Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  15.03.2024 08:00:00

Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět

Spořící účty jsou správnou volbou, pokud potřebujete peníze v likvidní podobě a zároveň chcete získat zajímavý úrok. Využívání spořícího účtu má svá pravidla, poradíme vám, kdy je a kdy není výhodné i to, na co si dát pozor.   

 

Jak využívat spořící účet 

Spořící účet používejte pro takový objem finančních prostředků, které potřebujete v likvidní formě. Měli byste na něm mít uloženou rezervu, která odpovídá přibližně trojnásobku čistého příjmu, se kterým rodina měsíčně hospodaří. To je optimální výše pohotovostní rezervy pro nenadálé výdaje. Jakmile je částka na spořícím účtu vyšší a vy neplánujete brzký výdaj (například pořízení spotřebičů, úhradu dovolené, nákup auta aj.), směřujte peníze do titulů s vyšším zhodnocením na úkor nižší likvidity.   

Pokud na spořícím účtu držíte stovky tisíc korun, je vhodná chvíle zvážit, zda neinvestovat například do nákupu nemovitostí, která vám zajistí pasivní příjem. Při pronájmu a výhledu na budoucí zhodnocení nemovitosti se investice do nemovitostí obvykle vyplatí i v případě, že k financování využije některý z typů bankovních nebo nebankovních hypotečních úvěrů. Nejvýhodnější najdete přes srovnávač MojeNebankovka.cz.  

 

Využívání spořícího účtu: 

  • Rezerva na nenadálé výdaje. 
  • Psychologický efekt, odložení peněz, které nejsou určeny k útratě. 
  • Vyšší zhodnocení než na běžném účtu.
  • Tvorba úspor na budoucí výdaj v krátkodobém horizontu.

 

Proč si zřídit spořící účet 

Spořící účet je výhodný pro každého, kdo si chce během měsíce odložit jakoukoliv finanční částku. Vždy představuje vyšší zhodnocení než na běžném účtu. Založte si jej i v případě, kdy patříte mezi ty, kteří jsou na konci měsíce takzvaně na nule. Počítají se průběžné zůstatky. Takže odeslání celé výplaty na spořící účet a její průběžné utrácení přináší úrok. Odložené peníze jsou likvidní, převod trvá pár vteřin. Maximální doba připsání je do druhého dne. Peníze na spořících účtech jsou ze zákona pojištěné.  

Spořící účet motivuje k tvorbě úspor a je cestou, jak ohlídat výdaje.   

 

Úrok v určitých pásmech 

Některé spořící účty nabízí atraktivní zhodnocení pouze pro nižší vklady. Jakmile překročíte vypsané pásmo, vložíte více peněž, tak je rozdíl (přesah pásma) zhodnocován nižší částkou. Pozor na to, že když vložíte sumu těsně pod hranicí pásma, pásmo můžete překročit už při prvním připsání úroků.   

 

Pozor na bonusy 

Při zřízení spořícího účtu může být nabídka poskytovatele taková, že zveřejněnou úrokovou sazbu získáte jen v případě splnění vypsaných podmínek. To může být například využívání běžného účtu ve stejné bance, předepsaný počet transakcí kartou, sjednaný úvěrový produkt nebo dosažení obratu na kreditní straně účtu. Pokud dané podmínky nesplníte, získáte jen minimální zhodnocení.   

 

Čistý úrok bývá nižší 

Zveřejněná úroková sazba je vám k vkladu připsána zpravidla každý měsíc. Následně je vám odečtena srážková daň (15 %). Pečlivě prověřujte nabídku bank, na trhu se objevují spořící účty, které nabízí úročení nad 6 % ročně.   

Jestliže chcete tvořit co největší úspory, rozhodněte se, jakou měsíční částku budete odkládat. Jakmile vám přijdou peníze, okamžitě odesílejte určenou částku. Tento způsob spoření je mnohem efektivnější než odkládat na konci měsíce zůstatek účtu.   

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688