Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.02.2024 17:21:00

Proč jsou malé tak „levné“?

Valuace akcií malých amerických firem (a také třeba čínského akciového trhu) jsou ve srovnání s celým americkým/globálním trhem historicky hodně nízko. Do nemalé míry ale proto, že onen celý trh a zejména pár dominantních firem mají valuace zase hodně vysoko (viz včerejší úvaha). O fundamentu malých firem se diskutuje již nějakou dobu, dnes se podíváme zejména na jeden ne tak často zmiňovaný faktor, který tu může hrát významnou roli.

Jednu dobu bylo docela často slyšet, že malé firmy jsou na rozdíl od zbytku trhu „naceněny na recesi“. Takový pohled, či minimálně formulaci, jsem tu v té době zpochybňoval a vývoj to dělá nyní také. Recese se totiž (oficiálně) nedostavila, americká ekonomika by měla podle konsenzu zrychlovat (a třeba podle Goldman Sachs znatelně). O nějakém znatelném uzavírání valuační mezery mezi malými firmami a jejich většími protějšky se ale stále moc hovořit nedá (opět viz včerejší článek).

Já jsem se klonil spíše k tomu, že malým firmám nesedí prostředí vyšší inflace, vyšších sazeb, respektive celkově horšího přístupu k externímu financování. Dá se ale tvrdit, že inflace se již notně posunula směrem k cíli, ve vyloženě vysokoinflačním prostředí se již americká ekonomika nenachází a ani to nijak výrazně nepomáhá relativním valuacích malých společností. Jinak řečeno, zájem o ně není stále takový, aby zvedal ceny a valuace blíž k úrovním, které pozorujeme u zbytku trhu.

Můžeme spekulovat o tom, že podle investorů by se mohly do potenciálu menších firem jen omezeně promítnout nové technologie. A určité vodítko k důvodům relativně nízkých valuací může dávat i následující graf. Ukazuje podíl společností v indexu Russell 2000, které nedosahují ziskovosti. A to v celku a po očištění o biotechnologie. I pohled na celek ukazuje, že podíl „neziskovek“ je hodně vysoko a zhruba stále odpovídá úrovním, kterých bylo dříve dosahováno v dobách ekonomického útlumu. Recese se tak sice oficiálně dostavila, ale malé firmy mohou být zrovna tou částí ekonomiky, kde to na ní hodně vypadalo (nedávno jsem tu psal o „přesouvající se recesi“, posouvající se z jedné části ekonomiky do jiné). K tomu je možné, že malých firem bez zisku je na trhu více strukturálně, ne cyklicky.

sous1
Zdroj: X

V souvislosti s uvedeným můžeme také poukázat na to, že růstová část malých firem si vede lépe, než ta méně růstová. Inflace také není stále u cíle a náklady financování a přístup k externímu kjapitálu se nevrací tam, kde se nacházely před rokem 2020. Zaslechnout také můžeme teze o tom, že menší firmy jsou obecně rizikovnější a investoři stále nemají chuť na riziková aktiva. S první částí by se a dalo souhlasit i kvůli výše uvedenému. Co ale apetit na riziko? Ten nejde nějak přímo měřit, Goldman Sachs například tvrdí, že rizikové prémie na akciích jsou historicky hodně nízko. A do tohoto obrázku by zapadl i index sestavovaný touto bankou. Podle něj je nyní onen apetit docela vysoko:

sous2
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688