Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  20.03.2024 08:00:00

Každý z nás potřebuje minimálně dva bankovní účty

Bankovní účet je nezbytností, bez kterého se neobejdeme, pokud chceme jednoduše inkasovat peníze ze zaměstnání či brigád nebo odesílat platby. S běžným bankovním účtem přicházíte o peníze. Ukážeme vám, že potřebujete ještě jeden typ účtu i to, jak na něm vydělat. 

 

K běžnému účtu účet spořící

Zůstatek na běžném bankovním účtu se nijak nezhodnocuje, a dokonce můžete mít zřízen účet, za který platíte poplatky. Přesto si jej většina lidí ponechá a argumentují, že potřebují mít peníze neustále k dispozici, protože nikdy neví, kdy je zaskočí výdaj nebo touha si něco koupit. To však není překážkou k tomu, zřídit si spořící účet a zhodnocovat peníze. V současné době jsou peníze na spořících účtech dostupné do několika vteřin. 

Začněte k běžnému účtu využívat spořící účet. Jeho založení i vedení je zdarma, trvá jen pár okamžiků. Vyplatí se i těm, kterým nezbývá na konci měsíce ani haléř, protože zůstatky se úročí průběžně. Jakmile si převedete výplatu na spořící účet začíná její úročení, postupně vybíráte potřebné částky a zůstatek se dále úročí. 

 

Kolik peněz mít na spořícím účtu

Abyste se vyhnuli nutnosti brát si úvěr na nečekané a mimořádné výdaje, měli byste mít odloženou pohotovostní rezervu ve výši tří až šesti příjmů (zamýšlen je čistý měsíční příjem celé rodiny). Takovou částku je vhodné mít na spořícím účtu, protože kombinuje výhody likvidity a zhodnocení nad úroveň inflace (dle zvoleného produktu). 

Při vyšších částkách zvažte, zda nevložit peníze například do nákupu nemovitostí, část nákupu můžete financovat bankovní nebo nebankovní hypotékou. Zajistíte si pasivní příjem ve formě pronájmu a v budoucnu můžete očekávat růst hodnoty nemovitosti. Rychle inkasovat hotovost při prodeji nemovitosti vám pomůže služba NaVykup.cz.

 

Spořící účet učí spořit

Hospodaření s penězi je drobné umění, ale i technika, která se dá nacvičit. Stačí si určit částku, kterou budete měsíčně odkládat stranou a tu odeslat na spořící účet. Skutečnost, že neuvidíte vysoký zůstatek na běžném účtu podpoří šetrný přístup ke zdrojům, které jste si vyhradili na útratu. Postupně se můžete dopracovat k zajímavému zůstatku i kdybyste si určili ke spoření jen pár stokorun. 

 

Útoků na účty přibývá

Spořící účet může představovat i částečnou ochranu proti útokům na běžné bankovní účty. Zpravidla si jej uživatelé zřizují tak, že k účtu není přímá platební karta, nejde ze spořícího účtu platit hodinkami a telefonem a převody z něj jsou směřovány v malých částkách na běžný účet. 

Pokud používáte platební kartu k úhradám online, je vhodné na účtu k této kartě držet jen malý obnos. Přes veškerou ochranu a zabezpečené způsoby plateb se vaše údaje dostávají do rukou několika dalších stran a opatrnost je namístě. 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

20.03. 10:13  souhlasím (Matylda)
20.03. 08:50  dosud ano (Přemek)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688