europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  27.02.2024 12:44:00

Nová pravidla EU na ochranu kritických hlasů před zastrašováním u soudu

Nový právní předpis, na němž se Parlament nalezl předběžnou politickou dohodu s Radou 30. listopadu 2023, poslanci podpořili 546 hlasy (47 bylo proti a 31 se zdrželo hlasování). Jeho smyslem je ochránit jednotlivce i organizace, kteří pracují ve veřejném zájmu – tedy na věcech, jakou jsou základní práva, podezření z korupce, ochrana demokracie či boj s dezinformacemi – před nedůvodnými a čistě strategickými žalobami. Unijní ochrana se bude vztahovat na všechny přeshraniční případy, nikoli tedy na případy, kdy mají žalobce i žalovaný bydliště či sídlo v zemi, v níž sídlí i příslušný soud, ani na ty, které se dotýkají jen jednoho členského státu.

Odrazující finanční záruky

Ve snaze potenciální oběti co nejvíce ochránit navrhli poslanci dvojí záruku: nedůvodné žaloby budou zamítnuty už v rané fázi a žalující stranu bude možné vyzvat k uhrazení nákladů řízení včetně nákladů na právní zastoupení žalovaného a náhrady škody. Jestliže žalovaná strana podá návrh na zamítnutí žaloby v rané fázi, bude důkazní břemeno na straně žalujícího – neboli žalující bude muset prokázat, že existují důvody, aby řízení pokračovalo. Žalujícím, kterými jsou často politici, korporace nebo lobbistické skupiny, může soud uložit i další sankce, například povinnost zaplatit náhradu škody způsobenou žalovanému.

Případy překračující hranice EU a přístup k informacím

Aby se zabránilo spekulativnímu převádění řízení do jiných zemí, kdy si žalující vybere příslušný soud podle toho, kde má největší šanci uspět, předpis stanoví, že rozhodnutí soudů třetích zemí o nedůvodných či strategických žalobách proti jednotlivcům a organizacím z EU nebudou uznávána.

Navíc vlády členských zemí zaručí potenciálním obětem přístup ke všem informacím (tedy o procesních zárukách a opravných prostředcích, ale i právní, finanční a psychologické pomoci) na jednom místě. V přeshraničních občanskoprávních řízeních budou členské státy muset zajistit právní pomoc. Veškerá pravomocná rozhodnutí v těchto strategických žalobách proti účasti veřejnosti by státy měly zveřejnit a shromáždit o nich podrobné informace.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Tiemo Wölken (S&D, DE) uvedl: „Strategické žaloby proti účasti veřejnosti ohrožují právní stát a vážně podrývají základní práva svobody projevu, informací a sdružování. Je to forma právního obtěžování a zneužití soudního systému, k níž se stále častěji uchylují mocní jednotlivci a organizace, když se chtějí vyhnout kontrole ze strany veřejnosti. Nemůžeme dovolit, aby byly naše soudy takto zneužívány k osobnímu prospěchu. Nová směrnice pomůže proti strategickým žalobám proti účasti veřejnosti bojovat a zabránit zneužívání soudů k zastrašování a odrazování novinářů a aktivistů, které je má donutit k autocenzuře a k tomu, aby určité informace nakonec nezveřejnili.“

Tisková konference se zpravodajem se uskuteční v úterý 27. února od 15:00. Více informací je k dispozici zde.

Další postup

Směrnice vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Členské státy budou mít dva roky na to, aby ji promítly do svého vnitrostátního práva.

Souvislosti

V reakci na rostoucí počet strategických žalob proti účasti veřejnosti v EU navrhli poslanci v roce 2021 soubor opatření, jež mají novináře, média a aktivisty před takovým právním obtěžováním chránit.

Schválená směrnice je odpovědí poslanců na návrhy občanů, jež byly součástí závěrů z Konference o budoucnosti Evropy: bojovat proti dezinformacím a propagandě (návrh č. 23 odst. 5), vypracovat efektivnější a jednotnější politiku vůči autokratickým a hybridním režimům a rozvíjet partnerství s organizacemi občanské společnosti (návrh č. 24 odst. 8), přijmout legislativu, jež by se zabývala ohrožením nezávislosti médií (návrh č. 27 odst. 1) a přísně vymáhat předpisy EU o ochraně hospodářské soutěže v mediálním odvětví (návrh č. 27 odst. 2).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688