Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  04.03.2024 08:00:00

Rodinný rozpočet je cesta ke klidu a finanční stabilitě

V době vysoké nejistoty a nestability, kdy vysoká inflace snižuje reálné mzdy a úspory všeobecným růstem cenové hladiny je více než důležité pracovat s rodinným rozpočtem. Poradíme vám účinné triky, jak vyjít s rodinnými penězi a jak si zajistit finanční stabilitu.   

 

Rozpočet na měsíc i na rok 

Rodinný rozpočet by měl být plánovaný na každý měsíc, aby zahrnul předpokládané příjmy v daném měsíci a základní výdaje. Některé z výdajů jsou každý měsíc stejné, jiné se mohou měnit například v počátku školního roku, během dovolených nebo před vánočními svátky. V každém rodinném rozpočtu by se měla objevit částka na útratu a na spoření či investování.   

K měsíčnímu plánu by měla mít rodina rámcově rozpracovaný roční plán, kde budou zahrnuty částky na spoření a případné větší a plánované výdaje jako je nákladná dovolená, nákupy spotřebičů nebo pořízení nového auta.   

 

Rozdělení položek rozpočtu 

Na příjmové straně by se měly objevit veškeré příjmy, tedy ty pravidelné i jednorázové. Výdaje si pečlivě rozčleňte na nezbytné a zbytné. Určitě zahrňte bydlení a pravidelné platby za energie, jídlo, drogerii, léky, oblečení, základní služby. Nezapomeňte na potřeby pro děti, jejich náklady a částku na dopravu pro všechny. Další položkou by měla být vyčleněná částka na úspory a investice. Úspory a investice plánujte v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu.   

 

Proveďte analýzu výdajů 

Možná vás to překvapí, ale na každé položce výdajů se dá ušetřit. Pečlivá analýza výdajů vám odhalí skryté rezervy a ukáže, kde zbytečně utrácíte. Jakmile budete mít rozpočet pod kontrolou, budete schopni vytvářet rezervy, pravidelně spořit a investovat a zajistit si splnění budoucích cílů a snů.   

 

Jak získat peníze navíc 

Můžete zvážit změnu zaměstnání, drobné doplňkové podnikání nebo nějakou formu přivýdělku. Pečlivě se zaměřte na výdaje, průběžně si pište, za co utrácíte a zjistěte, zda se na daných položkách nedá ušetřit. Výrazně ušetřit můžete na fixních platbách. Hledejte levnější energie, refinancujte půjčky, kontrolujte uzavřená pojištění, nabídku levnějších tarifů atp. Nikdy nedržte větší hotovost na běžném bankovním účtu. I ke krátkodobému financování využívejte spořící účty, peníze jsou k dispozici okamžitě a získáte zajímavý úrok. Pro plánování úspor vyzkoušejte některou z aplikací na správu financí, pomůže vám odhalit, za co utrácíte. Stanovujte si týdenní limity pro útratu, peníze na týden mějte v hotovosti. Je to s podivem, ale lépe se kontrolují peníze, které skutečně fyzicky držíte. Z bankovního účtu se utrácí snáz. Výdaj, který je nad 1 000 korun dvakrát zvažte. Nejednejte impulzivně a nákup nechejte na druhý den.    

 

Co je ve finančním plánu nejdůležitější: 

  • Vytvořit finanční rezervu. Upravte část utrácení a potřeb, dokud nebudete mít finanční rezervu (minimálně 3 měsíční příjmy).
  • Nezanedbávejte dlouhodobé spořící cíle a investice na důchod. 
  • Spořte na významné výdaje (bydlení, rekonstrukce, nákup auta). 
  • Během roku spořte na dovolenou a vánoční svátky.
  • Rozdělte investice podle rizikovosti. Složte investice z konzervativních i dravých plánů.

 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688