídne nově domácnostem úvěry s úrokovou sazbou, která se bude pohybovat maximálně na polovině úrokové sazby stanovené ČNB pro úvěry na bydlení v daném období. Splatnost úvěru může být až 20 let nebo i více, pokud to umožní banka. Maximální výše úvěru, o kterou může zájemce žádat, činí dvojnásobek využité dotace a není potřeba za něj ručit nemovitostí.

Vítězslav Malý, ředitel Centra pasivního domu, říká:

„Z našeho průzkumu mezi majiteli rodinných domů bezpečně víme, že vysoká počáteční investice je hlavní bariérou, proč renovují své domy nedostatečně a nedosáhnou na maximální možné úspory energie. O kombinaci dotace a nízkoúročeného úvěru si už v roce 2020 přímo říkalo 40 % z nich. Proto vítám, že program Oprav dům po babičce nyní obě tyto možnosti nabízí. Umožní tak výrazně většímu počtu domácností dosáhnout na komfortní a energeticky úsporné bydlení.“

Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR, říká:

Investice jen do komplexního zateplení se s dotací nyní vrátí už do 10 let, často i dříve. To je 5x kratší doba, než je samotná životnost opatření. Zavedení nízkoúročených půjček je tak dalším krokem, který umožní více domácnostem zlepšit kvalitu jejich bydlení, výrazně snížit spotřebu energie a ušetřit.“

Michal Čejka, konzultant energetických úspor z Centra pasivního domu, doplňuje :

„Rodina, která žije v nezatepleném domě, mívá problémy s vysokými provozními náklady, které se mohou dále prohlubovat a zároveň trpí špatnou kvalitou vnitřního prostředí a zanedbanou údržbou domu. Řešení obou problémů nabízejí právě komplexní renovace. Úzké místo v podobě vysokých investic, často přesahujících i 2 miliony korun, lze nyní překonat nejen pomocí dotace vyplacené předem pokrývající i polovinu nákladů, ale nově také nízkoúročeným úvěrem řešícím zbytek nákladů. Za takovou částku lze dům komplexně zateplit, vyměnit okna i zdroj vytápění a případně i pořídit menší fotovoltaiku či řízené větrání s rekuperací tepla. Náklady na provoz takového domu bývají až o 85 % nižší. Tato úspora pak pokryje domácnosti částečně či zcela splátku úvěru. Je to výjimečná příležitost, jak vyřešit vysoké náklady na bydlení jednou pro vždy."

Příklad z praxe

Michal Čejka dále uvádí příklad využití dotace a zároveň nízkoúročeného úvěru k financování celkové renovace rodinného domu:

U vybraného rodinného domu o ploše 180 m2 jsou náklady na provoz 150 000 za rok za předpokladu šetrného provozu, 190 000 za předpokladu komfortního provozu celého domu. Celkové náklady na renovaci včetně neenergetických úprav byly vyčísleny na 2 800 000 .

Jedná se o tyto úpravy:

· komplexní kvalitní zateplení obálky budovy (stěny, strop suterénu, střecha)

· výměna oken, nová střešní krytina a renovace střechy

· oprava dílčích statických problémů zdiva

· obnova otopné soustavy

· instalace tepelného čerpadla

· vnější stínící prvky

· řízené větrání s rekuperací tepla

· fotovoltaika o velikosti cca 5 kWp bez baterií

Náklady na provoz domu činí po realizaci 30 000 za rok a prostá návratnost realizace všech uvedených opatření vychází i s uvedenou dotací na 14 let.

Financování:

· Výše dotace 1100 000

· Výše úvěru 1 700 000 s RPSN 3,5 %

· Měsíční splátka cca 12 000 /měsíc po dobu 15 let

· Měsíční úspora provozních nákladů cca 10 000 /měsíc

Výsledkem je kompletně zrenovovaný dům s vyšší tržní hodnotou a dlouhodobě nízkými provozními náklady.

Centrum pasivního domu vyvíjí nástroje, které lidem pomohou v první rozhodovací fázi. Ukážou jim, jak výhodná je kompletní renovace, kolik ušetří, jaký je odhad investičních nákladů a kolik peněz by mohli z dotace získat. Informace jsou k dispozici na webu Rekostrukcenastopro.cz .

Rychlejší tempo renovací jako součást strategických dokumentů

Vnitrostátní plán České republiky v oblasti energetiky a klimatu, na který navazuje Státní energetická koncepce, počítá s progresivním renovačním scénářem, tedy zrychlením renovací budov až 3x oproti stávajícímu stavu. Podobné zrychlení po Česku vyžaduje už téměř hotová evropská legislativa vyplývající ze směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) a směrnice o energetické účinnosti (EED). Rozvoj dlouhodobého programu Nová zelená úsporám a jeho dotačního podtitulu Oprav dům po babičce představuje důležitou součást přechodu Česka na nízkoemisní úsporné budovy.

Budovy21

Budovy21 založil v roce 2021 Petr Holub. V roce 2022 se přidala Jana Odstrčilová, současná ředitelka. Společnost poskytuje poradenství pro nízkouhlíkovou transformaci české ekonomiky, zejména v oblasti energetiky a stavebnictví. Podporuje kvalitní renovace budov a dekarbonizaci teplárenství. Spolupracuje s evropskými i národními partnery.

Více informaci na: na www.budovy21.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688