Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  27.02.2024 15:56:09

Jak drahé je investování „zdarma”?

Řada nízkonákladových investičních firem nebo brokerů se často snaží vzbudit dojem, že je investování přes ně „zdarma”, případně „bez poplatku”. Na takové reklamy si ale doporučujeme dávat pozor. Broker není charita a musí nějakým způsobem vydělávat. Takové investování tak může být ve výsledku spojeno s různými poplatky, které ale nemusí být na první pohled vidět. Některé poplatky navíc mohou být doslova skryté a je proto potřeba, abyste se dopředu podrobně seznámili s podmínkami. 

Pokud se tak rozhodnete přes nějakého zprostředkovatele investovat kvůli jeho zdánlivé výhodnosti, můžete být po nějaké době rozčarovaní. V následujícím článku jsme se proto rozhodli zkusit dát dohromady seznam poplatků, se kterými se můžete při investování setkat, ať víte, na co vše se zaměřit.  

Transakční poplatky

Nejčastějším poplatkem, se kterým se u brokera můžeme setkat, je poplatek za každou transakci. Při nákupu nebo prodeji cenných papírů, jako jsou akcie, dluhopisy nebo ETF tak platíte při každém pokynu. Takový poplatek může být stanoven jako určité procento z celkové hodnoty transakce, například 2 % z nakupovaného nebo prodávaného objemu. Druhou možností je fixní poplatek, například 10 dolarů za pokyn. Výjimkou ale není ani kombinace těchto poplatků, například procentní poplatek se stanovenou minimální výši. 

Poplatky za převody a výběry

Dalším poplatkem, se kterým se často můžete setkat, je za převod nebo výběr vašich finančních prostředků. Zvláště poplatek za výběr vás může nemile překvapit, může se totiž stát, že se o jeho existenci dozvíte až ve chvíli výběru peněz. Takový poplatek je pak pravděpodobně stanovený s jasným účelem, a to vás od případného výběru odradit. 

Poplatky za přístup k různým trhům

Většina brokerů působí spíše jako pouzí prostředníci, kteří vám umožní se připojit na určitou burzu. Jeden broker tak typicky umožňuje přístup k více burzám. Na jedné platformě můžete poté obchodovat s tituly z různých burz, platforma si ale může strhnout poplatek za přístup ke každé burze. Pokud si budete chtít vytvořit diverzifikované portfolio složené z titulů z různých burz, může se vám to prodražit. 

Poplatky za směnu měn

Poplatek za směnu měn může být především pro české investory velkou nepříjemností. Většina transakcí na finančních trzích totiž probíhá v jiných měnách než v českých korunách, velmi oblíbené jsou hlavně americké dolary a eura. Pokud tedy budete chtít například nakupovat americké akcie, broker vám nejdříve české koruny smění za americké dolary a až následně dojde k nákupu. Právě za směnu si může broker účtovat poplatek, který je nejčastěji ve formě procent z celé hodnoty transakce. Tento poplatek poté většinou platíte jak při nákupu, tak prodeji cenných papírů a zaplatíte ho tak dvakrát. 

Poplatky ve formě spreadu

Poplatek ve formě spreadu může být jednoduše zaměněn za poplatek při směně měn, nejedná se ale o to samé. Spread je rozdíl mezi nákupní (bid) a prodejní (ask) cenou daného aktiva a představuje marži nebo zisk pro brokera. Broker může například určitou akcii nakoupit za 100 dolarů, ale nám ji následně prodat za 101 dolarů. Spread je poté ve výši 1 dolaru a díky tomu získá svoji marži. Spread navíc může broker využívat třeba při směně měn, což právě může vést ke zmatení toho, co je poplatek ve formě spreadu a co poplatek za směnu. 

Velikost spreadu může být pevná nebo proměnná. Pevný spread zůstává konstantní, zatímco proměnný spread se může měnit v závislosti na tržních podmínkách, za volatilnějších tržních podmínek může být spread větší. Jedná se o běžný způsob, jak brokeři získávají příjmy, a proto je jeho výše důležitý bod k prozkoumání při výběru brokera.

Poplatek za neaktivitu

Poplatek za neaktivitu je poplatek, který vám může být účtován, pokud v určitém časovém období nejste aktivní. Broker tak stanoví určitý časový rámec (například 3, 6 nebo 12 měsíců), během kterého musíte vykonat alespoň jeden obchod. Pokud v daném časovém období žádnou aktivitu nevykonáte, naúčtuje vám poplatek za neaktivitu. Tento poplatek může být stanoven jako pevná částka nebo jako procento z účtu. Pokud budete neaktivní delší dobu, může vám být poplatek dokonce účtován opakovaně.

Poplatek za správu

Správcovský poplatek, často označován i jako manažerský poplatek, neplatí přímo investor, ale strhává se automaticky průběžně z majetku, které na investičním účtu máte. Nejčastěji bývá stanovený jako určité procento z objemu spravovaného kapitálu, většinou se pohybuje kolem 1–2 procent ročně. 

Zde je třeba říct, jak jsme na tom s poplatky v Portu. Portu si za správu majetku v rámci Portfolií na míru, které sestavuje a spravuje pro klienta, účtuje pouze jeden poplatek ve výši 1 % p.a., který si ale každý klient může snížit až na 0,6 % díky našemu slevovému programu. V Portu se poté snažíme být maximálně transparentní a jde tedy o jediný poplatek, který u nás najdete. Neúčtujeme žádné vstupní ani výstupní poplatky, žádné poplatky za nákup a prodej cenných papírů nebo za provedenou rebalanci, ani poplatky z nadvýnosů. Také u nás nenajdete poplatek za směnu měn nebo skrytý poplatek ve formě spreadu.

I když nízkonákladoví brokeři často zdůrazňují investování „zdarma“ nebo „bez poplatků“, ve skutečnosti mohou být spojeni s různými poplatky, které nejsou vždy patrné na první pohled. Investorům proto doporučujeme, aby byli obezřetní a podrobně se seznámili se všemi poplatky, které mohou být s investicemi spojeny.


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.
Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

28.02. 12:00  Nesmysl (Joewll007)
28.02. 11:19  Ale ale! (ikaktus)
28.02. 07:17  Financni rada? (Oskar)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

06.03.2024Konzervativní investování a jak na něj Petr Holub (MojeNebankovka)
06.04.2021Jak obchodovat drahé kovy, jako je například zlato Štěpán Hájek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688