ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  29.02.2024 09:00:00

V roce 2023 byla sklizeň většiny plodin oproti předchozímu roku menší u obilovin, brambor, pícnin a máku

Zemědělci v Jihočeském kraji sklidili oproti předchozímu roku méně obilovin, brambor, pícnin na orné půdě a máku, přičemž i ve srovnání s průměrem za předchozí desetiletí byla jejich sklizeň nižší. V případě obilovin byla sklizeň podprůměrná kvůli slabé úrodě kukuřice na zrno. Meziročně vyšší a zároveň nadprůměrná byla sklizeň řepky a sena z trvalých travních porostů.

Hektarové výnosy sklizně většiny nejčastěji pěstovaných plodin v Jihočeském kraji byly v roce 2023 nižší než v předchozím roce. Nicméně ve srovnání s předchozím desetiletím byly výnosy obilovin na zrno celkem, pšenice a ječmene celkem díky ozimým druhům, a dále tritikale , kukuřice na zrno, řepky a sena z trvalých travních porostů průměrné či nadprůměrné. Naopak výrazně podprůměrné byly výnosy pšenice seté jarní, ovsa, luskovin na zrno, brambor a pícnin na orné půdě.

Tab. 1 Sklizeň vybraných zemědělských plodin v Jihočeském kraji v roce 2023 a její srovnání s rokem 2022

Tab. 1 Sklizeň vybraných zemědělských plodin v Jihočeském kraji v roce 2023 a její srovnání s rokem 2022 

Obilovincelkem sklidili jihočeští zemědělci v roce 2023 oproti předchozímu roku o 8,1 % méně kvůli slabšímu výnosu a úbytku sklizňových ploch. Nižší byla úroda jednotlivých druhů základních obilovin s výjimkou ječmene ozimého, jehož sklizeň navzdory menší ploše meziročně vzrostla a byla zásluhou rekordního výnosu nejvyšší v historii kraje. Pšenice ozimé, naší nejvýnosnější základní obiloviny a nejrozšířenější plodiny vůbec, sklidili v kraji o 2,0 % méně než v roce 2022. Tento pokles byl i přes vyšší výnos způsoben úbytkem ploch.

Graf 1 Sklizeň a sklizňové plochy vybraných zemědělských plodin v kraji – 1. část

  Graf 1 Sklizeň a sklizňové plochy vybraných zemědělských plodin v kraji – 1. část

Podstatně nižší byla v meziročním srovnání sklizeň kukuřice na zrno vinou nižšího výnosu a především vlivem výrazně menší, sotva poloviční, sklizňové plochy. Ve srovnání s desetiletým průměrem byla sklizeň kukuřice na zrno o čtvrtinu nižší.

Produkce luskovin na zrno, které se v roce 2023 pěstovaly v podstatně větší míře než v předchozích letech a jejichž plochy byly druhé nejvyšší za posledních dvacet let, se oproti loňské rekordní sklizni propadla o pětinu kvůli špatnému výnosu. Ve srovnání s uplynulým desetiletím byla jejich sklizeň i přesto značně nadprůměrná. Hrachu polního na zrno, který je nejrozšířenější luskovinou (88 % z plochy luskovin na zrno), se v kraji sklidilo 7 tis. tun. V meziročním srovnání jeho sklizeň propadla o 18,6 % kvůli špatnému výnosu, nicméně byla díky rostoucím plochám o pětinu vyšší než průměrná sklizeň za předchozí desetiletí.

Graf 1 Sklizeň a sklizňové plochy vybraných zemědělských plodin v kraji – 2. část

Graf 1 Sklizeň a sklizňové plochy vybraných zemědělských plodin v kraji – 2. část

Brambor, které se v kraji pěstovaly na historicky nejmenší ploše a jejichž výnos byl podprůměrný, se v kraji sklidilo 74 tis. tun, to je zhruba o 17 % méně než v předchozím roce. Jednalo se o druhou nejnižší sklizeň v historii kraje.

Řepka byla jednou z mála plodin, kterým se v roce 2023 dařilo. Zásluhou nadprůměrného výnosu i rozšíření ploch se jí urodilo o 12,1 % více než v předchozím roce. Šlo o pátou nejvyšší sklizeň v historii kraje. Sklizeň máku, který byl v kraji pěstován na menší ploše než v minulém roce a jehož výnos byl podprůměrný, propadla v meziročním srovnání téměř o čtvrtinu.

Sklizeň pícnin na orné půdě a kukuřice na zeleno byla i přes rozšíření sklizňových ploch podprůměrná a nižší než v předchozím roce vlivem horšího výnosu. Naopak produkce sena z trvalých travních porostů byla i přes úbytek ploch meziročně vyšší a nadprůměrná zásluhou vyššího výnosu.

Pokud jde o ovoce, sklidili jihočeští zemědělci ve srovnání s předchozím rokem o 10 % méně jablek vlivem redukce počtu stromů na nejnižší hodnotu po roce 2000. Sklizeň hrušek byla navzdory snížení počtu stromů meziročně o 10 % vyšší. Lepší oproti předchozímu roku byla i úroda třešní (+9,9 %), višní (+41,5 %) a rybízu (+20,5 %).

Z nejčastěji pěstovaných druhů zeleniny v kraji byla sklizeň zelí o čtvrtinu vyšší, ale sklizeň mrkve a cibule byla oproti předchozímu roku o 10 % nižší.

Jihočeský kraj se v regionálním srovnání umístil v pomyslném žebříčku krajů podle objemu sklizně pšenice, žita, brambor, řepky a pícnin na orné půdě na třetím místě a v produkci ovsa a tritikale na prvním místě. To vše koresponduje s výměrou sklizňových ploch kraje. Kromě toho díky dlouhodobě největším plochám trvalých travních porostů si kraj udržuje prvenství ve sklizni sena z trvalých travních porostů s podílem 17,7 % na produkci zemědělského sektoru ČR.

Hektarové výnosy plodin pěstovaných v Jihočeském kraji byly ve srovnání se zemědělským sektorem celé republiky v roce 2023 většinou podprůměrné. Vyšší byly pouze výnosy brambor, pícnin na orné půdě, zelí a sena z trvalých travních porostů.

Tab. 2 Osevní plochy ozimů v Jihočeském kraji dle stavu k 30. listopadu 2023

Tab. 2 Osevní plochy ozimů v Jihočeském kraji dle stavu k 30. listopadu 2023

Současně s výsledky sklizně byly zjišťovány osevní plochy ozimů. Koncem listopadu 2023 byly v Jihočeském kraji plochy ozimých obilovin celkem v meziročním srovnání o 1,7 % vyšší. Rozšířeny byly zejména plochy pšenice seté ozimé, žita a tritikale . Výměra řepky byla podle údajů ozimu redukována o 6,6 %.

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688