europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  28.02.2024 14:20:00

Poslanci podpořili aktualizaci pravidel EU pro řidičské průkazy s cílem zvýšit bezpečnost silničního provozu

Na silnicích EU každoročně přijde o život více než 20 000 lidí. S cílem přispět k bezpečnosti silničního provozu a k ekologické a digitální transformaci EU Parlament proto podporuje reformu pravidel EU pro řidičské průkazy.

Zajištění bezpečnějších silnic pro všechny uživatele

Poslanci chtějí, aby byli řidiči lépe připraveni na reálné dopravní situace a uvědomovali si rizika, zejména pro zranitelné účastníky silničního provozu, jako jsou chodci, děti, cyklisté a uživatelé elektronických koloběžek. Proto by podle EP měla být součástí zkoušek řidičů pro získání řidičského průkazu také jízda na sněhu a na kluzkém povrchu, bezpečné používání telefonu za jízdy, mrtvý úhel, asistenční systémy řidiče a zajištění bezpečného otevírání dveří vozidla.

Platnost řidičských průkazů a zdravotní prohlídky

Poslanci se shodli na tom, že řidičské průkazy by měly platit nejméně 15 let pro motocykly a osobní automobily a pět let pro nákladní automobily a autobusy. S cílem zabránit diskriminaci a zajistit právo na svobodu pohybu a účast na hospodářském a společenském životě Parlament nepodporuje zkrácení platnosti řidičských průkazů pro starší osoby, jak navrhla Komise.

Poslanci souhlasili s tím, aby řidiči sami posuzovali svou způsobilost k řízení při vydávání a obnovování řidičského průkazu. Na rozhodnutí členských států by bylo, zda nahradit toto sebehodnocení lékařskou prohlídkou s minimálním souborem kontrol, jako je kontrola zraku a kardiovaskulárních onemocnění řidičů. Poslanci však chtějí, aby vlády EU věnovaly více úsilí zvyšování povědomí veřejnosti o psychických a fyzických signálech, které mohou člověka při řízení ohrozit.

Začínající řidiči a řidiči s doprovodem

Nezkušení řidiči by museli projít nejméně dvouletou zkušební dobou, během níž by se na ně vztahovala určitá omezení, například přísnější limity při řízení a přísnější tresty za nebezpečnou jízdu, uvádějí poslanci.

Aby se zmírnil nedostatek profesionálních řidičů, 18letým by mělo být umožněno získat řidičský průkaz pro řízení nákladního automobilu nebo autobusu až pro 16 cestujících, pokud budou mít osvědčení o odborné způsobilosti, navrhují poslanci. Kromě toho by sedmnáctiletí měli/mohli mít rovněž nárok na řidičský průkaz pro osobní nebo nákladní automobily, pokud je bude doprovázet zkušený řidič, uvádí se v textu usnesení.

Mobilní řidičské průkazy

V zájmu podpory jednotného trhu EU se poslanci vyslovili pro zavedení digitálního řidičského průkazu, který by byl dostupný v mobilním telefonu a plně by odpovídal fyzickému řidičskému průkazu.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Karima Delliová (Greens/EFA, FR) uvedla: „Evropský parlament měl dnes příležitost zlepšit bezpečnost silničního provozu v Evropě a přiblížit se k dosažení cíle nulového počtu úmrtí na silnicích do roku 2050 a vytvořit pevnější rámec, který by chránil všechny před dopravními nehodami. Pravidla zahrnují nepovinné lékařské prohlídky při vydávání nebo obnovování řidičského průkazu a přísnější ustanovení týkající se začínajících řidičů."

Další postup

Návrh pravidel pro řidičské průkazy EU byl přijat 339 hlasy (240 bylo a 37 se zdrželo hlasování). Parlament tak přijal svůj postoj v prvním čtení. V projednávání právního předpisu bude pokračovat nově zvolený Parlament v evropských volbách, které se uskuteční 6.-9. června.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688