Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  26.02.2024 20:20:14

Mozaika protipovodňových opatření dá Bohumínu kompletní ochranu

Po složitých vyjednáváních a intervencích vedení města Bohumína pokračuje státní podnik Povodí Odry ve stavbě protipovodňového valu v místní části Pudlov. V plánu má i stavební úpravy na toku Lutyňky v Nové Vsi, jejichž cílem je ochránit osadu před stoletou vodou. A příznivá zpráva přišla i z Ředitelství silnic a dálnic. Společnost se už na jaře pustí do navýšení protizáplavové zdi u dálnice poblíž bunkru MO-S5 na Trati.

Bohumín bude v roce 2026 kompletně ochráněn před povodněmi. Stát nakonec přiklepl finance na pokračování stavebních prací v Pudlově, kde vzniká tříkilometrová hráz proti velké vodě. Ještě loni přitom nebylo jasné, zda bude vláda ochotna investiční akci dále financovat. Po vytrvalém tlaku města se peníze ve státním rozpočtu nakonec našly.

„Z posledního společného jednání s Povodím Odry máme potvrzeno, že ministerstvo zemědělství už uvolnilo dotaci v celkové výši 300 milionů korun na pokračování prací.Společně s investorem jsme se snažili přesvědčit stát o tom, že zastavení celé akce by znamenalo nejen mrhání už vynaloženými prostředky, ale především nezodpovědné hazardování se životy a majetkem osmi set našich obyvatel. Budeme doufat, že stavbu už nic neohrozí a bude napřesrok dokončena,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha. Upřesnil, že letos budou práce pokračovat v úseku podél Odry k Antošovické lávce, na ně pak naváže poslední část výstavby s provázáním do železničního náspu trati Bohumín-Chałupki.

Už letos na jaře se do vylepšení protipovodňových opatření pustí i Ředitelství silnic a dálnic. Jde o zhruba 300 metrů dlouhý úsek na hranici Pudlova a Starého Bohumína, poblíž bunkru MO-S5 na Trati. Povodeň v roce 2010 ukázala, že v tomto sníženém bodě není dálnice dostatečně chráněná. „Vysoutěžili zhotovitele na navýšení železobetonové konstrukce po obou stranách dálnice, stavební práce chtějí zahájit po skončení zimní údržby, pravděpodobně koncem března,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice Radim Stošek.

Na lepší časy se blýská i osadě Nová Ves, kterou protéká potok Lutyňka. Její obyvatelé mají ještě v živé paměti tisíciletou povodeň v roce 1997 i stoletou v roce 2010. Problém jim však může způsobit i desetiletá voda. Povodí Odry proto plánuje posílit v této lokalitě protipovodňovou ochranu. „Vybuduje řízený přeliv a novou pravobřežní hráz, která bude odsazena od vodního toku tak, aby zde vznikl velký retenční prostor pro zachytávání vod přitékajících směrem z Dolní Lutyně. Podle dokumentace pojme až 40 tisíc kubíků vody. Stavební úpravy se dotknou kilometru a čtvrt toku,“ informoval místostarosta Bohumína Lumír Macura. Zahájení prací se bude odvíjet od získání dotace z Operačního fondu životního prostředí, na investiční akci potřebuje Povodí Odry zhruba 20 milionů korun.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Pavel Čempěl


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688