Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  25.03.2024 08:00:00

Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii

Narození dítěte je významným milníkem v životě každého páru. Rodina musí přijmout zodpovědnost za výchovu potomka a za zajištění jeho budoucnosti. Je přirozené, že se o dítě chceme postarat co nejlépe, k tomu patří i odpovídající finanční strategie.   

 

Plánování finanční strategie 

Už před narozením potomka rostou významně výdaje domácnosti a s příchodem dítěte nebo dětí do rodiny se proměňuje spotřeba. Je třeba více hlídat výdajovou složku rozpočtu a zamyslet se nad tím, zda a v jaké výši chtějí rodiče potomkům spořit na budoucnost. K prvním úvahám už dochází po narození dítěte, kdy je rodina obdarována nejrůznějšími finančními dary. Je to obvykle první impulz, kdy rodiče začnou přemýšlet nad tím, jak pro dítě spořit.   

 

Dlouhodobý horizont upravuje výběr investice 

Běžné výdaje jsou pokryty z příjmu, který má rodina k dispozici, ale je zřejmé, že potomek bude potřebovat vysoký obnos například na vzdělání nebo určitou pomoc při zajištění prvního bydlení. Proto by finanční strategie měla být složena z investic do bezpečných a konzervativních titulů, které v čase neztrácejí hodnotu.   

 

Brzký start spoření 

Čím dříve se rozhodnete dítěti spořit, tím vyšší částku může v budoucnu získat. Odložení například tisícikoruny měsíčně nezatíží rodinný rozpočet, a přitom může přinést atraktivní zhodnocení. Prvním krokem je vymezení, jak vysokou částku budete dítěti měsíčně odkládat. To můžete udělat okamžitě a okamžitě taky začít se spořením. Například na spořícím účtu, který nabízí alespoň základní zhodnocení.   

 

Horizont 20 let 

Poměrně záhy je třeba upřesnit investiční strategii a vybrat vhodný finanční nástroj. Vzhledem k tomu, že u spoření pro děti uvažujeme v dlouhodobém časovém horizontu je vhodnou investicí například nákup nemovitosti nebo průběžný nákup investičních slitků drahých kovů. Slitky jsou výhodné pro jejich likviditu, ale bydlení může potomka zajistit mnohem lépe. Pokud bude třeba, rychle nemovitost zpeněžíte s využitím služby NaVýkup.cz.  

 

Pořiďte dětem investiční nemovitost 

Trefné rčení říká, že místo na Zemi určené pro bydlení bude ubývat, zatímco lidí bude přibývat. Pokud bychom se spolehli jen na toto rčení, pak na investici do nemovitosti nelze prodělat. Nákup nemovitosti zajistí pasivní příjem z pronájmu a dítěti první bydlení. To může být startovním bytem nebo určitým vkladem do začátku. Cena nemovitostí roste neustále, byť jsou patrny určité strmé výkyvy. V horizontu například 20 let bude tržní cena pořízené nemovitosti (s největší pravděpodobností) násobně vyšší než v době, kdy jste ji pořizovali.   

Růst ceny nemovitosti obvykle pokryje jak pořizovací cenu, tak náklady na hypoteční úvěr. Proto se u dlouhodobých investic nemusíte bát využít cizí finanční zdroj. Bankovní a nebankovní hypotéky mají dlouhou dobu splácení a se splácením vám pomáhá inkasované nájemné. Už dnes myslete na budoucnost dětí.   

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688