Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  27.02.2024 15:00:19

Platební morálka českých podnikatelů a firem se zlepšuje – vloni bylo celkem uhrazeno přes 90 % faktur, 8 % zůstalo zcela neproplaceno. Slovensko je na tom výrazně hůř

Faktury uhrazené ve splatnosti graf

Čeští podnikatelé a firmy platí drtivou většinu faktur včas. Zatímco před pěti lety proběhlo se zpožděním 36 % plateb, v roce 2023 už to bylo jen 29 %. Klesá i průměrný počet dnů po splatnosti, který byl vloni 13, v roce 2019 přitom vyšplhal až na 58. 8 % faktur není nikdy uhrazeno. Na Slovensku je ovšem trend opačný a vloni zde zůstalo neuhrazených 18 % faktur. Vyplývá to z anonymizovaných dat online fakturačního systému iDoklad, který porovnal údaje z předchozích pěti let.

Platební morálka českých podnikatelů se navzdory náročným postcovidovým rokům zlepšuje. V loňském roce uhradili v termínu 63 % faktur, což představuje nejvyšší podíl za posledních pět let – v roce 2019 bylo včas proplaceno pouze 57 % vystavených dokladů. Po datu splatnosti bylo vloni uhrazeno 29 % faktur, v průměru se pak platba protáhla o 13 dnů. V porovnání s rokem 2019, kdy tato doba byla dokonce 58 dní, jde o významné zkrácení.

Jak zasáhl do platební morálky covid

Obsah obrázku text, řada/pruh, diagram, Vykreslený graf  Popis byl vytvořen automaticky Z údajů fakturačního systému iDoklad, určeného především pro malé podnikatele a firmy, vyplývá, že covidové období zasáhlo do uvedených čísel méně, než by se dalo předpokládat. V roce 2020 se sice mírně zvýšil počet neuhrazených faktur ze 7 na 11 %, nicméně počet faktur uhrazených včas se zvýšil a doba prodlevy pozdních plateb klesla z 36 na 29 %. Od té doby se všechny ukazatele vykazující platební morálku v České republice postupně zlepšují.

 

„Nejvyšší procento neuhrazených faktur spadá na covidové roky 2020 a 2021, kdy se bavíme o 11, resp. 10 %. Poté se ale situace opět stabilizovala a čeští podnikatelé nyní drží poměrně dobrou platební morálku,“ dodává Tomáš Loukota, ředitel divize small byznys a člen představenstva společnosti Seyfor.

Neuhrazené faktury se drží pod deseti procenty

Neuhrazené faktury, a to i po splatnosti, se vloni týkaly 8 % dokladů evidovaných v online fakturačním systému iDoklad. Ten umožňuje rychlé vystavení faktur živnostníkům a malým firmám a anonymizovaná data sbíral od uživatelů, kteří mají aktivní párování plateb s fakturačním systémem. V loňském roce tak celkem evidoval přes 1,5milionu vystavených faktur.

 

Na Slovensku je platební morálka výrazně horší

Jiná je situace na Slovensku, kde má iDoklad u podnikatelů a menších firem rovněž silné zastoupení. Zatímco v roce 2019 zde bylo uhrazeno 86 % faktur, vloni už to bylo jen 82 %, a to navzdory tomu, že mírně klesá podíl faktur uhrazených až po splatnosti a jako u nás i u našich sousedů se zkracuje doba prodlení – na loňských 17 dnů ve srovnání se 40 dny v roce 2019.

„To poukazuje na výrazný rozdíl mezi českou a slovenskou platební morálkou. Na Slovensku se vloni optikou všech faktur evidovaných v iDokladu vyšplhal počet neuhrazených faktur až na 18 %, což je nejvyšší číslo za posledních 5 let,“ doplňuje Loukota.

iDoklad je online fakturační systém, který umožňuje podnikatelům jednoduchou fakturaci a párování plateb s bankou. Nabízí synchronizaci dat z rejstříků a ulehčuje tak vystavování dokladů Celkem si jej od roku 2011 vyzkoušelo přes 300 000 podnikatelů, čímž je aktuálně považován za lídra trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688