Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  28.02.2024 06:02:28

Buffettova BYD představila supersportovní vůz překonávající ve zrychlení Ferrari. Umí navíc „tančit“


Supersportovní elektromobil YANGWANG U9

 

Dceřiná společnost čínské automobilky BYD s názvem YANGWANG zaměřená na luxusní vozy představila svůj v pořadí vlastně již třetí produkt. Zatímco loni v létě odtajnila své velkoprostorové plug-in hybridní SUV s názvem U8, nyní došlo na supersportovní čistě elektrický vůz U9 dosahující rychlosti až 309 km/h. Elektromobil má navíc zrychlovat z 0 na 100 km/h za 2,36 vteřiny, tedy v tomto ohledu například překonávat konkurenční plug-in hybrid Ferrari SF90 Stradale se zrychlením za 2,5 vteřiny. Tento vůz s koněm ve znaku nicméně dokáže jet ještě zhruba o 30 km/h rychleji. V nabídce skupiny BYD se každopádně tímto objevuje její nový nejdražší vůz s ceníkovou cenou 1,68 mil. jüanů. Tedy v přepočtu za 233,4 tis. USD potažmo téměř 5,5 mil. korun. Zatímco na vlastně konkurenční Tesla Roadster se od jeho představení čeká již přes 6 let, YANGWANG U9 se k prvním zákazníkům má dostat již letos v létě.

O supersportovní výkony se mají postarat dle firmy její nové přelomové dvě základní technologieplatforma e4 a inteligentní systém nastavení karoserie DiSus-X, resp. také zadního křídla. Každopádně toto patentované řešení má umožnit dosáhnout nastavitelný nezávislý zdvih zavěšení jednotlivých kol až o 75 mm s maximální rychlostí až 500 mm/s v jedné ose. To znamená vytvořit okamžitou zvedací sílu přes 1 tunu, což má přinést bezkonkurenční jízdní vlastnosti ať už při zatáčení, brždění či třeba zrychlování. Zmiňovaná platforma e4 je pak pohonný systém, jehož jádrem jsou čtyři nezávislé elektromotory pro každé kolo automobilu. Každé tak s nezávislým řízením výstupního točivého momentu. Ten má v souhrnu dosahovat hodnoty 1 680 Nm, potažmo výkon elektromotorů enormních 1 300 koní. Zkrátka jak lze shlédnout níže, vozidlo je díky daným technologiím schopno vlastně i „tančit“, potažmo otáčet se na místě. A také jet po 3 kolech…

 

Použité materiály z uhlíkových vláken měly ve srovnání s ocelovými a hliníkovými řešeními snížit hmotnost vozu o 30 %. Přesto má mít karoserie extrémní tuhost. Tlakové zatížení střechy má vydržet 11 tun. Uvnitř kokpitu vozu YANGWANG U9 jsou dvě sedadla nastavitelná ve 14 směrech a samozřejmě nechybí výkonný Hi-End audiosystém. Vůz je také vybaven 12 sadami aktivních a pasivních aerodynamických paketů, které snižují koeficient odporu vzduchu a zvyšují účinnost odvodu tepla. Ať už co se týká brzd či třeba baterie.

YANGWANG U9 interiér

 

Baterie nese označení Blade a lze ji nabíjet maximálním nabíjecím výkonem 500 kW. Kapacita 80 kWh má dle čínské normy CLTC umožnit dojezd 450 km. YANGWANG U9 je každopádně koncipován pro jízdu na okruzích, resp. logicky vlastně pouze tam lze využít jeho supersportovních vlastností. Vůz je každopádně zatím určen pouze pro místní čínský trh.

Akcie BYD na měsíčním maximu

Přestože byznys BYD loni enormně rostl, akciím se v porovnání až tak nedařilo. Přidaly nakonec jen 12 %, když o značnou část nabraných zisků na své domovské burzeHongkongu v druhé polovině roku přišly. V úvodu letošního roku vlastně na jižní směrování navázaly, když se v úvodu února obchodovaly i pod hranicí 172 HK$. Tedy na více než ročních minimech. Zbytek měsíce přináší trochu optimismu, potažmo víkendové představení vozu U9 posunulo v úterý akcie BYD na 197,90 HK$. I tak letos ztrácí téměř 8 %.

Loni se začala akcií BYD zbavovat skupina Berkshire Hathaway spadající pod křídla Warrena Buffetta. Po více než dekádu držený více než 20% podíl ve společnosti se smrskl na méně než polovinu, resp. na méně než 8 %.

K byznysu firmy lze připomenout loňské překonání cíleného milníku - prodaných více než 3 mil. NEV automobilů. Z toho bylo čistě elektromobilů přes 1,57 mil. Jak jsme rozebírali podrobněji v článku „Tesla zlomena, čínská BYD ve 4. čtvrtletí již prodala více elektromobilů“, stala se tak čínská firma v závěru roku v segmentu elektromobilů novým světovým lídrem. Zřejmě již koncem tohoto týdne BYD poodkryje, zda podobně jako v předcházejících měsících opět vykáže meziroční růst prodejů.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688