senat.cz (Senát PČR)
Investice  |  28.02.2024 18:51:00

Předsedové obou komor českého parlamentu jednali s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny o další podpoře a spolupráci

28. února 2024, Praha. Předseda Senátu Miloš Vystrčil společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou dnes jednali s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslanem Stefančukem. Jednání se uskutečnilo v Poslanecké sněmovně v předvečer Summitu předsedů parlamentů zemí Visegrádské skupiny a Ukrajiny. Hlavním tématem jednání byla pokračující podpora vzdorující Ukrajině a výměna zkušeností mezi parlamenty.

Miloš Vystrčil, Ruslan Stefančuk a Markéta Pekarová Adamová

Miloš Vystrčil, Ruslan Stefančuk a Markéta Pekarová Adamová

Večerním setkáním jsme zahájili jednání předsedů komor parlamentů zemí V4. Výsledky jednání, které bude částečně probíhat i za účasti předsedy parlamentu Ukrajiny Ruslana Stefančuka, budeme znát zítra. Naše názory na ruskou agresi na Ukrajině jsou rozdílné, ale politici jsou tady od toho, aby spolu komunikovali a hledali řešení,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová k tomu doplnila: „Dlouhodobě podporujeme evropskou perspektivu našich ukrajinských přátel. Česká republika se za tím účelem postavila i do čela společenství obdobně smýšlejících zemí Evropské unie. Ty si prostřednictvím praktických školení a systematického předávání konkrétních zkušeností mezi národními parlamenty kladou za společný cíl pomoci Ukrajině na její vytoužené cestě do rodiny členských zemí EU.“

Schůzky se zúčastnil také předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček.

Po společném jednání se všichni tři předsedové přesunuli do Valdštejnského paláce, kde předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil od 20 hodin pořádá pracovní večeři v rámci parlamentního summitu V4. Večeře se zúčastní nejen Markéta Pekarová Adamová a Ruslan Stefančuk, ale rovněž předseda Sejmu Polska Szymon Hołownia, předsedkyně polského Senátu Małgorzata Kidawa-Błońska, místopředseda Národního shromáždění Maďarska Csaba Hende a předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini.

Jednání vrcholných představitelů parlamentního summitu V4 bude pokračovat zítra po celý den v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. Tématy budou mj. vzájemná meziparlamentní spolupráce, energetická bezpečnost, problematika migrace a další pomoc Ukrajině. S ohledem na mimořádné geopolitické dění byl proto do Prahy přizván právě nejvyšší představitel ukrajinského zákonodárného sboru Ruslan Stefančuk.

 

Andrea Kubová, 28.02.2024






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688