mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.02.2024 15:12:00

Jihokorejská firma Hyundai E jako jediný kandidát na generálního dodavatele nových jaderných bloků v JE Kozloduj

27.02.2024 / 14:57 | Aktualizováno: 27.02.2024 / 15:12

Bulharský parlament odhlasoval a uložil ministrovi energetiky, aby jednal o projektování, výrobě zařízení, výstavbě a uvedení do provozu dvou jaderných bloků v JE Kozloduj na bázi technologie od firmy Westinghouse výhradně s jihokorejskou firmou Hyundai Engineering & Construction Co. Uvedená firma by měla vytvořit konsorcium s dodavatelem technologie, společností Westinghouse, a po dojednání podmínek do září 2025 podepsat finální dohodu s bulharským státem o výstavbě. Odhadovaná cena zatím nebyla vyjasněna. Do projektu by se měly zapojit bulharské firmy a s ohledem na zkušenosti a širokou nabídku by mohli potenciálně uspět i čeští dodavatelé.

Vyhlášení výběrového řízení na generálního dodavatele jaderných bloků

19. ledna 2024 vypsala společnost JE Kozloduj nové kapacity ("??? ???????? ???? ????????") výběrové řízení na projektování, výrobu zařízení a výstavbu dvou jaderných bloků na bázi technologie AP-1000 od společnosti Westinghouse. Zájemci se mohli přihlásit do 2. února 2024. Výběrové řízení bylo zahájeno na základě rozhodnutí parlamentu z 18. prosince 2023, kterým byl přijat konkrétní a detailní harmonogram pro realizaci projektu. Z účasti v tendru byly vyloučeny ruské společnosti, jakož i společnosti s ruským kapitálem.

Vláda v souladu s uvedeným harmonogramem vložila prostřednictvím vlastníka JE Kozloduj, státního podniku Bulharský energetický holding, 1,5 mld. EUR formou navýšení základního jmění společnosti JE Kozloduj nové kapacity. Zároveň se v rámci letošního státního rozpočtu počítá se státními zárukami do výše 3 mld. BGN za úvěry, které bude zapotřebí čerpat pro realizaci projektu.

Na výstavbě by měli participovat i bulharští dodavatelé. Již v říjnu 2023 podepsal Westinghouse memorandum s pěti bulharskými firmami o spolupráci – Oskar-El, Glavbolgarstroj, ENPRO Konsult, Energoserviz a IQI Bulgaria se mají zapojit do projektu formou výroby klíčových součástí včetně systémů řízení a kontroly, systému radiačního monitoringu, jakož i nabídkou různých inženýringových, konzultantských a stavebních činností.

Vyhlášení výsledků výběrového řízení na generálního dodavatele jaderných bloků

Před týdnem oznámil D. Dobrev (GERB), předseda energetické komise parlamentu, že Hyundai Engineering & Construction Co je jedinou společností, která vyhověla podmínkám pro dodávku jaderných bloků v JE Kozloduj. Potenciální generální dodavatel musí vytvořit konsorcium s americkou firmou Westinghouse jako dodavatelem technologie AP-1000. Dokumenty pro účast v tendru podaly americké společnosti Bechtel a Fluor, korejský Hyundai Engineering & Construction Co, z Číny CNNC a další, blíže nespecifikovaná společnost. Požadavky kladené na potenciálního vítěze představovaly důkladnou znalost a zkušenost s projektováním, výstavbou, dodávkou a uvedením do provozu jaderných bloků. Kandidáti měli prokázat, že vybudovali a uvedli do provozu minimálně dva jaderné bloky, jakož i to, že za posledních pět let (20182022) vykázali čistý zisk a obrat přes 6 mld. USD.

Poslanci v pátek 23. února 2024 odsouhlasili korejskou firmu Hyundai Engineering & Construction Co jako jediného kandidáta pro jednání o generálním dodavateli výstavby dvou nových jaderných bloků v JE Kozloduj. Hyundai bude jediným partnerem pro jednání o výstavbě, dodávce a uvedení do provozu VII. a VIII. bloku v JE Kozloduj. Jednání mají být ukončena do 15. dubna tohoto roku. Do 30. června mají být ukončena jednání o přípravě smlouvy o inženýringu (fáze 1 – projektování) mezi firmou Westinghouse a vybraným generálním dodavatelem a do 17. července má být smlouva podepsána. Samotná smlouva o projektování, výrobě, dodávce, montáži a uvedení do provozu má být podepsána do září 2025, přičemž do té doby musí být přijato konečné investiční rozhodnutí o výstavbě jednoho či dvou nových bloků. Paralelně s tím má být dokončena i finanční struktura projektu a zajištění potřebných finančních prostředků formou úvěrů.

Termín pro vybudování dvou bloků byl stanoven na 60, resp. 54 měsíců. Podle roadmap Ministerstva energetiky by měl být první blok uveden do provozu do roku 2034.

Co se týče ceny, v tisku se objevila v poslední době mnohá vyjádření, pohybující se mezi 15 až 50 mld. EUR. Bližší údaje však lze očekávat teprve po dokončení zprávy od firmy Westinghouse na konci března. Samotný ministr energetiky R. Radev uvedl, že ve smlouvě o výstavbě dvou bloků budou fixně stanoveny jak cena, tak i dodací lhůty, přičemž podle něj je možné se dostat na hranici 14 mld. USD za dva bloky, možná i pod ni. V takovém případě by činila výrobní cena jaderné energie 65 EUR/MWh. Pro srovnání – v roce 2014, kdy bylo rovněž podepsáno memorandum o výstavbě VII. bloku JE Kozloduj na bázi technologie AP-1000, stanovili Američané cenu na 7,7 mld. USD.

Výkonný výbor projektu, který každý týden předkládá zprávu o dosaženém pokroku, zadal mj. vyhodnocení kapacity silniční infrastruktury, přístaviště v blízkosti JE, stávající energetické infrastruktury, zvažuje se i možnost vybudování železniční trati do samotného města Kozloduj. Dále bude vypracováno i seizmologické vyhodnocení staveniště, které již regulátor schválil pro výstavbu, jelikož na vybraném místě pro VII. blok nakonec mají být postaveny dva bloky.

K otázce financování se vyjádřil ředitel JE Kozloduj V. Nikolov, podle nějž bude uplatněna standardní forma 30 % vlastního kapitálu a zbytek ve formě úvěrů. Od firem, jež se zapojí do projektu jako dodavatelé, může stát požadovat zajištění exportního financování např. přes US Eximbank. Vláda také počítá s možností prodeje vybavení dodaného pro zrušený projekt JE Belene, jež bylo oceněno na 1-1,2 mld. EUR, i projektové dokumentace za cca 300 mil. EUR, přičemž zájem o odkoupení projevila Ukrajina. Ministr R. Radev prohlásil, že „je třeba rozlišovat mezi stavebním pozemkem pro JE Belene a zrušeným projektem, jelikož pozemek představuje důležité aktivum, uvažuje se o jeho rozvoji a určitě bude využito“.

Možnosti spolupráce v oblasti přepracování radioaktivního odpadu

Ministr R. Radev informoval, že Bulharsko aktivně pracuje na programu alternativního přepracování vyhořelého jaderného paliva z JE Kozloduj, přičemž zkoumá technologie používané v USA, Francii a Švéedsku. Bulharsko doposud vyváží tento radioaktivní materiál na přepracování do Ruska, za což platí na základě smlouvy ruské společnosti TVEL.

Bulharsko podepsalo 12. února 2024 mezivládní dohodu o spolupráci v oblasti jaderné energetiky s USA, jejíž součástí je i výměna informací o projektech přepracování a skladování vysoce radioaktivního odpadu. Dohoda představuje také základ pro výstavbu nových bloků v JE Kozloduj, jakož i pro vzájemnou spolupráci při vzdělávání a rozvoji odborných kádrů.

S Francií hodlá Ministerstvo energetiky jednat o možné spolupráci při přepracování vyhořelého paliva z bloků V a VI v JE Kozloduj. Totéž platí pro Švédsko, případně jiné země. Vláda by také měla aktualizovat příslušnou strategii.

Vzhledem k tradiční velmi dobré spolupráci v oblasti jaderné energetiky, která se dále prohloubila po uvalení sankcí na dovoz z Ruska včetně zařízení a vybavení pro jaderné elektrárny, značným zkušenostem a široké nabídce výrobků a služeb ze strany českých firem existuje zajímavý potenciál pro zapojení do projektu výstavby nových bloků v JE Kozloduj.

Zpracoval: P. Vávra, zástupce velvyslance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688