ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  29.02.2024 10:38:00

Vládní koalice doporučila svým europoslancům, aby hlasovali proti zájmům českých zemědělců, tvrdí europoslanec Ondřej Knotek z ANO

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) obvinil včera večer ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-CSL), že tahá české farmáře za nos, a vládní koalici z toho, že instruovala své poslance v Evropském parlamentu, aby nepodpořili zavedení cel na ukrajinské zboží.

Podle zpravodajství amerického listu The Epoch Times poslanec Evropského parlamentu Ondřej Knotek tato obvinění vyslovil ve středu 28. února 2024 v pořadu 360°na CNN Prima NEWS. Podle něho ministr zemědělství Marek Výborný české rolníky klame v tom, že jim slíbil jednat o otázce dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny, ale ve skutečnosti s tím nic udělat nemůže.

Minulý týden sliboval českým zemědělcům, že se pokusí na této pondělní zemědělské radě v Bruselu otevřít téma cel na zboží z Ukrajiny a omezení dovozu, řekl poslanec Knotek a dodal, že „zrovna cla a omezení dovozu skutečně není agenda, kterou v Bruselu řeší ministři zemědělství“.

Následně poslanec hnutí ANO prozradil, že velvyslanci jednotlivých vlád minulý týden hlasovali o zavedení cel na zboží z Ukrajiny a Česká republika nechala velvyslankyni při EU hlasovat pro to, aby potraviny z Ukrajiny dál plynuly na evropský trh, a to v zásadě bez omezení. Když to shrnu, pan ministr prokázal, že jednak vůbec neví, co je jeho kompetencí v Bruselu, a ještě tahá zemědělce za nos“.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který byl v debatě Knotkovým oponentem, se vyjádřil, že ukrajinské zboží se do EU nevyváží, má zeměmi bloku pouze projíždět do třetích zemí. Zároveň však připustil, že zemědělské komodity na evropském trhu končí kvůli „podvodníkům z Polska, kteří to zboží potom deklarují jako polské.

Na otázku, zda Česká republika opravdu hlasovala proti omezení dovozů z Ukrajiny, europoslanec Zdechovský k tomu uvedl, že o tom neví, protože “nesleduje práci velvyslanců“. Europoslanec za KDU-ČL (stejná politická strana, jako ministr zemědělství - pozn. red.) zároveň namítal, že levná pšenice z Ukrajiny je pouze zástupný problém, protože české zemědělce nejvíce trápí byrokracie.

Ondřej Knotek ovšem vidí levné dovozy z Ukrajiny jako „hlavní problém“, který způsobuje, že výkupní ceny komodit se ocitají na úrovni pod výrobními náklady. Sami čeští zemědělci, kteří minulý týden protestovali, označovali obilí z Ukrajiny jako jednu z věcí, která je znepokojuje. A trápí také rolníky z Polska, Slovenska či Maďarska.

Ondřej Knotek dále uvedl, že jeho kolega v Evropském parlamentu, poslanec za ANO Martin Hlaváček, přišel v úterý na zemědělském výboru s návrhem, aby jakmile klesne výkupní cena evropských potravin pod určitou úroveň, bylo dočasně zavedeno clo na potraviny ukrajinské. „A víte, co je strašně vtipné? Česká vláda v pondělí odpoledne napsala českým europoslancům (v zemědělském výboru - pozn. red.) doporučení, aby ten pozměňovací návrh nepodpořili,“ tvrdí poslanec Ondřej Knotek.

Poslanec Zdechovský, na otázku moderátorky, odvětil, že on takové doporučení nedostal, protože není v zemědělském výboru. Poslanec Knotek ihned kontroval tím, že, podle jeho informací, proti návrhu hlasovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČL).

  • Zdroj: Epoch Times ČR
01.03. 08:21  Presstetka (certi2)
29.02. 14:29  Zemědělci (mamka2310)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688