army.cz (MO ČR)
Armáda  |  27.02.2024 08:20:00

Češi si ve Švédsku prohlédli maketu CV90, první vozidlo sjede z pásu už za dva roky

Češi si ve Švédsku prohlédli maketu CV90, první vozidlo sjede z pásu už za dva roky Další fotografie Další fotografie

27.2.2024

Češi si ve Švédsku prohlédli maketu CV90, první vozidlo sjede z pásu už za dva roky

Autor: OdKV KaNGŠ AČR

Už podruhé navštívili švédský Örnsköldsvik, sídlo společnosti BAE Systems Hägglunds, čeští specialisté a budoucí uživatelé bojového vozidla pěchoty CV90. Zatímco minule se řešily technické parametry jednotlivých verzí, tentokrát už si delegace mohla prohlédnout maketu vozidla v podobě, v jaké ji česká armáda převezme v roce 2026. Nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 v celkem sedmi verzích schválila vláda vloni v květnu.

Firma BAE Systems vyrábí aktuálně novou verzi BVP CV-90 MK4 (CV – Combat Vehicle, MK4 – mark 4) a podle specifikace Armády ČR současně i jeho českou verzi.

Makety byly připraveny ve verzích velitelská a bojová a pro přesnost a lepší přehlednost je doplňovaly 3D modely. „Cílem návštěvy bylo ujistit se, že navržená podoba vozidla odpovídá našim požadavkům a vše je tak připravené k dalšímu vývoji a detailnímu rozpracování,“ komentoval účel setkání plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil, který delegaci vedl.

Testování předcházela intenzivní komunikace na dálku, při níž si obě strany připomínkovaly dokumentaci. „Největší důraz jsme kladli na rozmístění všech částí komunikačního systému C4I (Command, Control, Communication, Computers, Intelligence) tak, aby byla zajištěna jeho funkčnost a zároveň možnost obsluhy,“ doplnil Kerdík.

Jak bude vozidlo uživatelsky příjemné, testovali ve Švédsku přímo instruktoři BVP ze 72. mechanizovaného praporu. „Pro mě je důležité, aby se na maketu vozidla podívali právě naši instruktoři. Porovnávají ji z pohledu bojovníků. Jak je v ní umístěn materiál, kde jsou ovládací prvky, a to jak ve věži, tak řidičském prostoru a prostoru roje,“ vysvětluje velitel 72. mechanizovaného praporu podplukovník Michal Voltr a pokračuje: „Na novou techniku dlouho čekáme. Vidět její postupné zhmotňování a fáze výstavby je pro nás motivační. Znamená to, že naše generace vojáků ji ještě zažije a bude používat.“

Další připomínkování se uskuteční ještě letos v srpnu, kdy už budou makety velitelské a bojové verze propracované do detailu. Ostatní verze (průzkumná, dělostřelecká pozorovatelna, ženijní, vyprošťovací a zdravotní) budou následovat v dalších letech.

Cesta k finálnímu produktu bude ještě dlouhá, ale poprvé jsme viděli hmatatelné výsledky projektu CV90. První vozidlo, určené zatím jen ke zkoušení výrobcem, bude hotové v první polovině roku 2025,“ doplnil plukovník Kerdík.

Než se vyrobí první prototypy podle požadavků Armády ČR, proběhne ještě celá řada technických jednání a zkoušek. Mezi česká specifika patří vedle nátěru vozidel podle maskovacího vzoru AČR, vybavení spojovacími prostředky, nebo například specifická výbava pro jednotlivé verze vozidel. Česká armáda by pak měla první vozidla převzít v roce 2026.

První pracovní jednání tohoto druhu se uskutečnilo v září loňského roku. Češi si tehdy ve Švédsku upřesňovali detaily smlouvy, především zda požadavky stále odpovídají aktuálním potřebám budoucího uživatele.

Testování modelu CV-90 1

Testování modelu CV-90 1

Autor: SRS MO

Obrázek x z y

Testování modelu CV-90

Testování modelu CV-90

Autor: SRS MO

Obrázek x z y

Testování modelu CV-90

Testování modelu CV-90

Autor: SRS MO

Obrázek x z y

Testování modelu CV-90

Testování modelu CV-90

Autor: SRS MO

Obrázek x z y

Testování modelu CV-90 1
Testování modelu CV-90
Testování modelu CV-90
Testování modelu CV-90
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688