Z regionů  |  26.02.2024 11:38:00

Dvůr Králové nad Labem: Zastupitelstvo bude jednat o přijetí dotace 109 mil. Kč na sanaci areálu Mayerovy továrny

Město Dvůr Králové nad Labem i nadále řeší, jak naloží s projektem revitalizace areálu bývalé Mayerovy továrny. Zastupitelé na pracovních schůzkách ve spolupráci s architektem Rudolfem Grimmem z ateliéru Grimm Architekti Žďár na Sázavou, který vyhrál architektonickou soutěž na revitalizaci brownfieldu v centru města, diskutují o tom, jak pokračovat a jaká by mohla být funkční náplň bývalé tovární budovy. Zabývají se také tím, jak postupovat v případě demolice některých objektů v areálu a jeho sanace.

„Bez ohledu na to, v jakém rozsahu se bude revitalizace bývalé Mayerovy továrny realizovat, musí se město vypořádat s ekologickou zátěží, která v areálu zůstala,“ říká k tomu starosta města Jan Jarolím.

Před sanací je ale třeba provést demolici části areálu. „Zatímco továrna a západní křídlo jsou architektonicky hodnotné a má smysl je zachovat, různé přístavby již nikoliv. Z hlediska stavebně-technického stavu nejsou tyto objekty vhodné k rekonstrukci ani není možné je využívat, navíc narušují architektonickou hodnotu centra města. Proto jsou včetně garáží u proluky z Tylovy ulice navrženy k odstranění,“ vysvětluje místostarosta Jan Helbich. Teprve poté by mělo dojít k dekontaminaci podloží.

Rada města proto na své schůzi 8. února 2024 ( (viz usnesení č. R/86/2024 - 39. Rada města Dvůr Králové nad Labem ) souhlasila s předběžnou tržní konzultací k připravované nadlimitní veřejné zakázce na demolici v areálu bývalé Mayerovy továrny. Cílem je jednak informovat o záměru města zahájit zadávací řízení na veřejnou zakázku, jednak získat od zhotovitelů a dodavatelů podněty týkající se především zadávacích podmínek, způsobu nakládání se stavební sutí atd. Informace o předběžné tržní konzultaci bude zveřejněna na profilu veřejných zakázek města.

Zastupitelé města pak budou na svém březnovém zasedání jednat o přijetí dotace ve výši přes 109 mil. ze Státního fondu Životního prostředí ČR právě na projekt „Sanace areálu Mayerovy továrny“. Město totiž v rámci vyhlášeného dotačního programu uspělo se svou žádostí a může tak dosáhnout na podporu ve výši 85 % celkových způsobilých výdajů na dekontaminaci území.

Během přípravy technické dokumentace a nezbytných projekčních prací byla totiž v areálu zjištěna kontaminace podloží, podzemního vrtu i betonových konstrukcí. Vloni na jaře byl tak stav kontaminovaného území konzultován přímo na místě s odborníky z ministerstva životního prostředí. „Vzhledem k finanční náročnosti město podalo žádost o dotaci na sanaci části areálu a nyní by zastupitelé měli rozhodnout, zda finanční prostředky přijmeme, nebo zda zvolíme jiné řešení,“ dodává starosta města Jan Jarolím.

Všechny informace týkající se projektu najdete na stránkách města pod dlaždicí Mayerka.

Miroslava Kameníková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

St 15:56Dvůr Králové nad Labem - demolice v areálu Mayerovy továrny  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)
19.02.2024Do participace se ve Dvoře Králové nad Labem zapojí i školáci  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)
22.12.2023Nový zaměstnavatel ve Dvoře Králové nad Labem, firma EH Labs CZ  Dvůr Králové nad Labem (mudk.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688