Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  13.03.2024 08:00:00

Co je konzervativní strategie investování a jak s ní začít

Za konzervativní strategii se považuje takové nakládání s peněžními prostředky, kdy jsou vybírány tituly s minimálním rizikem, v dlouhodobém horizontu a předpokládá se u nich nízký výnos, který dokonce nemusí pokrýt ani inflaci. Jaké máte možnosti, pokud jste konzervativní investor?

 

Pravidla pro investování

Ať už jste konzervativní nebo dravý investor, jistě ctíte základní pravidlo. Tím je diverzifikace rizika. To můžete aplikovat například rozložením investic mezi tituly s různou mírou rizika nebo jen kombinaci titulů ve vymezeném rizikovém spektru, pro které jste se rozhodli. Proto myslete na to, že diverzifikace rizika je vhodná i v případě, že se rozhodnete pouze pro konzervativní přístup. Tituly můžete skládat z různých možností finančního trhu. 

 

Před investicí odpovězte na otázky:

  • Je pro vás důležitý pasivní příjem nebo kapitálový růst?
  • V jakém časovém horizontu chcete investovat?
  • Budete vkládat peněžní prostředky jednorázově nebo pravidelně?
  • Jak likvidní investici potřebujete?

 

Nákup nemovitosti

Fyzický nákup nemovitosti je vhodný pro ty, kteří si chtějí zajistit pasivní příjem a zároveň očekávají zhodnocení nemovitosti v budoucnu. Vyžaduje jednorázově vysoký objem finančních prostředků, ale částečně může být pokrytý bankovním nebo nebankovním hypotečním úvěrem. V případě využití cizího finančního zdroje klesá míra zhodnocení, protože je třeba odečíst náklady na úvěr. Zároveň se jedná o investici pro dlouhodobý horizont, často desítky let. Jedná se o bezpečnou investici, spolehlivě ochrání volné peněžní prostředky před inflací. V budoucnu vám rychlou výplatu hotovosti za nemovitost zajistí NaVykup.cz.

 

Investice do nemovitostních fondů

Atraktivní možnost pro ty, kteří chtějí pravidelně odkládat určený finanční obnos a přenechají správu fondu managementu složeném z odborníků. Výhodou je, že investovat je možné už od malých částek, nevýhodou je nízká likvidita a obrovské náklady fondu. Výkonost fondu v čase kolísá, může se stát, že v některých letech nepokryje výnos ani inflaci. Zároveň nemáte kontrolu nad vloženými finančními prostředky. 

 

Nákup drahých kovů

Fyzický nákup investičních slitků je skvělou alternativou k tradičním spořícím a investičním produktům. Nečekejte vysoké zhodnocení, drahé kovy mají za úkol ochránit peníze před inflací. Jsou dokonale likvidní, skladné a přijímané po celém světě. Zároveň je můžete mít uložené v bezpečných trezorech bez napojení na bankovní sektor a elektronickou evidenci. Konzervativní investor by je měl mít v portfoliu zejména v případě, kdy potřebuje uložit peněžní prostředky na delší dobu (minimálně nad 10 let). 

 

Sběratelské předměty

Skvělým způsobem, jak uložit, zhodnotit a ochránit peněžní prostředky je nákup sběratelských a uměleckých předmětů. Ty ale představují vysoké riziko pro osoby, které nejsou znalci v oboru. Pokud se chystáte vložit finance do nákupu sběratelského kousku, vždy spolupracujte s renomovanou aukční kanceláří nebo si přizvěte znalce. Investice je málo likvidní a výnos přináší až v dlouhodobém horizontu. 

 

Státní dluhopisy a peněžní fondy

Jednoduchá forma investování s nízkým rizikem. Likvidní, krátkodobé i dlouhodobé investice, které jsou vhodné i pro drobné investory. Rizikem jsou nízké výnosy. Výnos z dluhopisů a peněžních fondů je zpravidla nižší než inflace. V současné době mají fondy nižší výnos než některé nabídky spořících účtů, kde jsou peníze okamžitě k dispozici. 

V turbulentní době se stálým rizikem vysoké inflace se jeví vhodnou konzervativní investicí nákup nemovitosti i za předpokladu využití bankovního či nebankovního hypotečního úvěru nebo investice do drahých kovů. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

06.03.2024Konzervativní investování a jak na něj Petr Holub (MojeNebankovka)
14.12.2023Jak se k investování staví Češi, a co na to ženy? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688